22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 14°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Çığır açacak çalışma: Neandertaller bitkiyle besleniyordu!

Neandertal dişlerinden elde edilen bakteriler üzerinde yapılan yeni bir çalışma, Neandertallerin “kaba etoburlar” olarak tasvir edildikleri popüler imajlarına başka bir darbe daha vurdu.

Çığır açacak çalışma: Neandertaller bitkiyle besleniyordu!
A+ A-

Söz konusu çalışma, bu yakın kuzenlerimizin çok fazla kök, kabuklu yemiş ve nişastalı gıda ile beslenmelerinin, ağızlarındaki bakteri türünün başkalaşmasına neden olduğunu ortaya çıkardı. Bu bulgu, atalarımızın en az 600.000 yıl önceden itibaren çok fazla nişasta tüketmeye adaptasyon sağladığını gösteriyor. Bahsedilen zaman dilimi, atalarımızın beyin gelişimlerini beslemek amacıyla daha çok şekere ihtiyaç duydukları dönem ile örtüşüyor.

Harvard Üniversitesi’nden çalışmaya dahil olmayan Evrimsel Biyolog Rachel Carmody, “Bu çalışma çığır açacak!” dedi. Carmody’nin sözleri şöyle: “Çalışma, hem insanların hem de Neandertallerin atalarının en az 600.000 yıl önce çok fazla nişastalı besin pişirdiklerini ileri sürüyor. Tarımın günümüzden 10.000 yıl önce keşfedildiğini göz önünde bulundurursak, atalarımızın bu tarihten çok daha uzun bir süre önce daha fazla nişastalı bitki tüketmeye uyum sağladığını söyleyebiliriz.”

Kaynak: arkeofili.com

Son Dakika Haberleri neandartel