Çin’i dünya ile buluşturan su yolu: Zhejiang
Çin’in farklı bölgelerini tanıtmaya başladığımız gezi yazılarımıza bir başka eyaletle devam ediyoruz. China Daily tarafından düzenlenen gezimizin ikinci durağı ise bu sefer Çin ekonomisinde ve Çin’in dışa açılma serüveninde çok önemli bir yeri olan tarihi eyaletlerden Zhejiang (浙江) oldu
Çin’in güneydoğusunda bulunan eyalet, geniş su kaynakları ve sıcak iklimiyle bizleri karşıladı. İçinde pek çok nehir, su yolu ve uluslararası liman barındıran şehrin ismi de bölgede bulunan en büyük nehir olan Qiantang Nehri’nin antik ismi olan Zhe Jiang (Bükülmüş Nehir)’dan geliyor. Zhejiang doğal güzellikleri ve antik dokusunun yanı sıra, Çin’in en önemli ticaret merkezlerinin başında bulunuyor. Ülkenin en büyük üretim merkezlerinden biri olmanın yanı sıra, sahip olduğu coğrafi avantajlardan ötürü Çin’in ve dünyanın önde gelen deniz lojistiği ve denizcilik merkezlerinden birisi. Yaklaşık 65 milyonluk nüfusu ve sahip olduğu yüksek ekonomik gelirleriyle Çin’in önemli ticaret ve yaşam merkezleri arasında yer alıyor. Şimdi gelin hep birlikte Zhejiang gezimizin başlıca noktalarına daha yakından göz atalım.
DOĞU ZHEJİANG DENİZCİLİK VE YEREL KÜLTÜR MÜZESİ
Bir zamanlar Deniz Tanrıçası Mazu’ya ithafen inşa edilmiş bir tapınak olan bina, şimdilerde bölgenin denizcilik geçmişinin ve yerel kültürel miraslarının sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüş. Müze, tapınak olarak kullanıldığı dönemlerde Çin’in en önemli tapınaklarından biri olarak gösteriliyor. İmparatorluk dönemi tapınak mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyor ve binanın süslemelerinde kullanılan her bir detay Çin tapınak kültürü ve Budizm için çok derin ayrıntılar içeriyor.
TİANYİ KÖŞKÜ MÜZESİ EN ESKİ ÖZEL KÜTÜPHANE
Tianyi Köşkü, 400 yıldan daha uzun bir geçmişe sahip olan, Çin’in en eski ve dünyanın da en eski üç aile kütüphanesinden biri. Köşkün geleneksel Çin peyzaj anlayışına uygun bir şekilde düzenlenen bahçelerinde dolaşmak ziyaretçilere büyük bir huzur ve mutluluk veriyor. Tianyi Köşkü Müzesi koleksiyonu, yaklaşık 400 bin el yazması ve taş baskı kitabın, geleneksel Çin resim/hat ve porselen sanatından eserlerin yanı sıra, pek çok farklı çeşit sanat eserini de içinde barındırıyor.
NİNGBO-ZHOUSHAN LİMANI
Bazı önemli kültürel noktaları ziyaret ettikten sonra, Çin ve dünya ekonomisinin en önemli merkezlerinden biri olan Ningbo-Zhoushan Limanı’na gidiyoruz. Ningbo-Zhoushan Limanı, kapesitesi ve giren/çıkan toplam kargo tonajı açısından dünyanın en büyük limanıdır. Limandan yıllık yaklaşık 1,5 milyar ton büyüklüğünde kargo giriş çıkışı yapılıyor. Liman Çin’in en büyük ekonomik projelerinde biri olan Bir Kuşak Bir Yol projesinin deniz ayağının en önemli noktalarından birisi. Pasifik Okyanusu’nun en önemli ticari rotalarından biri olan limanın, 190 ülke, 600’den fazla liman ve yaklaşık 250 farklı ticaret yolu ile doğrudan bağlantısı bulunuyor.
ÇEN AMCA’NIN GELENEKSEL AHŞAP TEKNE ATÖLYESİ
Bugün denizlerde çok fazla geleneksel ahşap tekne kalmadı, ancak bu tür gemileri inşa etmek için kullanılan tekniklerin mirasçısı Çen Guohe bu mirası canlı tutmaya kararlı. Uyguladığı teknikler, 2008 yılında Çin’in Ulusal Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmiş. 67 yaşındaki ustanın yürüttüğü atölye, 1890 yılında büyükbabası Çen Mingxi tarafından kurulmuş. Atölye bugüne kadar binden fazla ahşap tekne üretmiş. Müşterileri arasında Çin’den ve tüm dünyadan pek çok klasik tekne koleksiyoncusu bulunuyor. Atölyenin modern dünyayla etkileşim içinde kalmasını sağlamak için Çen, 1980'lerin sonlarından beri teknelerde ve üretim tekniklerinde iyileştirmeler yapıyor. Bugün atölye hem modern tekneler hem de klasik Çin teknelerinin ve Avrupa gemilerinin modellerini inşa ediyor. Pek çok öğrencisi bulunan Çen’in en büyük isteği ise, bu geleneksel zaanatın, gelecek nesillere aktarılması.
XİNJİAN PROJE KÖYÜ
Zhejiang eyaletindeki Zhoushan, son on yıldır kırsal canlanmayı ilerletmenin ve ortak refaha ulaşmanın etkili yollarını araştırıyor. Kentin çabaları arasında deniz eko-çevresinin korunmasının geliştirilmesi, kırsal turizmin desteklenmesinin yanı sıra balıkçılık endüstrisinin dönüşümünün ve iyileştirilmesinin teşvik edilmesi de yer alıyor. Bu çabaların göze çarpan sonuçlarından biri, bir balıkçı köyünden popüler bir kırsal turizm merkezine başarılı bir şekilde dönüştürülen Dinghai ilçesinin Xinjian köyüdür. Çin devlet başkanı Xi Jinping de birçok kez ziyaret edip çalışmaları yerinde takip ettiği köy, yeni nesil modern bir köy olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Köy, her yıl 400 binden fazla turistin ziyaret ettiği Nantong Sanat Vadisi gibi noktalarıyla ünlü. Köyün Parti sekreteri Yu Jinhong'a göre, köyde kişi başına düşen gelir şu anda 42 bin yuan (5,791 $). Çin Komünist Partisi tüm Çin genelinde hazırladığı bu tarz projelerle yeni ve aktif bir köy hayatı yaratmayı planlıyor.
Zhejiang gezimizde gözümüze çarpanlar bunlardı. Gelecek gezilerimizde Çin’in bambaşka bir noktasından sizlerle buluşmaya devam edeceğiz.