Çukurova dondu! Erkenci patates soğuktan yandı
Yurda yayılan soğuklar meyve ve sebze merkezi Adana’yı da olumsuz etkiledi. Gece sıcaklıklar -14’e kadar düşünce baharı bekleyen ürünler soğuktan yandı. Zararın büyük olduğu bildirildi. Üreticiler, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istedi. Patatesin piyasaya girmesi ise gecikecek…

Adana, Mersin ve Hatay’da cumartesi gününden beri etkili olan soğuk hava ve don, tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Sıcaklığın eksi 14’e kadar düştüğü bölgede özellikle şeftali ve patates soğuktan yandı. Üretici, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve Ziraat Bankası borçlarının sıfır faizle ertelenmesini istedi.
Adana Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’da dört gündür etkili olan soğuk havanın, ekili olan tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini belirtti. Doğan, “Eskiden soğuk olurdu ama bir gün olurdu. Veya soğuklama süresi kısa olurdu. Cumartesi gününden beri bölgede don var. Çiftçi önlemini aldı ama yetersiz kaldı. Kimi bahçesinde lastik yaktı, kimi saman yaktı. Seralarda da soba yakıldı ama çare olmadı. Ova bitti.” dedi.

Mehmet Akın Doğan, en çok zararın patates ve şeftalide yaşandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Şeftali ağaçları çiçek açmıştı, dondu. Ovada şeftalinin tamamı bitti. Açık havada patatese yapacak hiçbir şey yok. Patatesin tamamı gitti. 60 bin dönüme yakın ekim vardı. Mısır ekenler vardı, ekmek yanlıştı ama ekildi, çürüdü. Erkenci karpuzlar kurudu. Narenciyede kısmen zarar var. Sebzede de sahil kenarında 15-20 bin dönüm yer etkilendi. Afetin boyutu çok büyük.”
ERKENCİ PATATES KALMADI
Patatesin normal koşullarda nisan ayının başında hasat edileceğini belirten Doğan, “Cevizden büyük yumrular vardı, kaybettik. Patates yok denecek kadar az olacak. Hasat mayıs ortasından hazirana doğru olur. Alttan yeşerecek olanlar var onda da istediğimiz verimi alamayacağız. Filizlenme varsa çiftçi bekleyecek yoksa tarla sürülecek.” diye konuştu.
Niğde ve Nevşehir’de depolarda fazla patates olduğunu da ifade eden Doğan, “Depolarda fiyatlar yükselmeye başladı. Adana-Mersin bölgesinden piyasaya bu yıl turfanda patates giremeyecek. Bu da fiyatı artıracak.” dedi.
Doğan taleplerini de şöyle açıkladı:
“Çiftçimizin Ziraat Bankası borçlarının sıfır faizli ertelenmesini istiyoruz. Bu yetmez, Çukurova’nın tamamının afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz.”
Enginarlar soğuktan dondu
Soğuk hava Aydın’da da etkili oluyor. Geceleri aşırı derecede düşen hava sıcaklığından Aydın’ın meşhur enginarı da etkilendi. Aydın merkeze bağlı Gölhisar Mahallesi'nde tarlalardaki enginarlar dondu. Mahalle Muhtarı Mehmet Karagöz, yaşanan don olayının bölgedeki üreticileri olumsuz etkilediğini belirtti.
Karagöz, şunları söyledi:
“Enginar şu anda hasat döneminde. Mahallemizde yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı enginar işletmecisi bulunuyor. Ancak bu sene don olayından sonra bütün enginarlarımız mevsime aldandı. Artık bir ay boyunca hasat yapılamayacak. Tarlalar tamamen temizlenecek, yeniden gübreleme ve sulama işlemleri yapılacak. Kısmet olursa bir ay sonra hasada tekrar başlayacağız. Ancak şu an için bir ay boyunca enginar üretimi durdu.”
‘Zarar tespiti yaptırın’
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, ürünleri zirai dondan etkilenen çiftçilerin bağlı oldukları ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini söyledi.
Doğru, gece saatlerinde hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle tarlalardaki marul ve lahanalar, karpuz fideleri, narenciye ve sert çekirdekli meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirtti.
Doğru, zirai dondan etkilenen çiftçilere şu önerilerde bulundu: "Don olayından zarar gören çiftçilerimizin bağlı oldukları ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurarak zarar tespiti yaptırmaları gerekecektir. Öte yandan ürünlerini sigortalatan çiftçilerimiz, TARSİM'e hasar başvurusu yapmalıdır. Dondan zarar gören çiftçilerimiz için TARSİM adına zarar tespiti yapacak eksperlerin doğru ve adaletli rapor hazırlamaları ve zarar gören çiftçilerimize tazminatlarının üretim mevsimi geçmeden ödenmesi gerekmektedir."