CNN: Suudi Arabistan kendi balistik füzesini inşa ediyor
ABD medyasından CNN, Suudi Arabistan’ın Çin’in yardımıyla kendi balistik füzelerini inşa ettiğini iddia etti. Haberde iddiaya kanıt olarak ise ABD istihbaratının edindiği bilgiler ve uydu görüntüleri gösterildi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Afganistan yenilgisi sonrası bölgede ve dünya genelinde kartlar yeniden karılıyor. Uzun yıllar Atlantik ittifakının sadık bir müttefiki olan Suudi Arabistan’ın Rusya ve Çin ile artan ilişkileri dikkat çekiyor. CNN’nin son özel haberine göre Suudiler, Rusya’dan sonra şimdi de Çin ile askeri iş birliğine yöneldi. CNN’deki haberde şu ifadeler kullanıldı:
“Suudi Arabistan’ın geçmişte Çin’den balistik füze satın aldığı biliniyor, ancak hiçbir zaman kendi balistik füzesini inşa edemedi. İstihbarattan üç ayrı kaynağa göre ve CNN tarafından elde edilen uydu görüntüleri, Krallığın şu anda silahları belirlenen en az bir yerde ürettiğini gösteriyor.” Haberde ayrıca, “Beyaz Saray’daki Ulusal Güvenlik Konseyi de dâhil olmak üzere çok sayıda ABD yetkilisi, son aylarda Çin ile Suudi Arabistan arasında çok sayıda hassas balistik füze teknolojisi transferini ortaya çıkaran gizli istihbarat hakkında bilgi alındığı” ifade ediliyor.
‘BİDEN’IN YÜZLEŞECEĞİ BİR SORUN DAHA’
CNN, olayı “Biden yönetiminin yeni ve acil bir sorunla daha karşı karşıya” olarak nitelendirdi. Haberde “Suudi Arabistan’ın balistik füze edinmesinin bölgesel dengeleri değiştirebileceği” yorumu yapılıyor ve şöyle devam ediliyor:
“Biden yönetimi, Suudi Arabistan’ın balistik füze gelişmelerinin bölgesel güç dinamiklerini çarpıcı biçimde değiştirip değiştiremeyeceği ve İran’la nükleer anlaşma şartlarını genişletme çabalarını ABD, Avrupa, İsrail ve Körfez ülkeleri tarafından paylaşılan bir hedef olan kendi füze teknolojisine yönelik kısıtlamaları da içerecek şekilde karmaşıklaştırabileceği konusunda giderek daha acil sorularla karşı karşıya.
“İran ve Suudi Arabistan iki düşmandır ve Suudi Arabistan kendi balistik füzelerini üretmeye başlarsa Tahran’ın balistik füzeleri bırakmayı kabul etmesi pek olası değildir. İran ile müzakerelerin mevcut durumu göz önüne alındığında, Suudilerin füze programı zaten çetrefilli bir sorunu daha da zorlaştırabilir.”
çin’den açıklama
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de CNN’ye yaptığı açıklamada, Çin ile Suudi Arabistan arasında yakın zamanda hassas balistik füze teknolojisi transferi olup olmadığı sorusuna, iki ülkenin “kapsamlı stratejik ortaklar” olduğunu ve “askeri ve ticari ilişkiler olmak üzere tüm alanlarda dostane iş birliğini sürdürdüklerini” söyledi.” Açıklamada, “Bu tür iş birlikleri herhangi bir uluslararası hukuku ihlal etmemekte ve kitle imha silahlarının yayılmasını içermemektedir” denildi.
ABD YÜZÜSTÜ BIRAKMIŞTI
Eylül ayı başlarında ABD’nin Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın 115 kilometre güneydoğusunda bulunan Prens Sultan Hava Üssü’ndeki gelişmiş hava savunma sistemlerini geri çektiğini bildirilmişti.
Uzmanlar, ABD ile arası açılan Suudi Arabistan’ın, Amerikan hegemonyasının gerileyişiyle de yeni iş birliklere yöneldiğini belirtiyor. Ülke yöneticileri son dönemde İran hakkında da olumlu açıklamalar yapmıştı ve iki ülke yetkililerinin Bağdat’ta görüşmeler yaptığı ortaya çıkmıştı.
Trump’la başlayan “Önce Amerika” politikası, Biden tarafından “ABD Geri Döndü” olarak değiştirilse de gerileyen ABD hegemonyası, ABD’nin müttefiklerini ortada bırakan politikalarıyla devam ediyor. Afganistan yenilgisi sonrası “Körfez’in güvenliği nasıl sağlanacak?” sorusu tartışılıyor. ABD’nin kendisini de yalnız bırakacağını anlayan Suudi Arabistan, İran’a yönelik diyalog çağrıları yapması ve Rusya ile S400 hava savunma sistemi ve Su-35 jeti alınması konusunda müzakerelere başlaması dikkat çekiyor. Son zamanlarda daha dikkat çeken bir diğer gelişme ise, ABD Afganistan’dan kaçarken Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısının Moskova’ya giderek Rusya ile “askeri iş birliği” anlaşması imzalaması oldu. Bu gelişmeler üzerine ABD’li uzmanlar “Suudi Arabistan ABD’nin çöküşüne dair bahsini oynuyor” yorumlarını yapıyor.