Çarpıcı sonuç: Seçmen Cumhur İttifakı'na da Millet İttifakı'na da hayır diyor, halk sistemin dışına çıkıyor
Siyaset sahnesi hareketlendi, karşılıklı suçlamalar, açıklamalar çoğaldı. Vaatler havada uçuşuyor. Ancak yurttaşlar Cumhur ve Millet ittifakları olarak iki kanada bölünen partilerde ışık görmüyor. Halkın yüzde 46'sı, 'Türkiye'nin sorunlarını çözemezler' görüşünde...
Oran her ay hızla artıyor. Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Türk halkının daha da devrimcileştiğine, sistem dışı çözüm arayışına dikkat çekiyor.
Vatandaş ne Millet ne de Cumhur ittifakına güveniyor. "Türkiye'nin en önemli sorununu hangi parti çözebilir?" sorusuna mayıs ayında verilen yüzde 34,7'lik "hiçbiri" yanıtı, temmuz ayında yüzde 46'ya çıktı. Siyasal ve Sosyal Araştırma Servisi Saros'un temmuz ayında 16 büyükşehir, 3 il, 87 ilçede bin 672 kişiyle yüz yüze görüşerek yaptığı araştırmanın sonuçları dikkat çekiyor. Araştırmaya göre en büyük sorun yüzde 68,2 ile ekonomi. Araştırmaya katılanlar arasında mülteciler ve adaleti “sorun” olarak görenlerin sayısı ise düşük. Yüzde 57.7 hükümeti başarısız bulurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı başarısız olarak görenler yüzde 48,2.
'SEÇMEN EKONOMİDE ÇÖZÜM İSTİYOR'
Yaptıkları temmuz anketini Aydınlık'a değerlendiren Saros Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eptemli, seçmen üzerinde ekonomik krizin belirleyici olduğunu, Hükümetin sorunu çözemediğini, muhalefetin ise çözüm konusunda güven vermediğini, bu durumun 2023 yılında yapılacak olan seçimde belirleyici olacağını belirterek, “Genç seçmen içinde de 'hiçbiri' diyenlerin oranı yüksek. Hatta şu an oy kullanamayacak ancak gelecek seçimlerde oy kullanacakların içinde de bu oran yüksek. Bunun dikkate alınması gerekiyor.” dedi.
İktidarın sadece ‘sabır istediğini’, Millet İttifakı'nın da altını doldurmadan 'çözerim' dediğini belirten Eptemli, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Zaman giderek daralıyor. Yaz ortasına rağmen ekonomide iyileşme yok. Enflasyon da dikkat çekici derecede düşmedi. Krizin uzaması iktidara zarar veriyor. Eskiden 'Ak Parti krizi çözer' kanaati vardı. Şimdi iş uzadıkça güven düşüyor. Hükümetin şu ana kadar sergilediği, krizi çözmekten çok sorunu halka kabullendirmekten yana. Bu da umudu azaltıyor. Muhalefetin ise ortaya koyduğu bir argüman yok. Biz çözeriz; nasıl çözeriz yok. Muhalefet çözüm odaklı gitmiyor. Güven veren lider de yok. Sadece çözerim diyorlar. Sözden ibaret.”
'ÇÖZÜM DEĞİL ALIŞTIRIYORLAR'
Enflasyonun düşmemesine de değinen Epdemli, "Vatandaşı bu duruma alıştırmaya çalışıyorlar. Hükümet krizi çözmeye değil alıştırmaya çalışıyor. Bu da güveni düşürüyor. Hem partiye hem de lidere güven azalmış durumda. Hükümete güven yüzde 24, lidere ise yüzde 34'lerde. Ak Parti'de lider ile parti arasında her zaman yüzde 10 fark vardır. Ancak oyu düşüyor ve bu gidişle Hükümetin gelecek yıl seçim kazanması çok zor." diye konuştu.
“Güveni ne sağlar?” şeklindeki sorumuza ise şu yanıtı verdi:
"Seçime bir iki ay kala değil, şimdiden çözüm üretmeli ve 'ben çözerim' güveni vermeli. Seçime bir iki ay kala ekonomi dört dörtlük bile olsa güven kalmaz. Seçmen, seçim için yapıldığını anlar ve sonra yine kötü olur diye oy vermez.”
ÖNCE GEÇİM
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sık sık gündeme getirdiği "adalet"in, ve kışkırtmalara konu edilen sığınmacıların, Türkiye'nin en büyük sorununu olarak görülmemesini Epdemli şöyle yorumladı:
“Bunlar anlık tepkilerdir. Halk sırf buna bakarak karar vermez. Önce geçime bakar. İnsanlar açken adaleti ve mültecileri düşünmez. Karnı doyunca aç bir mülteciyi görse ona yardım eder. Mülteci sorununu da daha çok sosyo ekonomik durumu iyi olanlar gündeme getiriyor.”
İLK DEFA OY KULLANACAKLAR
Gelecek yıl ilk defa oy kullanacak gençlere de dikkat çeken Epdemli, “İlginç bir durum da gelecek yıl oy kullanacak genç seçmenin durumu. Gençler içinde de 'umudum yok' diyenlerin oranı yüzde 70'lerin üzerinde. 5 kişiden 4'ünün partilere güveni kalmamış. Yani umutlu değiller. Gençlerin üzerinde durmak gerekiyor. Çünkü 6 milyon genç gelecek yıl ilk defa oy kullanacak.” dedi.
