'Çocuklara yemeği hiçbir zaman ödül olarak vermeyin' uyarısı
Prof. Dr. Ayşe Merve Usta, "Salgın sürecinde çocuklarda şişmanlık çok arttı, hareket azaldı. Bu bakımdan polikliniklerde daha çok şişman çocukları görüyoruz. Obez çocuklarda koronavirüs çok daha ağır seyrediyor" dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroentereloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Merve Usta, salgın sürecinde çocuklarda şişmanlığın çok arttığını belirterek, "Yemek hiçbir zaman ödül olmamalı. Beslenme güzel bir iletişimdir, sofrada ailece yenmelidir. Çocuğa ödül olarak 'yemek, şeker, çikolata vereceğim' denmemeli. Hazır gıdalar, şekerler, hızlı yemek obeziteyi tetikliyor." dedi.
Sağlık kongresi için Antalya'ya gelen Usta, ilk altı ay çocukların mutlaka anne sütüyle beslenmesi gerektiğini, anne sütünün mucize bir besin olduğunu, protein, karbonhidrat, yağ tüm besinlerin anne sütünden karşılanabildiğini söyledi.
Her çocuğun anne sütü alması gerektiğini anlatan Usta, "Sadece anne sütüyle beslenen çocukların, ekstra su almasına gerek yok. Anne sütünün yüzde 97'si su zaten. Ek gıdalar veriliyorsa bebeğe su verilebilir." diye konuştu
Kovid-19 salgın sürecinin çocukların beslenmesi açısından da dezavantaj oluşturduğunu belirten Usta, şunları kaydetti:
"Hepimiz evlere kapandık, salgınla birlikte gerçekten obezitede belirgin artış oldu. Hem ekran başında hızlı beslenme, gece beslenmeleri, atıştırmalıklar çocukların beslenmesini olumsuz etkiledi. Salgın sürecinde çocuklarda şişmanlık çok arttı, hareket azaldı. Bu bakımdan polikliniklerde daha çok şişman çocukları görüyoruz. Obez çocuklarda koronavirüs çok daha ağır seyrediyor. Salgın sürecinden biraz uzaklaşıyoruz. Daha sağlıklı beslenme açısından, gece beslenmemek, ıvır zıvır yememek, daha sağlıklı ev yemekleri yemek, dışarıdan hızlı besinler tüketmemek gerekiyor."
'ÇOCUKLARIN BESLENME ALIŞKANLIĞI İLERİKİ YAŞAMINI DA ETKİLİYOR'
Obezitenin koronavirüste özellikle şişman çocuklar için risk faktörü olduğunu ifade eden Usta, beslenmenin tüm vücut için önemli olduğunu, ilk iki yaşta çocuğun beslenmesinin tüm hayatı boyunca onu etkileyeceğini belirtti.
İyi beslenmeyle çeşitli hastalıklardan korunabilineceğini aktaran Usta, "İyi beslenen, sebzesini, meyvesini, proteinini alan, hareketi güzel olan çocukların gelişimi uygun standartta gidiyorsa ek takviyeler vermek gerekmiyor. Türkiye'de çocuklara sadece D vitamini ve demir desteği veriyoruz. Güzel beslenen çocuklarda vitamin desteğine ihtiyaç olmuyor." dedi.
Eğitim öğretim sürecinde de çocukların beslenmesinin önemine işaret eden Usta, şöyle devam etti:
"Çocukların her zaman kahvaltılarını yapmaları çok önemli. Hızlı beslenmemeliler, televizyon karşısında yemek yememeliler. Ev yemekleriyle beslensinler. Geleneksel Türk mutfağımız çok güzel, sağlıklı. Her tür besini, vitamini, minerali ondan alabiliyoruz. Öğünlerini atlamamalarını öneririm. Yemek hiçbir zaman ödül olmamalı. Beslenme güzel bir iletişimdir, sofrada ailece yenmelidir. Çocuğa ödül olarak 'yemek, şeker, çikolata vereceğim' denmemeli. Hazır gıdalar, şekerler, hızlı yemek obeziteyi tetikliyor. Bu da kalp, tansiyon, diyabet başta olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getiriyor."
'ÇOCUKLARI ALIŞVERİŞE DAHİL EDİN'
Çocuklara fast-food ürünlerinin sözünü vermenin de doğru olmadığını vurgulayan Usta, onlara sağlıklı atıştırmalıkları önermek, kuru meyve ve yoğurdu yemeğe katmak gerektiğini aktardı.
Çocuklara beslenme alışkanlığı kazandırmanın önemine işaret eden Usta, "Alışverişlere çocukları dahil etmeliyiz, sebzeleri meyveleri onlara seçtirmeliyiz. Evde salata yaptırmalıyız, birlikte tatlı yapmalıyız." dedi.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.