Çorumlular işini biliyor! Günde bir avuç yiyince hastalıklara kalkan oluyor
Leblebi, çokça tükettiğimiz bir atıştırmalık olmasının yanı sıra sağlığa faydalarıyla da adından söz ettiriyor. Günde bir avuç leblebi tüketmenin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Hastalıklara kalkan olan leblebiyi günde bir avuç tüketmenin sağlığa faydalarını sizin için derledik.
Leblebi, hem lezzetiyle sofralarımızı süsleyen hem de sağlığımıza birçok olumlu katkı sağlayan kıymetli bir atıştırmalık olarak ön plana çıkıyor. Çorum'a özgü olarak nitelendirilen ve üretilen leblebi, enerji deposu olması, lif içeriği ve vitamin zenginliğiyle dikkat çekiyor. Sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyen bu küçük yiyecek, her gün bir avuç tüketildiğinde vücuda sayısız fayda sunuyor. İşte leblebiyi günde bir avuç tüketmenin sağlığımıza olan faydaları
BİR AVUÇ LEBLEBİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
1. ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIR
Leblebi folik asit kaynaklarından biridir ve hamilelikte mide bulantısını önler. Anne adayları düzenli miktarda leblebi tükettiklerinde ihtiyaç duydukları folik asit karşılanmış olur. Leblebi emziren anneler için de faydalıdır. Gün içinde tüketilen bir avuç sarı leblebi, anne sütü miktarını artıracağı için emzirme döneminde kolaylık sağlar. Uzmanlar emzirme döneminde leblebi yemenin herhangi bir zararı olmadığını belirtiyor. Ancak emzirme döneminde nohutun gaz problemine yol açması durumunda "sarı leblebi bebeğe gaz yapar mı?" sorusunun yanıtlanması için bir uzmana danışılmalıdır.
2. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Leblebide bulunan yüksek vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynuyor. Eski günlerdeki şeker ve yağ içeren atıştırmalık modasını geride bırakan bu lezzetli kuruyemiş, kış hastalıklarına karşı koruma görevini üstleniyor.
3. UZUN SÜRE TOK TUTAR
Diyet beslenmesinde ayrı bir yeri olan leblebi, diyet yapanları ani acıkmalardan kurtarıyor. Mide yanmasından şikayetçi iseniz, endişeniz ortadan kalkabilir çünkü leblebi mide sorunlarının etkilerini hafifletiyor.
4. KOLESTEROLÜ DENGELER
Sarı leblebi üzerine yapılan araştırmalar, kötü kolesterol seviyesini düşürmede başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu gösteriyor. Yapılan testler sonucunda kötü kolesterol değeriniz çok yüksekse gün içerisinde sarı leblebi tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
5. KEMİK GELİŞİMİNİ TEŞVİK EDER
Kalsiyum içeren leblebi, diş ve kemik sağlığını koruma görevini de üstlenir. Leblebi tüketerek ileri yaşlarda ortaya çıkması muhtemel olan kemik erimesi hastalığının da önüne geçmiş olursunuz. Uzmanlar, düzenli ve ölçülü leblebi tüketiminin daha sağlıklı bir vücuda kavuşma yolunda atılmış bir adım olduğunu vurguluyor.
6. KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir. Kan şekeri düzenlendiğinde açlık ve yorgunluk ortadan kalkar. Başınız döndüğünde ve yorgun hissettiğinizde leblebi tüketerek kan şekerinizi dengeleyebilirsiniz.
7. CİLT HÜCRELERİNİ YENİLER
Hücre yenilenmesini destekleyen leblebi, sadece mide ve bağırsakları değil, cildi de koruyor. Leblebi tozu ile yapılan maskeler sayesinde cildinizin daha canlı ve ışıltılı görünmesini sağlayabilirsiniz.