01 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Çıtır çıtır Çi börek (Çiğ börek) nasıl yapılır? Ustasından gerçek çibörek tarifi...

Eskişehir'e özgü bir yemek olan çiğ börek, artık her bölgede yapılıyor. Çiğ böreğin en önemli özelliklerinden biri, içine konan kıyma harcının çiğ olarak konulup, pişirilmesidir. Peki, yağ çekmeden çiğ börek yapılabilir mi? İşte tam kıvamında lezzetli çiğ börek yapmanın tarifi

Çıtır çıtır Çi börek (Çiğ börek) nasıl yapılır? Ustasından gerçek çibörek tarifi...
A+ A-

Çiğ börek yediden yetmişe herkesin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Çiğ kıyma ile kızartılan hamurlar enfes bir tada sahip oluyor. Evde yağ çekmeyen ama çıtır çıtır olan çi börek tarifi arıyorsanız bu tarifi kesinlikle denemelisiniz.

YAĞ ÇEKMEYEN ÇİĞ BÖREK (Çİ BÖREK) TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Hamuru için:

3 su bardağı un
1 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı sirke

Kıymalı iç için:

300 gram kıyma
1 adet rendelenmiş soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
3/4 çay bardağı su

Kızartmak için:

1/2 su bardağı sıvı yağ

YAĞ ÇEKMEYEN ÇİĞ BÖREK (Çİ BÖREK) TARİFİNİN PÜF NOKTASI

Kıymanızı sulandırmazsanız böreğin içerisinde topaklanır. Kıymalı harıcınızı mutlaka sulandırın. Çiğ böreğinizin fazla yağ çekmemesi için hamura mutlaka sirke ekleyin.

YAĞ ÇEKMEYEN ÇİĞ BÖREK (Çİ BÖREK) TARİFİNİN PİŞİRME ÖNERİSİ

Yağınız tarifte önerildiği gibi mutlaka sıcak olmalıdır.

YAĞ ÇEKMEYEN ÇİĞ BÖREK (Çİ BÖREK) TARİFİ NASIL YAPILIR?

Bir karıştırma kabının içinde 300 gram kıyma, 1 adet soğan rendesi, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve yarım çay bardağı suyu karıştırın.

Harcınızın sulu olmasına özen gösterin.

Bir kabın içerisinde 1 su bardağı ılık su, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 tatlı kaşığı üzüm ya da elma sirkesini karıştırın.

Orta yumuşaklıkta bir hamur elde edene kadar yoğurun.

Hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp bezelere ayırın.

Bir merdane yardımıyla orta büyüklükte bir tabak boyutunda açın. (Çiğ böreğinizin çıtır çıtır olmasını istiyorsanız hamurunuzu ince, daha dolgun olmasını istiyorsanız orta kalınlıkta açın.)

Kıymalı harcınızı açtığınız hamura yerleştirip katlayın.

Kenarlarının iyice yapışmasını sağlamak için bir kapak ya da pizza kesiciyle düzgünce kesin.

Hepsini bu şekilde hazırlayın.

Bu sayede, börekleriniz kızarırken kenarları açılmayacaktır. Derin bir tavaya yağı alın ve güzelce kızdırın.

Kızmış yağa börekleri atarak kızartın ve kızaran böreklerinizi fazla yağı emmesi için bir kağıt havlu üzerine alın. Afiyet olsun.

Çİ BÖREK İÇİ NASIL YAPILIR?

Temelde çok az malzemesi var çi börek harcının. Ancak bu malzemelerin dikkatlice seçilmesi ve doğru oranlarda birleştirilmesi oldukça önemli. İlk malzememiz kıyma. Yağsız ya da çok yağlı bir kıyma çi börek harcı kullanımı için çok da uygun olmaz. Bu nedenle güvendiğiniz, tazeliğine ve lezzetine inandığınız kasaplarınızdan ya da marketlerinizden orta yağlı bir kıyma temin ederek işe başlayın. Orta yağlı kıyma börek pişerken içinde kurumaz ya da çok yağ bırakmaz. Bu nedenle aradığımız o hafif sulu kıvamı yakalamamızı sağlar.

Kıymadan sonra sıra geldi olmazsa olmaz ikinci malzeme olan soğana. Soğanı ise olabildiğince ince ve minik küpler halinde doğramak ya da rendelemek gerekiyor. Genelde rendelenerek harca katılıyor. Rendelenme sırasında çıkan soğan suyu sayesinde et lezzetleniyor ve daha yumuşacık bir iç harç olmasını sağlıyor. Bu yüzden rendelenmiş soğanı suyuyla beraber harca katmanızı öneririz. Ardından biraz tuz, biraz da isteğe bağlı olarak karabiber ekleyebilirsiniz.

Sıra geldi harcın son ve en önemli malzemesi olan suya. Su, harcın yine pişerken kurumamasını ve çok daha hızlı şekilde pişmesini sağlıyor. Miktarı ise oldukça önemli. 300 gram kadar kıymaya yarım çay bardağı kadar kıyma yeterli olacaktır. Suyu da ilave ederek güzelce yoğurduktan sonra çi börek harcınız. Biraz buzdolabında dinlendirdikten sonra börek yapımına geçebilirsiniz. Dilerseniz 1 gece önceden suyunu ilave etmeden hazırlayabilir, buzdolabında üzeri kapalı şekilde bekletebilirsiniz. Ertesi gün su ilavesiyle biraz yoğurup yine kullanabilirsiniz. Bekledikçe lezzeti güzelleşecektir. Şimdiden ellerinize sağlık!

Kaynak: Yemek.com

Son Dakika Haberleri çi börek çi börek tarifi çiğ börek çiğ börek tarifi