Çin, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaya nasıl bakıyor: Güvenlik tehditleri gelecekte bizi etkiler
Çin uzun süredir ABD dış politikası tarafından kısıtlanmış durumda ve bu da Rusya'nın güvenlik endişeleri için doğal bir Çin empatisine ve Rusya'ya yönelik bir şefkate yol açıyor. Ayrıca bugün ABD'den gelen güvenlik tehdidinin gelecekte Çin'i de etkileyeceğine inanıyorlar
24 Şubat'ta Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana, tüm taraflar değişen duruma odaklandı. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak buna istisna değildi. Çin'de her kesimden insan bu krize nasıl bakıyor? Hükümet yetkililerinden uzmanlara ve akademisyenlere ve internette görüş bildiren sıradan vatandaşlara (netizenler) kadar toplumun tüm kesimleri tartışmaya ve seslerini yükseltmeye devam ediyor.
ÇİN HÜKÜMETİ
Bir ayı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna çatışması, tüm tarafların gücünü, sabrını ve dayanıklılığını büyük ölçüde test etti. Pat durumunda, uluslararası toplum, Çin hükümetinin çatışma konusundaki tutumuna ve faaliyetlerine özellikle dikkat ediyor. Diyalog ve barış görüşmelerini teşvik etme ilkesine bağlı kalmanın yanı sıra, Çin'in diplomatik tepkisi de aşağıdaki özellikleri göstermektedir:
Birincisi, Çin diplomasisi, kuruluşundan bu yana, uluslararası ilişkilere katılımı için zorunlu bir koşul olan bağımsızlık ilkesini her zaman izlemiştir ve Ukrayna sorunu da bir istisna değildir. Çatışmanın patlak vermesinden bu yana, Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki Batılı ülkeler adeta çeteler kurup sadece Rusya'ya çok sayıda yaptırım uygulamakla kalmadılar, aynı zamanda Rusya'nın savaş eylemlerini kınamak için diğer ülkeleri de teslim almaya çalıştılar. ABD, Çin hükümetinin kendilerinin liderliğindeki “doğru yolu” izleyeceğini umarak çeşitli vesilelerle Çin'e defalarca baskı yapmasına rağmen, Çin, Rusya-Ukrayna çatışmasına bakarken her zaman bağımsızlık ve özerklik ilkesine bağlı kalmıştır.
Başkan Xi Jinping, 1 Nisan akşamı AB lideriyle video bağlantısı aracılığıyla bir araya geldi. Çin'in her zaman barıştan yana olduğunu ve her konuyu kendi özgün koşullarına göre bağımsız olarak değerlendirdiğini söyledi. Batı medyası Rusya'nın eylemlerinin savaş suçu ve yasadışı işgaller olduğunu bildirirken, Çin medyası çatışmayı “Ukrayna Krizi”, “Rusya-Ukrayna Durumu” ve “Rusya-Ukrayna Çatışması” gibi nesnel ve tarafsız başlıklarla haber yaptı. Ve bu, ABD ve diğer Batılı ülkeler tarafından Çin hükümetinin Rusya'ya taraf olduğu ve hatta Rusya'yı savaş başlatmaya razı ettiği şeklinde sorgulanıyor. Aslında, Dışişleri Bakanı Wang Yi de dahil olmak üzere Çinli diplomatlar, bu tür şüphelere yanıt olarak açıkça belirttiler: “Çin, Ukrayna dahil tüm ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini şiddetle savunuyor ve aynı zamanda Rusya'nın meşru ve makul endişelerini anlıyor.” Ardından, Batı bloğu tarafından Rusya'ya uygulanan çok sayıda şiddetli yaptırımla karşılaştırıldığında, Çin hükümeti de bu yaklaşımı reddetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, rutin basın toplantısında şunları söyledi: “ABD, 2011'den beri Rusya'ya 100'den fazla yaptırım uyguladı. Ancak, ABD yaptırımları herhangi bir sorunu çözdü mü? Bu yaptırımlar yüzünden dünya daha iyi bir yer mi? Ukrayna sorunu ABD'nin Rusya'ya yaptırımları sayesinde kendi kendine çözülecek mi? ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar sayesinde Avrupa güvenliği daha iyi güvence altına alınacak mı?"
Çin dışında, Türkiye dahil çoğu rasyonel ülke, yaptırımların çatışmayı durdurmaya yardımcı olmayacağına ve yalnızca Rusya ile Ukrayna arasında diyalog ve müzakereyi teşvik etmek için her türlü çabayı göstermenin etkili bir diplomatik yöntem olduğuna inanıyor. Ayrıca Çin hükümeti Ukrayna'ya 15 milyon ABD doları değerinde insani yardım sağlamıştır. Çin, Ukrayna konusunda her zaman barış kavramına dayalı aktif bir diplomasi yürütmüştür.
