‘Çin her türlü hegemonyacılığa karşı duracak’
Çin Komünist Partisi’nin 20. Genel Kurultayı’nın ilk günü dün tamamlandı. Genel Sekreter Xi Jinping, Çin’in hiçbir zaman hegemonyacılık ya da yayılmacılık peşinde koşmayacağını net bir şekilde yineledi. Başkan Xi, dünyanın tüm halklarıyla el ele çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.
Çin Halk Cumhuriyeti’ni yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 20. Genel Kurultayı, dün yerel saatle 10.00’da Pekin’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda başladı. Kongrenin açılış törenine 2 bin 300’den fazla delege ve özel temsilci katıldı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve ÇKP Merkez Komite Genel Sekreteri Xi Jinping, kurultayın açılış oturumunda Merkez Komite raporunu ve toplantı gündemini sunduğu bir konuşma yaptı.
ÇİN MUCİZESİ’NİN 2049 HEDEFİ
Xi Jinping, kurultayın açılış oturumundaki konuşmasında, Çin’i her yönüyle modern bir sosyalist ülke yapmak ve Yüz Yıllık Hedefler’in ikincisine ulaşmak adına yeni bir yolculuğa çıkmak için tarihi bir kurultay yaptıklarını vurguladı. Xi, hedefin, 2020-2035 yılları arasında sosyalist modernleşmeyi esas olarak gerçekleştirmek ve 2035’ten 2049’a kadar Çin’i “müreffeh, güçlü, demokratik, kültürel olarak gelişmiş, uyumlu ve güzel bir modern sosyalist ülke” hâline getirmek olduğunu belirtti.
Xi, Çin modernleşmesinin, devasa bir nüfusun modern bir yaşama kavuşturulması, refahın herkes için erişilebilir olması, halkın maddi ve kültürel-etnik gelişiminin sağlanması, insan ile doğa arasında uyumun yaratılması ve barışçıl kalkınma anlamına geldiğini söyledi.
Bu hedefe, ÇKP öncülüğünde, özgüvenle halkı seferber ederek ve inovasyonla (yenilikçilikle) kaliteli kalkınma yolunda ilerleyerek ulaşılacağını belirten Xi, bütün etnik unsurlarıyla Çin ulusunun yeniden yükselişi için birlik ve dayanışma içinde çalışma çağrısı yaptı.
SON 10 YILDA 3 DÖNÜM NOKTASI
Xi Jinping, konuşmasında son 10 yılda ÇKP ve Çin halkı için büyük önem taşıyan ve tarihe damga vuran üç olaya değindi. Xi, “ÇKP’nin 100’üncü yıl dönümünü kutladık. Çin’e özgü sosyalizmin yeni dönemini başlattık ve mutlak yoksulluğu tamamen ortadan kaldırırken, görece refah toplumunu kapsamlı bir şekilde inşa ettik. Böylece, 100 Yıllık Hedefler’in ilkine ulaştık.” dedi.
ÇKP’nin 100 yılı aşkın tarihinde, Çin ulusunun gelişmesinin yanı sıra, insanlığın barış ve kalkınması davalarına kendini adadığını kaydeden Xi Jinping, “ÇKP’nin esas gayesi ile kuruluş misyonunu asla unutmamalıyız, daima alçakgönüllü, sağduyulu ve çalışkan kalmalı, mücadeleye devam etme cesaretine ve yeteneğine sahip olmalıyız.” ifadelerini kullandı. Xi, “Marksizm, partimizin ve ülkemizin kurulmasında ve gelişmesinde temel rehber ideolojidir.” dedi.
Çin’in son 10 yılda GSYİH’sinin 54 trilyon yuandan 114 trilyon yuana yükseldiğini kaydeden Xi, aynı dönemde Çin’in küresel ekonomi içindeki payının 7,2 puan artışla yüzde 18,5’e çıktığını belirtti. Çin’in uzun süredir dünyanın ikinci büyük ekonomisi olmayı sürdürdüğünü belirten Xi, kişi başına düşen GSYİH’nin 39.800 yuandan 81.000 yuana yükseldiğini dile getirdi. Xi, Çin’in dünyanın en büyük tahıl üreticisi olduğunu, imalat ve döviz rezervi gibi alanlarda dünyada ilk sırada yer aldığını ifade etti.
‘GELİR DAĞILIMINI DÜZELTEREK HALKIN YAŞAMINI İYİLEŞTİRECEĞİZ’
Xi Jinping, konuşmasında halkın yaşam seviyesinin yükseltilmesi gerektiği vurgusu da yaptı.
Xi Jinping, “Parti halktır, halk da partidir. ÇKP, halka önderlik ederek iktidara geldi ve iktidarını koruyor. İktidarı korumak, halkın partiye olan güvenini korumak demektir.” diye konuştu.
Ulusal gelir dağılımı sisteminin daha da iyileştirileceğini kaydeden Xi, “Fazla çalışanlar fazla ücret alacak. İnsanları refaha kavuşmak için büyük çaba göstermeye teşvik ediyoruz. Düşük gelirlilerin ücretlerini artıracağız ve orta gelirlilerin ölçeğini genişleteceğiz.” dedi.
İstihdam ve temel yaşamsal ihtiyaçlar gibi konularda zorluk çekenlere yardım edilmesi için çalışmayı sürdüreceklerine işaret eden Xi, sosyal sigorta sisteminin kapsam ve gücünün de genişleyeceğini dile getirdi.
