Çıtır çıtır patates kızartmasının sırrı ortaya çıktı: Meğer yemeklik ve kızartmalık patatesin farkı buymuş
Evde yaptığınız patates kızartması dışarıdaki gibi olmuyorsa doğru patatesi seçemiyor olabilirsiniz. Evet, doğru duydunuz. Çünkü yemeklik ve kızartmalık patates türleri tamamen farklı. İşte yemeklik ve kızartmalık patates farkı hakkında tüm bilgiler...
Hem sağlıklı hem de lezzetli bir sebze olan patatesin aslında pek çok çeşidi bulunuyor. Özellikle kızartmalık ve yemeklik patates çok fark ediyor. Evlerimizde yaptığımız patates kızartmasının da dışarıda yediklerimiz gibi olmamasının en önemli nedeni aslında bu. Peki, kızartmalık ve yemeklik patates arasında ne fark var? Kızartmalık patates nasıl anlaşılır? İşte püf noktaları...
Patates, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yetişiyor. Ancak çeşitleri yetiştiği bölgenin iklim koşulları ve toprağın uygunluğuna göre değişiklik gösteriyor. Dünya genelinde 500'ün üzerinde patates çeşidi mevcut. Ancak bugünkü konumuz kızartmalık ve yemeklik patatesi nasıl ayırt edebileceğimiz.
KIZARTMALIK PATATES NASIL ANLAŞILIR?
Kızartma yapmak için patates alırken özellikle patatesin iri ve parlak olmasına dikkat etmelisiniz. Yemeklik ve kızartmalık patates arasındaki en tem fark nişasta oranının yüksek, su oranının ise düşük, kabuklarının koyu sarı ve kırmızı tonlarda olması. Bu patates ile çok daha lezzetli kızartmalar yapmanız mümkün.
YEMEKLİK PATATES NASIL AYIRT EDİLİR?
Yemeklik patates, kızartmalığa nazaran daha küçük boyutlara sahiptir. Kabuğunun ince ve daha sulu olması en belirgin özelliğidir. Yemeklik patatesin nişasta oranı daha düşüktür. Böylelikle sulu yemekler ve haşlamak için daha uygundur. Eğer bu cins patatesi kızartırsanız lezzetsiz olacaktır. Bu tarz patatesle sulu yemek ya da püre gibi farklı lezzetler yapabilirsiniz.