Cumhurbaşkanı danışmanı Brüksel’de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Avrupa Birliği üyelik sürecimizin yeniden canlandırılması noktasında olumlu bir kanaat hakim.
Türk ekonomisine çarpan etki yapacak Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerini de hızlandıracağız. Vize serbestisinde de mesafe alacağımıza inanıyorum." dedi. Erdoğan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çağatay Kılıç’ın bu konuları görüşmek üzere Brüksel’de olduğunu söyledi.
Erdoğan, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin ardından Türkiye'ye dönüşünde, uçakta değerlendirmelerde bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yeni bir süreç, yeni bir açılım ihtimalinden söz ediliyor. Vize serbestliği ve Gümrük Birliği çerçevesinde güncellemeler noktasında müzakerelerin devamına yönelik ilk adımlar nasıl atılacak? Nasıl bir takvim var önümüzde?" sorusu üzerine Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Danışmanım Çağatay Bey'i Brüksel'e gönderdik. Yarın orada bu konularla ilgili görüşmeleri yapacaklar. Gerek Gümrük Birliği konusu gerekse vize serbestisi konularını görüşecek. Bugün Ursula von der Leyen de bununla ilgili bize olumlu bazı şeyler de söyledi. Danışmanım Çağatay Bey de oradan olumlu gelişmelerle dönecektir diye düşünüyorum.
"Türkiye olarak verdiğimiz sözlerin her zaman arkasında durduk, duruyoruz. Kazan-kazan ilkesiyle yürütülen müzakerelerin somut sonuçlarını en kısa zamanda görmek istiyoruz. Verilen sözlere dair somut adımlar öncelikle terör örgütlerinin faaliyetlerinin söz konusu ülkelerde sonlandırılması, teröristlerin iadesi. Avrupa Birliği’nden göreceğimiz olumlu çalışmalar neticesinde biz de verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için çalışmalara başlarız.
‘STRATEJİK ORTAK’
ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine ilişkin, “F16 tedarik ve modernizasyonuyla ilgili gelişme beklemeli miyiz? Bundan sonraki Türk-Amerikan ilişkilerine dair beklentileriniz nelerdir?" sorusuna Erdoğan, "Öncelikle Türkiye ile ABD, NATO müttefiki, stratejik ortaklığa sahip iki önemli ülkedir. 2021 yılında Sayın Biden ile kurulmasını kararlaştırdığımız stratejik mekanizma kapsamında kurumlarımız görüşmelerini sürdürmekte. Mekanizmayla aramızdaki diyalog kanallarına yeni bir dinamizm kazandırdık." yanıtını verdi.
ASTANA’DA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ FORUMU
Kazakistan’ın başkenti Astana’da iki gün sürecek Orta Asya Güvenlik ve İşbirliği Forumu (CAF) başladı. Kazakistan Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün düzenlediği foruma, Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi Başkanı Vladimir Voronkov, Avrupa Birliği'nin Orta Asya Temsilcisi Terhi Hakala, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve İran Siyasi ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Muhammed Hasan Şeyh İslami ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkeden uzman ve uluslararası düşünce kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
“Değişen Dünyada Asya: Gelecek için Gündem” başlıklı forumda, Orta Asya’yı ilgilendiren sınır güvenliği, enerji, su kaynakları, çevre gibi birçok ortak soruna çözüm aranıyor. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev açış, mesajında, forumun Orta Asya ülkelerinin istikrarını, dayanışmasını ve sürdürülebilir kalkınmasını güçlendirmek için bölgenin entelektüel sermayesini pekiştirmeyi hedeflediğini bildirdi.