‘ÇİN ASLA HEGEMONYA PEŞİNDE KOŞMAYACAK’
Dünyanın yeniden tarihi bir yol ayrımında olduğunu belirten Xi, geleceğinin de tüm dünya halkları tarafından belirleneceğini söyledi. Xi, Çin halkının insanlığın daha parlak bir geleceğe ilerlemesi için dünyanın tüm halklarıyla el ele çalışmaya hazır olduğunu vurguladı.
Çin’in her türlü hegemonyacılığa ve güç siyasetine kararlı bir şekilde karşı durduğunu söyleyen Xi, Soğuk Savaş zihniyetini, diğer ülkelerin iç ilişkilerine müdahaleyi ve çifte standardı da reddettiklerini dile getirdi. Xi, Çin’in hiçbir zaman hegemonyacılık ya da yayılmacılık peşinde koşmayacağını net bir şekilde yineledi.
Çin’in diğer ülkelerle dostluk ve işbirliğini geliştirirken Barış İçinde Yaşamanın Beş İlkesini takip ettiklerini belirten Xi, eşitlik, açıklık ve işbirliğine dayalı yeni tipte uluslararası ilişkileri geliştireceklerini vurguladı. Samimiyet, gerçek sonuçlar alma, yakınlık, iyi niyet, daha büyük fayda ile ortak çıkarlara bağlılık ilkeleriyle hareket ettiklerini belirten Xi, gelişen dünyanın ortak çıkarlarını savunmaya devam ettiklerinin altını çizdi. Çin kalkınmasının, tüm dünya için yeni fırsatlar yaratacağına işaret etti.
Birleşmiş Milletler’in merkezinde yer aldığı küresel yönetişim sisteminin daha demokratik ve katılımcı olması için uğraştıklarını belirten Xi, Çin’in “insanlığın ortak geleceğine dayalı toplumun inşası” anlayışına bağlı olduğunu vurguladı.
YOLSUZLUKLA MÜCADELE BAŞARISI
Xi, konuşmasında ÇKP’nin yolsuzlukla mücadelede çok büyük bir başarı kazandığını ve elde ettiği kazanımları kalıcı hale getirdiğini ilan etti. Parti ve ordu içinde “ciddi gizli tehlikelerin” tamamıyla temizlendiğini belirten Xi, “Tarihimizde eşi benzeri görülmemiş ölçekte bir yolsuzlukla mücadele kampanyası başlattık. Güçlü bir vazifeye bağlılık duygusuyla hareket ederek, 1,4 milyar insanı hayal kırıklığına uğratmak yerine birkaç bin insanı gücendirmeyi göze aldık ve partimizi hastalıklarından arındırdık.” şeklinde konuştu.
Çin deyimlerine göndermeyle, “kaplanları çıkar”, “sinekleri kurut”, “tilkileri avla” yöntemlerinin bir bileşimini uyguladıklarını dile getiren Xi, her türden yolsuzluğa bulaşan yetkilileri cezalandırdıklarını ifade etti. Uzun süredir denetlenmeyen sağlıksız eğilimlerin tersine döndüğünü belirten Xi, ÇKP’yi yıllardır zehirleyen köklü sorunların da çözüldüğünü söyledi. Partinin “tarihsel yükseliş ve çöküş döngüsünden” nasıl kaçınacağı sorusuna da ikinci bir yanıt bulduğunu belirten Xi, bunun partinin doğasından, bağlılığından ve karakterinden hiçbir zaman uzaklaşmamasını güvence altına alan bir “öz reform” olduğunu söyledi.
ÇKP 19. Merkez Komitesi’nin seçileceği, Parti’nin merkez kurullarının sunduğu raporların değerlendirileceği ve ÇKP Tüzüğü’nde değişikliğin onaylanacağı kongre 22 Ekim’e kadar devam edecek.
TAYVAN BARIŞÇIL ŞEKİLDE ANAKARAYLA BİRLEŞECEK
ÇKP’nin yeni dönemde Tayvan sorununu çözmek için belirlenen ana politikasını yerine getireceğini, ulusun yeniden birleşme davasını kararlı bir şekilde ilerleteceğini belirtti. Xi, “Tayvan sorununu çözmek Çinlilerin meselesidir ve Çinliler tarafından çözülecektir.” dedi.
Xi Jinping, “Azami samimiyet ve azami çaba göstererek barışçıl yeniden birleşme için çalışmaya devam edeceğiz. Bununla beraber, asla güç kullanmaktan vazgeçme sözü de vermeyeceğiz, gerekli tüm önlemleri alma hakkımızı saklı tutacağız. Bu sözler, yabancı güçlerin müdahalesi ve ‘Tayvan’ın bağımsızlığını’ savunan bölücülere ve vatanı bölme eylemlerine yöneliktir. Tayvan’daki vatandaşlarımız hiçbir şekilde hedef olamazlar.” ifadelerini kullandı.
Tarihin çarklarının, Çin’in yeniden birleşmesi ve Çin ulusunun büyük yeniden şahlanışı yönünde işlediğini vurgulayan Xi, “Ülkemizin tamamen yeniden birleşmesi gerçekleşmeli ve hiç kuşkusuz gerçekleşecek! Tayvan’daki yurttaşlarımıza her zaman saygı ve özen gösteriyoruz, onların yararı ve iyiliği için çalışıyoruz. Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğini teşvik etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.