ÇİP’li beton uygulaması böyle istismar edildi! Bakanlık denetçileri firmalara e-devlet şifrelerini verdi
ÇİP’li beton denetçilerinin; e-devlet şifrelerini ve T.C. kimlik numaralarını firmalara verdiği ortaya çıktı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kurulan TBMM Depremleri Araştırma Komisyonuna sunum yaptı. Aslan,
ÇİP’li beton uygulamasının nasıl istismar edildiğini anlattı.
TBMM Depremleri Araştırma Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri sunum yaptı. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, ÇİP’li beton uygulamasında istismar yapıldığına dikkat çekti. Nasır, Bakanlığın 2019'da başlattığı uygulamanın önemli olduğunu söyledi. Nasır, "Mükemmel bir şey yaptınız, TÜİK de betona ÇİP koydu. ÇİP direkt Bakanlığın sistemine düşüyor, kontrol ediyorsunuz ama bunlarda dahi istismar var.“ dedi.
E-DEVLET ŞİFRELERİ VERİLDİ
Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan 2019 yılında başlayan ÇİP’li beton uygulamasıyla ilgili usulsüzlük tespit edildiğini ve önlem alındığını söyledi. Aslan, Nasır’ın da değindiği ÇİP’te istismarı şöyle anlattı:
“Bu sektör çok yaşayan bir sektör, bu inşaat sektörü yani maalesef, her taraftan manipüle etmeye uğraşanların da istismar etmeye uğraşanların da olduğu çok dinamik bir sektör. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak, üzerimize düşen görevler çerçevesinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü olarak biz de en az sektör kadar dinamiğiz. ÇİP’teki istismarı ben size söyleyeyim, şuydu; e-devlet şifresiyle, T.C. kimlik numarasıyla Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID)’ye girer adam ve o denetçi ona göre bakardı. T.C. kimlik numarasının birbirine verildiğini duyduk yani bu hiç beklenmeyecek, hiç düşünülmeyecek bir şeydir ama...
‘ASELSAN’LA SİSTEM GELİŞTİRİLDİ’
“Bu beş ay, beş buçuk ay öncesinin olayı ve buna ASELSAN’la birlikte çok farklı bir sistem getirdik, sadece koordinat atama değil, IP atama gibi; adamın kendi telefonu oraya giriş yaptığında o neredeydi, bunu anlayacak bir sistem geliştirdik. Çok kısa bir süre önce, bir ay kadar bu sistemi devreye koyduk yani o manipülatörlüğü, o istismarı kapattık. Yarın başka bir şey olabilir mi? Olabilir, gerçekten hiç akla gelmeyecek istismar yöntemleri kullanılabiliyor ama biz de en az o sistem kadar dinamiğiz, bunu fark ettiğimiz anda buna bir teknoloji geliştirme yönünde de çalışmalarımız devam ediyor.”