İkinci olarak, büyük güçler arasında oyun ve rekabet ana temadır. Rusya ve Ukrayna arasındaki sürekli gerginliğe rağmen, bu çatışma esasen büyük güçler arasında şiddetli bir oyundur. Her şeyden önce, savaşın kendisi söz konusu olduğunda, çatışmanın temel nedeni, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra ABD'nin Rusya'nın güvenli alanını uzun vadede sınırlaması ve sıkıştırmasıdır. Çin'in Rusya Büyükelçisi Zhang Hanhui, Komsomolskaya Pravda'da ABD liderliğindeki NATO'nun dünyayı Batı ideolojisi ve medeniyet standartlarına göre böldüğünü belirten bir makale yayınladı. Amerika'nın ve tüm Batı'nın çıkarlarını birinci sıraya koyuyorlar ve küresel ölçekte son derece sert bir tavırla kendilerine karşı çıkanlarla mücadele ediyorlar. Çin'in en etkili haber ajansı Xinhua, “Kaosun Arkasındaki Amerika’nın 'Kara Elleri'” başlıklı bir dizi yorum makalesi yayınladı. Ayrıca Ukrayna sorunu, ABD'nin Çin ile ABD arasındaki ihtilafta masaya konulduğu için önemli bir pazarlık kozu. Global Times, “Washington diğer ülkeler için 'kırmızı çizgi' çizmeye uygun değil” başlıklı bir başyazı yayınladı ve şunları söyledi: “Washington, Çin 'stratejik bir mola' fırsatı kazanmasın diye Çin ve Rusya'ya karşı aynı anda 'iki cepheli bir savaş' başlatmayı tercih ederdi. Çin'e iftira atmanın, karalamanın amacı, Çin'in minderin dışına çıkmasını engellemektir."
Üçüncüsü, ulusal çıkarlar birincil garantidir. İster Rusya ve Ukrayna, ister ABD ve Çin gibi diğer ülkeler olsun, duruma ilişkin ne tür diplomatik faaliyetler yürütürlerse öncelikle kendi çıkarlarını korumalıdır. Çin Uluslararası Radyosu, Ulusal Güvenlik danışmanı Jake Sullivan'ın Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın "kolay veya hızlı bir şekilde bitmeyeceği" yönündeki son sözlerine yanıt olarak, ABD'nin tam olarak bunu başarmak istediğini, yani, Rusya'yı bastırmak, Avrupa'yı kontrol altına almak, askeri sanayi gruplarını beslemek ve hegemonyayı pekiştirmek için birden fazla girişimde bulunmak üzere Rusya ve Ukrayna arasında sürekli bir çatışma halini teşvik ettiğini söyledi. Çin Sosyal Bilimler Akademisi Çağdaş Çin Politikaları Araştırma Ofisi direktörü Fan Peng, “'Batı' Kendi Kendinin Kabuğu Olursa Çin Durumu Nasıl Kırabilir” başlıklı bir makale yazdı. Mevcut durum söz konusu olduğunda, Çin'in yapacağı ve yapmayacağı bazı şeyler olduğunu söyledi. Kritik bir kriz anında, durumdaki değişiklikleri aktif olarak kavramak, müdahalenin zamanlamasını ve yöntemini kontrol etmek ve olgun ve verimli eylem yetenekleri sergilemek gerekir.
ÇİNLİ UZMANLAR
Hükümetin gergin durumla ilgili diplomatik arabuluculuğuna ek olarak, birçok Çinli uzman ve bilim adamı da Rusya-Ukrayna durumu ve bunun neden olduğu çeşitli sorunlar hakkında farklı perspektiflerden yorum yaptı.
Çin Orta Doğu Enstitüsü Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü direktörü Niu Xinchun, “Ukrayna Krizi Enerjide bir Güç Transferi Laboratuvarıdır” yazısında ABD ve Avrupa'nın spot arzın kesilmesi dışında tüm yaptırımları kullandığını söyledi. Rusya ile Avrupa arasında kimin yaptırımı olursa olsun her iki taraf da ekonomik olarak kaybedecekti. Nitekim kısa vadede Rusya yeni alıcı bulamıyor, AB de yeni kaynak bulamıyor.
