CIA’dan HAMAS itirafı: Yıllarca savaşabilirler
Amerikan istihbarat kurumlarının Senato'ya sunduğu değerlendirmeye göre Netanyahu iktidarı yitirecek, Gazze'deki çatışmanın etkisi nesiller boyu sürecek ve başta Washington olmak üzere 'İsrail'e duyulan güven' azalacak
Yıllık ortak küresel tehdit raporu pazartesi günü ABD Senatosu'na sunuldu. Amerikan istihbarat birimleri başkanlarının da değerlendirmelerde bulunduğu oturumda, ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Mark Warner, Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 30 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini doğrulayarak, "İsrail'in yürüttüğü savaş – özellikle de HAMAS yeraltı tünellerini kullanmakta çok usta olduğu için – sivil halkın içinde kök salmış hükümet dışı oluşumları ortadan kaldırmada tek başına askeri güç kullanmanın yetersizliğini gösterdi." gözleminde bulundu. Warner daha sonra tünel konusuna açıklık getirerek şu şekilde konuştu: “İsrail Ordusu, HAMAS'ın direnişçilere saklanma, güçlerini tazeleme ve İsrail birliklerini şaşırtma imkanı sağlayan yeraltı tünellerini etkisiz hale getirmekte zorlanacak.”
'ILIMLI HÜKÜMET' MESAJI
HAMAS'ın Tel Aviv'e karşı “silahlı direnişini yıllarca sürdürebileceğini" vurgulayan Warner, Netanyahu'nun savaş politikalarının ABD de dahil olmak üzere uzun vadede İsrail'e verilen desteği zayıflatacağı endişesini dile getirdi. İstihbarat Komitesi Başkanı, bunun kendisi için “ABD'de İsrail'e verilen desteğin azalacağı konusunda büyük tedirginlik yarattığını" ifade etti.
40 sayfalık ortak raporda ise "Netanyahu'nun liderliği ve Filistin'de güvenlik meselelerinde katı politikalar izleyen aşırılıkçı ve ultra ortodoks partilerden oluşan koalisyon hükümetinin geleceği tehlikeye girebilir" denildi. Belgeyi hazırlayan analistler, "Netanyahu'nun yönetme niteliğine duyulan güvensizlik, savaştan önce zaten yüksek olan seviyelerin çok üzerine çıktı; istifasını ve yeni seçimleri talep eden büyük protestolar bekliyoruz. Farklı, daha ılımlı bir hükümet olasılıklar arasında." değerlendirmesinde bulundu.
YİNE YANLIŞ ADRES
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines konuşmasına başlarken Gazze'de ateşkes talep eden bir protestocu oturumun kesilmesine neden oldu. Haines, işgal ordusu yerine direniş güçlerini hedefe alarak, “Gazze'deki savaşın dünya çapındaki terör gruplarının şiddet eylemlerini körüklediğini” iddia etti.
Ulusal İstihbarat Direktörü, kriz "dünya çapında bir dizi aktör şiddeti harekete geçirdi ve bunu söylemek için henüz çok erken olsa da Gazze çatışmasının kuşaklar boyu sürecek bir etki yaratması muhtemeldir.” gözleminde bulundu.
'EN İYİ ALTERNATİF 6 HAFTALIK ATEŞKES'
Mısır basınının Gazze'de 2 ila 4 günlük acil bir ateşkes için bastırdığını söylediği; Katarlı, Mısırlı ve İsrailli yetkililerle görüştükten sonra cumartesi günü ABD'ye dönen CIA Başkanı Michael Burns ise Filistin Sağlık Bakanlığının “yetersiz beslenme” nedeniyle en az 25 kişinin öldüğünü açıkladığı Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmanın “en etkili yolunun ateşkes olduğunu” ifade etti.
Burns, daha uzun süreli bir plandan söz ederek, belirli sayıda Filistinli mahkum ve ilk altı haftalık ateşkes karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını içeren potansiyel üç parçalı bir anlaşmanın "masada" olduğunu söyledi. Konu hakkında görüş bildirmeyi sürdüren CIA Başkanı, "Kimsenin başarıyı garanti edebileceğini sanmıyorum. Bence kesin olan tek şey, Gazze'de çaresiz koşullar altında acı çeken masum siviller, rehineler ile aileleri ve hepimiz için alternatiflerin daha kötü olduğudur." ifadelerini kullandı.
Raporda öte yandan İran ile bölgedeki direniş gruplarına da değinildi. Buna göre Tahran liderlerinin HAMAS'ın 7 Ekim'de İsrail'e karşı düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nu "düzenlemediği ve önceden bilmediği" belirtilirken, İran'ın saldırı sonrasında “vekil ağının askeri yeteneklerini esnetebildiği” ve “muhtemelen bir tehdit olmaya devam edeceği” ileri sürüldü.
'SORUNUNUZ BENİMLE DEĞİL İSRAİL HALKIYLA'
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi günü Fox News'a yaptığı açıklamada, Washington ile Tel Aviv arasında var olduğu ileri sürülen anlaşmazlıkların “HAMAS'ı yenmeyi zorlaştırdığını” söyledi.
Netanyahu, üstü kapalı biçimde Beyaz Saray'a seslenerek, "Sizin benimle bir sorununuz yok. Sizin tüm İsrail halkıyla bir sorununuz var.” ifadelerini kullandı. İsrail Başbakanı ayrıca HAMAS'ı “yok etmek” ve “Gazze örneğinde olduğu gibi İsrail'i tehdit edebilecek başka bir Filistin terör devletinin ortaya çıkması önlemek için” İsrail halkının “daha önce hiç olmadığı kadar birleşmiş durumda” olduğunu ileri sürdü. Netanyahu, ABD ile İsrail arasındaki uyumun "savaş çabalarına, zafere ulaşma çabalarımıza ve tabii ki rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olacağını" da ekledi. Bu, İsrail Başbakanı'nın, ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris'in cumartesi günü kendisi aleyhine yaptıkları eleştirilerden sonra Beyaz Saray'ı hedef aldığı ikinci açıklama oluyor.