Çocuklarla oyun ‘egzersiz’ yerine geçiyor
Türk Kardiyoloji Derneği Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karaca, “Havaların kötü olduğu bu zamanlarda evde geçirdiğimiz vakitlerde hareketsiz kalmamalıyız. Evde sabit kalmak, hareket etmemek kalp sağlığımızı ciddi anlamda etkileyebilir.” dedi.
Zorlu geçen kış şartlarından dolayı eve kapanmak zorunda kalmak spor yapamamaya engel değil. Her yaş grubundan insanın evde hareket halinde olması gerektiğini belirten Türk Kardiyoloji Derneği Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karaca, “Havaların kötü olduğu bu zamanlarda evde geçirdiğimiz vakitlerde hareketsiz kalmamalıyız. Evde sabit kalmak, hareket etmemek kalp sağlığımızı ciddi anlamda etkileyebilir. Bu vakitleri çocuklarımızla geçirmek, onlarla oyunlar oynamak, onların hareketli hallerine eşlik etmek orta yaşlı diyebileceğimiz insanlar için çok faydalı egzersiz olabilir.” dedi.
EVİ HAVALANDIRIN
Koronavirüsten kaynaklı salgından dolayı evde birden fazla kişi yaşıyorsa sık sık havalandırmak ve havanın temizlenmesini sağlamanın önemini yineleyen Prof. Karaca, “Evi belli aralıklarla havalandırarak mikropların atılmasını ve temiz havayı eve alarak daha dinç ve canlı olmamızı sağlayabiliriz. Özellikle yağışlı havalar temiz havanın en çok görüldüğü zamanlardır” diye konuştu.
VİRÜSE KARŞI SPOR
Spor yapmanın virüse karşı kişiyi daha dirençli hale getirdiğini belirten Prof. Karaca, “Fiziksel olarak aktif olmak vücudun immun sistemini aktif halde tutar. Ancak koronavirüsten korunmak için her şekilde maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat etmek zorundayız. Bu durumlara dikkat etmiyorsanız virüsten kaçamazsınız. Spor vücudunuzu dirençli tuttuğu için hastalığı hafif geçirmenize ciddi faydası olacaktır” dedi.
ENFEKTE İKEN DE HAREKET
Koronavirüsü geçirirken de hareketsiz kalınmaması gerektiğine değinen Prof. Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Enfekte olduğunuz andan itibaren vücudunuz virüsle savaşmaya başlıyor. Bu süreçte normal egzersiz yaparak kendinizi yormanıza gerek yok. Belirli aralıklarla hareket ederek vücudumuzu aktif tutmak ve uzun süre sabit kalmayarak damarlarda pıhtı oluşumunu engellemek gerekli. Uzun süre hareketsiz kalmak kan dolaşımını olumsuz etkiliyor. Bu da vücudumuzun birçok organında pıhtı oluşumu olarak geri dönüyor. Bu süreçte minimum düzeyde hareket ederek bu riski ortadan kaldırabiliriz.”