Çin: Herkes için güvenlik bir hedef olmalı!
Çin Halk Cumhuriyeti, NATO'nun son dönemde dünya genelinde barış ve iktidarsızlığı yaymaya çalışmasına karşı sert açıklamalarda bulundu. Çin, "Herkes için güvenlik bir hedef olmalı" dedi.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü başlangıçta Kuzey Atlantik caydırıcılığı için kurulmuştu, ancak bir şekilde ABD'nin hegemonik tasarımları onu doğuya doğru itti ve Karadeniz bölgesindeki ve şimdi de Asya-Pasifik bölgesindeki ülkeler için sürekli olarak ciddi sosyoekonomik, jeopolitik ve jeostratejik sorunlar yarattı.
NATO'nun mevcut çılgınlığında doğuya doğru genişlemesini meşrulaştırmak için özel bir plan var gibi görünüyor: kendi yarattığı bir düşman ilan etmek. Rusya'yı köşeye sıkıştırdıktan sonra NATO kısa bir süre önce Çin'in kendi güvenliği için büyük bir tehdit olduğunu ilan etti ki bu tamamen gerçek dışıdır. Temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde yayınlanan bildiri Çin'i kasıtlı olarak ve ne yazık ki kışkırttı.
SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİNİN BİR GÖSTERGESİ
NATO'nun açıklaması Çin Halk Cumhuriyeti'ni 15 kez tekrarlayarak Soğuk Savaş zihniyetine ve ideolojik önyargıya işaret ediyor. Temel gerçekleri kasıtlı olarak çarpıtmakta ve Çin'in ilkeleri ve politikaları hakkında dezenformasyona başvurmakta ve Çin'i daha fazla çevrelemek için belirli sosyoekonomik güdüleri, belirli jeopolitik planları ve jeostratejik planları göstermektedir.
Çin hükümeti NATO'nun bölgede ya da ötesinde hırs ve zorlayıcı politikalar olarak tanımladığı şeylerde hiçbir zaman yer almamıştır.
Daha da kötüsü, NATO bildirisi ABD'nin Çin'i çevreleme politikasının ve esas olarak ABD hegemonyasını uzatmak için Çin'i hedef alan askeri-endüstriyel kompleks teorisinin bir nevi karbon kopyasıydı.
Sadece Asya-Pasifik bölgesinde kendi askeri varlığını güçlendirmeye ve gelecekte Çin'i çevrelemeye yönelik gizli planlara işaret etmekteydi. Dahası, NATO'nun Çin ve Rusya'nın derinleşen stratejik ortaklıkları nedeniyle tehdit oluşturdukları iddiası, bölgede hatalı, parçalı ve zorlayıcı olan kendi kötü tasarlanmış stratejisini açıkça yansıtıyordu.
Buna karşılık, Çin hükümeti bölgesel barış, istikrar ve uyumu sağlamak için yorulmaksızın çalışmakta ve Rusya-Ukrayna çatışmasındaki tüm paydaşları diyalog, diplomasi ve kalkınmaya bir şans vermeye çağırmaktadır. Ancak ne yazık ki Washington ve Londra bu yakıcı sorunun çözümüne destek vermiyor.
Çin'i sürekli olarak asılsız suçlamalarına rağmen kurallara dayalı uluslararası düzeni sık sık baltalayan NATO'nun kendisidir.
"NATO HUZURSUZLUĞUN TEMELİ"
Pekin'in NATO'nun Asya-Pasifik bölgesinde doğuya doğru genişlemesine kesin bir şekilde karşı çıkması, Asya ülkelerinin güvenlik, egemenlik, toprak bütünlüğü ve ulusal gururla ilgili çıkarlarını koruma konusundaki meşru haklarını açıkça ortaya koymaktadır.
Buna ek olarak, NATO geçmişte diğer ülkelerin iç işlerine karışarak, temel uluslararası yasaları ihlal ederek ve diğer insanların var olma, güvenlik, egemenlik ve toprak bütünlüğü gibi temel haklarını çiğneyerek kötü bir şöhrete sahip olmuştur. Yayılmacı hırsları ve hegemonik güdüleri bölgesel ve küresel huzursuzluk, siyasi istikrarsızlık ve son olarak da ekonomik kaos yaratmıştır.
NATO bildirisi yalanlar, uydurmalar ve çarpıtılmış kavramlarla dolu olup, NATO'nun efendisi ABD'nin sadece doğuya doğru genişlemekle kalmayıp aynı zamanda ABD askeri-endüstriyel kompleksinin doymak bilmez ihtiyaçlarını güçlendirmeye yönelik kapris ve isteklerini yansıtmaktadır.
Çin'in yanıtı odaklanmış, gerçeklere dayalı ve ileriye dönüktür; bölgesel ve uluslararası barış ve kalkınma için ortaklaşa çalışmaya diplomatik olarak hazır olduğunu ve NATO'nun Asya-Pasifik bölgesinde doğuya doğru genişlemesi durumunda kararlı karşı önlemler olarak askeri hazırlığını göstermektedir.
ASYA'DA SİLAHLANMANIN TEMELİ NATO
Ne yazık ki, NATO'nun Çin'i saldırgan bir güç olarak gösteren abartılı söylemi bazı Asya ülkelerinde yanlış bir güvensizlik duygusu yarattı ve Japonya ve diğer ülkeler askeri harcamalarını arttırarak olası bir silahlanma yarışına yaklaşıyor. Uluslararası ticaret ve ekonomik işbirliği de potansiyel olarak tehlikeye girmektedir.
Dolayısıyla, işler daha da kötüye gitmeden önce NATO, Kuzey Atlantik adının hakkını vermeli ve barış, kalkınma ve işbirliği haklarına saygı göstermelidir. NATO kendi güvenliği için Çin'e karşı kendi yarattığı, kendi şişirdiği korku alanlarından çıkmalı ve yanlış anlayışlarını değiştirmeli, Asya-Pasifik'i ve dünyanın geri kalanını istikrarsızlaştırmaya yönelik provokatif hamleleri durdurmalı ve tüm küresel üyeler için ortak güvenliği teşvik etmede gerçekten yapıcı bir rol oynamalıdır.
Japonya, Güney Kore ve Avustralya da dahil olmak üzere ABD'nin Avrupalı ve Asyalı müttefikleri, topraklarındaki ABD askeri üslerine rağmen kendi güvenlikleri için bile Pentagon'un kaprislerine tamamen boyun eğmemelidir. Bunun yerine, Çin'in önerdiği Küresel Güvenlik Girişimi ilkelerini takip etmeli ve insanlık için doğru yol olan herkes için ortak güvenlik için çaba göstermelidirler.
Kaynak: China Daily / Mehmood Ul Hassan Khan
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.