Central South Üniversitesi'nde insan hakları araştırmacısı olan Mao Junxiang, "Rus-Ukrayna Çatışması Batı'nın İnsani Çifte Standartlarını Ortaya Çıkarıyor" başlıklı bir yorum yayınlayarak, bazı Avrupa ve Amerika ülkelerinin ve onların ana akım medyasının Ukrayna'dan kaçan mültecilere ırkçılıklarını ve jeopolitik hesaplarını yansıtan bir çifte standart uyguladığına dikkat çekti. Ukrayna'dan gelen mültecileri, mağdur statüsüne göre değil, ten rengi, dil, din, doğum yeri gibi faktörlere göre kabul edip etmeyeceklerini değerlendirirler. Bazı Batılı politikacıların ve medyanın güdülerine yakından bakarsanız, Ukraynalı mültecilerin Batı'da neden Orta Doğu'dan gelenlerden daha kolay tanımlandığını görebilirsiniz. Ek olarak; tanınmış bir uluslararası siyasi uzman olan Zheng Yongnian, Global Times ile yaptığı röportajda, çatışmanın Çin için büyük bir aydınlanma olduğunu söyledi. Çin ile Rusya arasındaki en büyük fark, Rusya'nın büyük bir ekonomik güce sahip olmayan yalnızca askeri bir güç olması, Çin'in ise kendisini koruyacak yeterli askeri güce, güçlü ekonomik güce ve Batı ile yakın ekonomik bağlara sahip olmasıdır. Bu nedenle, Amerikan seçkinlerinin gözünde Çin, Amerika Birleşik Devletleri için Rusya'dan çok daha büyük bir meydan okuma teşkil ediyor. Bu çatışmanın bizi Çin'in “dışa açıklık” ve “güvenlik” arasındaki ilişkiyi nasıl yönetmesi gerektiği konusunda düşünmeye sevk etmesi gerekiyor.
SIRADAN VATANDAŞLAR
Rusya ve Ukrayna arasındaki durumla ilgili haberler Çin sosyal medyasında - Sina Weibo - geniş çapta ilgi gördü. Savaş başlamadan önce hemen her gün her türlü haber sıcak arama listesine akın etti. Genel olarak, vatandaşların yorumlarının çoğu Ukrayna'yı bir palyaço olarak görüyor ve Amerika Birleşik Devletleri gibi Batılı ülkelerin ikiyüzlülüğünü ve çifte standartlı davranışlarını eleştiriyor. Ayrıca, birçok insan, yaptırımların azaltılmasında çok az etkisi olmasına rağmen, çevrimiçi Rus malları satın alarak Rusya'nın Avrupa ve ABD'den gelen yaptırımlara karşı direncini destekliyor. Ancak aynı zamanda, bir kesim de Zelenskiy'in Rusya'nın işgaline direnmesinde desteklerini dile getirdiler ve Rusya'nın son iki yüzyıl boyunca Çin'i çevreleyen topraklara karşı hırslarından ve saldırganlığından dem vurdular.
Aslında Çinli sosyal medya kullanıcıları da dünyadaki birçok insan gibi Rusya-Ukrayna savaşına tepki göstererek savaşı farklı duygularla izlediler. Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Araştırmalar Enstitüsü Dekanı Wang Wen, sıradan Çinlilerin Rus-Ukrayna savaşı hakkındaki görüşlerini derinlemesine analiz eden “Diplomat” adında bir makale yayınladı. Çin ile Rusya arasında son 20 yılda geliştirilen stratejik ortaklığın, Rusya'yı desteklemeleri için diplomatik temeli oluşturduğuna dikkat çekti. Daha da önemlisi, Çin uzun süredir ABD dış politikası tarafından kısıtlanmış durumda ve bu da Rusya'nın güvenlik endişeleri için doğal bir Çin empatisine ve Rusya'ya yönelik bir şefkate yol açıyor. Ayrıca bugün ABD'den gelen güvenlik tehdidinin gelecekte Çin'i de etkileyeceğine inanıyorlar. Dahası, Başkan Vladimir Putin'in sert adam imajının Çin'de pek çok hayranı var ve Çin'in Amerikan hegemonyasına karşı toplumsal muhalefetinin özünü temsil ediyor.
Ancak Rusya'ya destek, Çin'in Ukrayna'ya karşı savaşı ve antipatiyi desteklediği anlamına gelmiyor. Aksine, Çinliler her zaman “uyumun en büyük değer olduğuna” inanırlar. Savaşın yıkımdan başka bir şey getirmediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Her şeyin nihayetinde barış yoluna dönebileceğini umuyoruz.
* Ye Zhangxu, Liberal Sanatlar Üniversitesi'nin Dünya Tarihi bölümünde yüksek lisans adayı ve Şanghay Üniversitesi'ndeki Türkiye Araştırmaları Merkezi'nde araştırma görevlisidir.