Coronavirüs son 20 yılın en masumu!
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Dünya Sağlık Örgütü ve Atlanta, Hastalık Kontrol ve Hastalık Önleme Merkezi’nin coronavirüse dair son verilerini aktardı: Bazı virüslere göre daha hızlı kontrol altına alınabilecek. Büyük bir salgına dönüşmeyecek. Mevsim yumuşadıkça vaka sayısı da azalacak.
Geçen aralık ayından beri özellikle sosyal medyada, Çin’de görülen ‘coronavirüsü’nün yol açtığı salgınla ilgili dehşet uyandıran bilgiler dolaşıyor. Çin’in Wuan şehrinin hayalet şehre döndüğü, binlerce can kaybının meydana geldiği ve virüsün kontrol edilemez bir hal aldığı yönünde ki iddialar tüm dünyaya korku saldı. Yerli ve yabancı basında ise SARS virüsüne benzetilen yeni tip coronavirüsü (2019-nVoC) ile ilgili her gün dozu artan, korku senaryoları yazılıyor. Akdeniz Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın’ın Aydınlık’a verdiği bilgiye göre, virüs son yıllarda ortaya çıkan bazı virüslere göre daha hızlı kontrol altına alınabilecek.
ÜLKEMİZDE OLMA İHTİMALİ YOK
“20 yıl içerisinde ortaya çıkan yaygın hastalıklardan daha az şiddette seyrediyor. Büyük bir salgına dönüşmeyecek. Mevsim yumuşadıkça vaka sayısı da azalacak” bilgisini veren Prof. Dr. Yalçın, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Atlanta, Hastalık Kontrol ve Hastalık Önleme Merkezi’nin (CDC), coronavirüse dair son verilerini de aktardı. Buna göre, Çin başta olmak üzere, Güneydoğu Asya’da, Tayvan, Güney Kore, Singapur, Nepal gibi ülkelerde görülen virüs yüzünden, Çin’de 81 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 887 kişi hastalığa yakalandı, diğer ülkelerde bu virüsten 25 kişinin öldü, bin 700 kişi de hastalığa yakalandı. Dünya genelindeki can kaybı 106. Prof. Dr. Yalçın ülkemizde henüz görülmeyen virüsün, olma ihtimalinin de olmadığını belirtti.
SARS VE MERS AİLESİNİN YENİ VİRÜSÜ
Prof. Dr. Yalçın koranavirüs ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Coronavirüsler geçmişte de var olan, değişik salgınlarda karşımıza çıkan, 2000’li yıllarda ki SARS, daha sonra MERS’le aynı aileden gelen virüslerden bir tanesi. Bu ailenin çok daha fazla üyesi var. Bu virüslerde zaman içerisinde bir takım değişikler meydana geliyor. Aralık ayından bu güne olan hızlı gidişat mevsimle ilgili. Çin’in ve sağlık örgütlerinin aldığı önlemler sayesinde, bu hızla gitmeyeceği kesin görünüyor.”
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, geçmiş dönemde yayılan SARS salgının 8 bin kişiyi etkisi altına aldığını, 700 kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlattı. Uluslararası çevrelerin de corona salgınının bu salgınlara göre daha az tahribat verdiği yönünde tespitte bulunduklarını kaydetti.
MEVSİMSEL GRİP DAHA BÜYÜK TEHLİKE
Prof. Dr. Yalçın, en büyük riskin geçen Aralık ayında başlayan mevsimsel grip salgını olduğuna dikkat çekerek şu verileri paylaştı:
“ABD’deki hastalık önleme birimi verilerine göre yine bu tarih itibariyle yaklaşık 5 bin kişinin grip ve komplikasyonları nedeniyle kaybedildiğini öğreniyoruz. Bu rakamın mevsimin sonuna doğru 8 bin 200’lere ulaşacağı ifade ediliyor.”
Mevsimsel grip aşısını 6 aylıktan itibaren herkesin her yıl yaptırmasını önerdiklerini kaydeden Prof. Dr. Yalçın, “Daha çok kronik hastalığı olan şeker hastaları, böbrek, kalp hastalığı, akciğer rahatsızlığı olan bireylerle 65 yaşın üzerindeki bireylerin öncelikli olarak bu aşıları her yıl tekrar ettirmesinde yarar görüyoruz. Çünkü her yıl dünyada en az 350 ile 500 bin arasında bir nüfus maalesef grip ve komplikasyonları nedeniyle kaybediliyor” diye konuştu.
GÜNLÜK HAYATTAKİ ÖNLEMLER
Grip mevsiminde alınması gereken kişisel önlemlere de değinen Prof. Dr. Yalçın, alışveriş, tokalaşma gibi her türlü temastan sonra el yıkamanın, zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlara çıkmamanın hastalıkların bulaşma riskini azalttığını belirtti. Düzenli uykusunu alan, dinlenmiş bir bedenin virüslere karşı dirençli olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Yalçın, vücutta depolanmayan C Vitaminin de günlük olarak alınmasının yararlı olacağını söyledi.