Çin’in İlk Hedefi HSBC Olabilir
Huawei'in Kanada mahkemesine sunduğu yeni deliller, Londra merkezli çokuluslu banka olan HSBC'nin, Huawei’e "siyasi tuzak" kurmak için ABD Adalet Bakanlığı ile nasıl işbirliği yaptığını ve cuma günü açıklanan belgelere mahkemeye nasıl yanlış ifade verdiğini kanıtlar nitelikte.
Gözlemciler, bu kanıtların, bir dizi kabahatler ve Çin'deki kilit konular üzerindeki sallantılı duruşu nedeniyle giderek artan tartışmalarla karşı karşıya olan İngiliz bankasını daha tehlikeli bir duruma sürükleyebileceğini ve Çin'in misilleme yapmayı planladığı takdirde hedef alınacak ilk kurum olabileceğini söyledi.
Analistlere göre yeni deliller,HSBC’nin Huawei’e karşı kasten tuzak kurmak ve uydurma deliller üretmenin HSBC’nin sektörde itibarını ve umutlarını toprağa gömmesi olarak nitelendiriyor.
HSBC bankası Huawei’in İranlı şirket Skycom ile kurduğu ilişkiyi anlaması sonrası, bu ilişkiyi ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoyu delme gerekçesi olarak kullanmak istediği için ABD’ye bu ilişkiyi açıkladı. İki şirket arasındaki müşteri gizliliği esasına aykırı hareket eden HSBC, ABD’ye açıkladığı bu ilişkiden dolayı ABD, Huawei’in finans direktörü MengWanzhou’yu İran’a uygulanan yaptırımları deldiğinden dolayı suçladı. HSBC’nin bu bilgileri ABD’ye kasıtlı olarak sattığını düşünen Çin tarafı, Huawei’in borç veren tarafla olan ilişkisini kanıtladığı durumda MengWanzhou’ya karşı olan suçlamaların hiçbir temeli olmayacak. Bunun sonucunda da HSBC Çin içinde HSBC’ye karşı açılacak davalar için kendini iyi hazırlaması gerekecek.
HSBC GÜVENİLMEZ VARLIK LİSTESİNE ALINABİLİR
İngiltere’nin Huawei’in 5G inşasını yasaklaması gerilimi arttırmıştı. Bu olayın üstüne HSBC’nin ABD’ye müşteri ilişkisi bilgilerini satması, Çin’in İngiltere’yi ekonomik olarak zarara uğratacak büyük bir hamle yapacağı tahminlerini akla getiriyor. İlk tahmin bu hamleye HSBC üzerinden yapacağı şeklinde.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ı İngiltere’ye, Çinli şirketlere karşı ayrımcı ve dışlayıcı tavrından dolayı hamle yapabileceğini açıklamıştı. İngiltere’nin uydurma deliller üreterek Trump yönetimiyle iş birliği yaptığını söyleyen Çin’in, analistlere göre ilk hedef alacağı ülke İngiltere olarak görülüyor.
Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün Avrupa Çalışmaları Bölümü Direktörü CuiHongjian, Cuma günü Global Times'a verdiği demeçte,"Çin, firmanın(HSBC) ülkenin güvenilmez varlık listesine girmesini değerlendiriyor, ki bu tamamen makul" dedi.
Aynı zamanda Hong Kong Özel İdari Bölgesi eski baş yöneticisi LeungChun-Ying, HSBC'yi Hong Kong’taki ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesine verdiği desteği kamuya açık bir şekilde dile getirmediği için eleştirdi. Leung yaptığı açıklamada "Siyasi meseleler açısından, kendi kendini ilan eden İngiliz Bankası, Çin'in egemenliğine, haysiyetine ve insanların duygularına zarar veren şeyleri yapaıp Batı ülkelerini takip ederken Çin'den para kazanamaz.İngiltere hükümetine, Politikacılara ve HSBC gibi İngiliz şirketlerine ekmeğin hangi tarafının tereyağlı olduğunu göstermeliyiz" dedi.
ABD EMPERYALİZMİNİN KÜRESEL HEGEMONYASI İLE İŞ BİRLİĞİ YAPANLAR KABUL EDİLMEYECEK
Çinli sanayi gözlemcisi,Çin hükümeti hemen harekete geçmemeyi seçse bile, Çin halkının firmaya yönelik duygularının firmayı bir uçurumun kenarına getireceğini söyledi. Aynı amanda gözlemci “İnsanlar, ABD emperyalizminin küresel hegemonyası ile kendi çıkarları için işbirliği yapan ve Çin'in yüksek teknolojisinin gelişimine büyük ölçüde zarar veren HSBC gibi yabancı bankaları kesinlikle kabul etmeyecekler" dedi.
CuiHongjiao ise, Huawei yasağı karşısında Çin'in, haksız muamelesi nedeniyle İngiltere'ye karşı hassas önlemler almaya hazır olduğunu belirtti.Örneğin, yatırım ortamına ilişkin endişeler göz önüne alındığında bazı temel olmayan işleri askıya alabileceğini belirtti.