Covid-19'da yeni varyant alarmı: EG.5 hakkında bilmeniz gerekenler
Dünya Sağlık Örgütü 9 Ağustos tarihinde Sars-CoV- 2 virüsünün EG.5 varyantını dikkate alınması gereken varyantlar sınıfına aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerde de vakalar görünmeye başlandı.
Dünya Sağlık Örgütü 9 Ağustos tarihinde Sars-CoV- 2 virüsünün EG.5 varyantını dikkate alınması gereken varyantlar sınıfına aldı. Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerde de vakalar görünmeye başlandı.
COVİD-19 VARYANTI EG.5 HAKKINDA ENDİŞELER ARTIYOR
EG.5 varyantının ortaya çıkması, kronik hastalığı olan bireyler ve yaşlılarda bulaşa yönelik panik yaratsa da uzmanların açıklamaları EG.5’in büyük ölçekli bir tehdit oluşturmadığı yönünde…
The New York Times'ın haberine göre; Johns Hopkins Üniversitesi Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Profesörü Andrew Pekosz : ‘’Yeni bir varyant olduğu için artan bir endişe var ancak, son 3-4 aydır ABD’de dolaşımda olan virüslerden daha endişe edici, panik oluşturabilecek bir varyant olduğuna dair bir bulguya henüz rastlanmadı.’’ dedi ve ekledi; DSÖ’den yapılan açıklamaya göre; E.5 virüsüne ilişkin bulgular göz önüne alınarak değerlendirildiğinde, virüsün küresel düzeyde halk sağlığını etkileyecek bir boyuta ulaşma ihtimali çok düşük…
İLK VAKA ÇİN’DE GÖRÜLDÜ
Varyant’ın ilk olarak Şubat 2023'te Çin'de tanımlandığını belirten Proför,Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk vakanın ise Nisan ayında görüldüğünü söyledi. Ardından, ‘’Omikron’un bir alt varyantı olarakta bilinen EG.5 Covid’le benzer belirtiler taşısa da mutasyon geçiren bir virüs olması sebebiyle antikorlara karşı koyabiliyor.’’ ifadeleriyle dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
‘’SONBAHARDA UYGULANMASI BEKLENEN BİR AŞI GELİŞTİRİLİYOR’’
Araştırma Enstitüsü'nde Moleküler Tıp Profesörü ve Başkan Yardımcı ve Kardiyolog Eric Topol söz konusu varyantla ilgili aşı geliştirme çalışmalarının başladığının altını çizdi. Topol’un ifade ettiğine göre; Güncellenmiş takviye aşının EG.5 ile genetik olarak benzer olan başka bir varyanta dayalı olarak geliştiriliyor.Bu aşının korona virüs aşısından ve bir önceki Omikron varyantına odaklanan geçen yılki aşıdan daha iyi koruma sağlaması bekleniyor.
2022’DEKİ OMİKRON KADAR ENDİŞE VERİCİ DEĞİL ANCAK KENDİNİ GÜNCELLİYOR’’
Fred Hutchinson Kanser Merkezi Aşı ve Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nde görev alan Virolog Profesör SARS-CoV-2’nin evrim hızından endişe duyduğunu ifade etti ve ekledi."Tek bir varyant çok etkili olmadı, ancak bu mutasyonların kendini güncelleyebilme ihtimali de var dedi. Bununla birlikte;
‘’2022 kışında ilk Omikron varyantıyla yaşanan artışa benzer bir artışa neden olması çok olası değildir’’ ifadelerini de kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün HG.5 Raporu