SİSTEM DIŞINA ÇIKANLAR VATAN PARTİSİ’Nİ KEŞFEDİYOR
Saros'un anketindeki "Türkiye'nin en önemli sorununu hangi parti çözebilir?" sorusuna seçmenin "hiçbiri" yanıtı vermesini Aydınlık'a değerlendiren Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, sistem partilerinin ekonomik krize karşı çözüm üretemediklerini belirtti:
“Yüzde 46'nın en önemli anlamı ve sonucu; Türk milleti sistemin dışına çıkıyor. Sistem içi çözümler tükendi ve millet devrimcileşiyor. Bugünün en önemli gerçeği budur. Bu yüzde 46'lık kesim, Türkiye devriminin itici gücüdür ve geleceğimiz için umut vericidir. Cumhur İttifakı da Millet İttifakı da Türk halkının özlemlerine, taleplerine, ihtiyaçlarına cevap vermez hale gelmiştir. Bu kesim çok kararlı bir kesimdir. İki ittifaktan da kopanlar, karşı tarafı tercih etmiyor. Çünkü çözüm ve umut görmüyor.
'YA BORÇLANMA YA ÜRETİM'
“Bu tablo, sistem değişikliğinin en önemli kanıtıdır. Bu açıdan önümüzdeki seçimler sadece siyasi partiler arası bir seçim olmayacak, çöken borçlanma ekonomisi, Atlantik çağıyla, yükselen Asya çağının üretimci sistemi arasında bir tercih olacak. 'Hiçbiri' diyen yüzde 46'nın özlemlerine yanıt veren ve çözüm üreten tek parti Vatan Partisi'dir. Çünkü Vatan Partisi sistemin dışındaki tek partidir. Sistemi terk eden Türk milleti, Vatan Partisi'ni keşfetmektedir. Bu güç Vatan Partisi'ne doğru çok kuvvetli bir şekilde yönelmeye başlamıştır. Vatan Partisi sınanmış programı, kadroları ve çözümleriyle, yalnız yüzde 46 değil, yüzde 100'den çok büyük bir güç kazanarak iktidar olacaktır. Üreticilerin Milli Hükümetini kuracak enerji buradadır.”
ÇAPICI SONUÇLAR
1- "Türkiye'nin en büyük sorunu nedir?"
Ekonomi: Yüzde 68,2. İşsizlik: 5,4. Ahlak: 3,9, Mülteciler: 3,8. Adalet: 1,7. Terör: 1,5. Sorun Yok: 6,6.
2- "Türkiye'nin en önemli sorununu hangi parti çözebilir?"
Hiçbiri: Yüzde 46, Ak Parti: 24, CHP: 17,5, İyi Parti: 5,5.
Soruya Ak Parti seçmeninin yüzde 41,3'ü, CHP seçmeninin yüzde 37,5'i, MHP seçmeninin yüzde 36,1'i, İyi Parti seçmeninin yüzde 31'i, HDP seçmeninin yüzde 47,1'i "hiçbiri" yanıtını verdi. Ankete katılan ancak "Şu an yaşım tutmuyor" diyenler de "Hiçbiri" diyor. Bunların Ak Parti içindeki oranı yüzde 79,3.
3- "Hükümetin performansını genel olarak nasıl buluyorsunuz?"
Başarılı: Yüzde 26,9. Kısmen Başarılı: 12,5. Başarısız: 57,7. Fikrim Yok: 2,9.
4- "Genel olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başarılı buluyor musunuz?"
Başarılı: Yüzde 34. Kısmen Başarılı: 14,5. Başarısız: 48,2. MHP seçmenin yüzde 51,4'ünün Erdoğan'ı başarılı bulması ise ankette öne çıkan en çarpıcı veri.
5- "Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?"
Ak Parti: Yüzde 32,5. CHP: 25,9. İyi Parti: 14,1. HDP: 12,8. MHP: 7,7. Deva: yüzde 2,1.
6- "Bu pazar bir cumhurbaşkanlığı seçimi yapılsa kime oy verirsiniz?"
Tayyip Erdoğan: Yüzde 32,6. Mansur Yavaş: 18,1.
7- "Türkiye'nin NATO'daki Finlandiya-İsveç tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?"
Kesinlikle Başarılı: Yüzde 23,5. Başarılı: 7.0, Kesinlikle Başarısız: 18,7. Fikrim Yok: 31,4.
8- "Sizce Türkiye NATO'dan çıkmalı mı?"
Evet: Yüzde 16,6. Hayır: 57,8. Fikrim Yok: 25,6.
9- "Hükümetin dış politika alanındaki performansını nasıl buluyorsunuz?"
Başarılı: Yüzde 35,0. Kısmen Başarılı: 12,2. Başarısız: 45,3. Fikrim Yok: 7,6.
10- "Ekonomi düzelirse iktidar partisine oy verir misiniz?"
Ak Parti: Yüzde 38,0. CHP: 18,4. MHP: 4,9. İyi Parti: 8,4.