CKD Başkanı Oygür çalıştayı anlattı: Beş başlık, onlarca uzman somut çözümler
Kadına yönelik şiddette medyanın rolü üzerine çalışmalar yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) cuma günü RTÜK’le ortak çalıştay düzenleyecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından da uzmanların katılacağı çalıştay kadına yönelik şiddete karşı mücadelede medyanın görevlerini ortaya koyacak

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, 21 Mart günü RTÜK ve CKD tarafından Ankara’da düzenlenecek “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu Çalıştayı” hakkında Aydınlık’a açıklamada bulundu.
Medyanın toplumu etkileme ve yönlendirme gücü olduğuna dikkat çeken Oygür “Medyanın; kadına yönelik şiddetle mücadelenin neresinde durduğu, kadın sorunlarına ve kadın mücadelesine duyarlı olup olmadığı, mevcut hatalarda kapitalist piyasa kurallarının rolü gibi yönleriyle ele almak ve bu sorunun çözümüne somut öneriler getirmek amacıyla bir çalıştay düzenlemeye karar verdik. Projemizin sonuçlarını Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Sayın Ebubekir Şahin’e sunduk ve çalıştay için desteklerini talep ettik. Sağ olsunlar, çalıştayı birlikte yapmayı önererek büyük destek verdiler.” dedi.
‘TOPLUM ONAYLAMIYOR’
CKD Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür ortak çalıştay fikrinin ortaya çıkış nedenini şöyle anlattı: “Bu çalıştayı, derneğimizin ocak ayında tamamladığı ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu Projesi’nin sonuçlarına dayanarak düzenleme kararı aldık. İçişleri Bakanlığınca da desteklenen projemizin ana sloganı ‘Medyada Sahte Kadın, Sahte Aile, Sahte Yaşam Kuşatmasına Son’ idi. Toplumun, kadına bakış ve kadına şiddet yönünden medyadaki durumu onaylamadığını öngörüyorduk.
“Şubelerimizin sahada, vatandaşlarla temas içinde yürüttüğü çalışmada, gerçekten de halkın medya (başta televizyon) yayınlarına büyük tepki verdiğini gördük. Medyayı; sahte kadın, sahte yaşam pompalayan yayınlara son vermeye ve kadına yönelik şiddetle mücadelede sorumluluk almaya davet eden imza masalarımıza büyük ilgi gösterildi. Projemiz kapsamında yaptığımız ‘Toplumun Medyadaki Kadına Şiddet Algısı’ anketi de vahim denebilecek sonuçlar ortaya koydu. Örneğin bin 211 kişiden yüzde 90’ı televizyonlarda kadına yönelik şiddete az ya da çok rastladığını, yüzde 74’ü ise çok sık rastladığını belirtti.”
Prof. Dr. Oygür, çalıştay kararını almada vatandaşların tepkisinin etkili olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
‘RTÜK DESTEK VERDİ’
“Toplumumuzu etkileme ve yönlendirme gücü olan medyayı; kadına yönelik şiddetle mücadelenin neresinde durduğu, kadın sorunlarına ve kadın mücadelesine duyarlı olup olmadığı, mevcut hatalarda kapitalist piyasa kurallarının rolü gibi yönleriyle ele almak ve bu sorunun çözümüne somut öneriler getirmek amacıyla bir çalıştay düzenlemeye karar verdik.
“Projemizin sonuçlarını Radyo Televizyon Üst Kurulu Başkanı Sayın Ebubekir Şahin’e sunduk ve çalıştay için desteklerini talep ettik. Sağ olsunlar, çalıştayı birlikte yapmayı önererek büyük destek verdiler.”
GENİŞ KATILIM OLACAK
Tülin Oygür, çalıştaya geniş bir katılım olması için kişi ve dernekleri davet ettiklerini belirtti: “21 Mart’ta Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezinde RTÜK-CKD işbirliğiyle yapacağımız çalıştaya; kadın sorunlarına, kadın mücadelesine, kadına yönelik şiddete kendi mesleği veya ilgisi çerçevesinde emek vermiş, farklı meslek alanlarından katılımcılar davet ettik. RTÜK’ten ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan da üçer uzman katılacak.
“‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Medyanın Sorumluluğu Çalıştayı’ konuyu beş başlıkta ele alacak: Toplumsal Farkındalık; Şiddet Algısı; RTÜK ve Mevzuat; TV Programları ve Kadın Mücadelesi; Gençlik ve Aile. Bu şekilde beş gruba dağıtılan katılımcılar, önceden hazırlayıp kendilerine gönderdiğimiz sorular üzerinden görüşlerini ve somut önerilerini ortaya koyacaklar.
“Daha sonra, grupların sonuçlarını birleştirerek hazırlayacağımız kapsamlı çalıştay raporunda, kadına yönelik şiddete karşı yürütülen çok cepheli mücadelede medyanın görev ve sorumluluklarını kalın çizgilerle ortaya koyacak ve uygulanabilir, sürdürülebilir somut çözüm önerilerine yer vereceğiz.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.