CSO yeni yüzüyle umut oldu
İki asırlık köklü geçmişiyle ülkemizin amiral gemisi orkestrası Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, yeni atılımlar yapmaya devam ediyor.
CSO (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası), yeni yerleşkesi ve yeni yüzü ile Türkiye’nin sanat yaşamına umut oldu. Ağustos ayında yaptığı 30 kadrolu sanatçı alımı, genç ve başarılı bir orkestra şefi olan Cemi’i Can Deliorman’ın Genel Müzik Direktörü ve Orkestra Şefi görevine getirilmesi, yeni seçilen dinamik orkestra yönetimi, eğitim projeleri ve yenilenen logosuyla CSO, geçirdiği reform ile salgın döneminde sanat dünyasına ümit kazandırdı.
CSO Müdür Yardımcısı ve orkestrada Korno Sanatçısı olarak görev yapan Serhat Çalışkan, Haber Ne Diyor adlı internet sitesine verdiği röportajda ‘CSO Akademi’ ve ‘CSO Çocuk’ adlı yeni projelerden bahsederek CSO’nun klasik müzikteki öncü rolü ve bir marka olma yolundaki atılımlarını aktardı.
MUZİKA-İ HüMAYUN'DAN CUMHURBAŞKANLIĞI SENFONİ ORKESTRASINA
CSO’nu kökeni, 1826 yılında Sultan II. Mahmud döneminde kurulan Muzika-i Hümayun adındaki askeri bandoya dayanıyor. Atatürk döneminde Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti unvanını alan orkestra, günümüzde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ismiyle Türkiye’nin en köklü sanat kurumudur.
‘CSO AKADEMİ’ VE ‘CSO ÇOCUK’
Orkestranın Müdür Yardımcısı Serhat Çalışkan, müzikte eğitimin ve gelişimin sürdürülebilirliği prensibi ile müzisyenlerin orkestracılık tecrübesi kazanması amacıyla planlanan CSO Akademi’nin, dönem stilleri, dinleme kültürü, prova disiplini, mental hazırlık gibi önemli başlıkları dikkate alarak, sanatsal reflekslerin yenilendiği eğitim programları ve seminerlerle hayata geçirileceğini kaydetti. Çocuklara yönelik eğitim projesinde ise çalgıları, sanatçıları ve klasik müziği çocuklara tanıtmaya yönelik projeler geliştiriliyor.
GELECEĞİ KURAN, GELENEĞİ YAŞATAN…
Başkentin tam kalbinde, Ankara Kalesi ve Anıtkabir arasında görüş ekseninde yer alan, 2023 koltuk kapasiteli “Büyük Salon”, 500 koltuk kapasiteli “Mavi Salon” ve 600 kişilik “Tarihi CSO Salonu”, restoranları, müzesi ve açık hava alanlarından oluşan müzik kampüsü, CSO’nun yeni yerleşkesi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un çabaları ile tamamlanan müzik kampüsü, “sanat adası” olarak da adlandırılıyor. Serhat Çalışkan, yerleşkedeki Büyük Konser Salonu’nun, eski mimarilerde kullanılan “akustik anfitiyatro” yapısıyla yapıldığını söyledi. 90 yıldır eski binasında hizmet veren CSO’nun bir nevi çağa ayak uydurması gerekmesinden kaynaklı bu kompleksin yapıldığını söyleyen Çalışkan, fiziksel teknolojik ve refah olarak çok daha rahat bir alanda olduklarını ifade etti.
KADRO AÇILMASI SANATÇILARI SEVİNDİRDİ
Türkiye’de son 12 yıldır, devlet müzik kurumlarına kadrolu sanatçı alımı yapılmıyordu. Geçtiğimiz Ağostos ayında yapılan sanatçı alımı sınavlarıyla CSO’ya 30 kişilik kadro açıldı. Sınava 270 müzisyen başvurdu. Türkiye’de klasik müzik dünyasında hareket yaratan bu gelişme, genç sanatçılar için büyük umut oldu.
CSO TARİHİNİN EN GENÇ ŞEFİ
Eski CSO Şefi Rengim Gökmen'in görev süresinin dolması üzerine, Genel Müzik Direktörü ve Orkestra Şefi görevine CSO’nun 2017 sezonundan beri Yardımcı Şefliğini yürüten Cemi'i Can Deliorman atandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada "Ülkemizin ve dünyanın en köklü ve önemli sanat kurumlarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın şefliğine bugün itibarıyla genç, yetenekli ve başarılı şef Cemi’i Can Deliorman’ı atadık" ifadesini kullandı. Üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak görev yapmış olan Deliorman, CSO tarihindeki en genç şef oldu.