Cumhuriyet’in çizgisi değişti mi? Kim haklı?
TRT Haber özel yayınına konuk olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhuriyet Gazetesi’nin FETÖ’nün yayın organı Zaman Gazetesi ile ortak ‘terör manşetleri’ yayımlandığını söylemişti. Cumhuriyet ve Zaman gazetelerinin ortak manşetleri ve Cumhuriyet’in organize suç örgütü propagandasına yönelik manşetlerini canlı yayında gösteren Soylu, Cumhuriyet Gazetesi için “Bu gazete kimin ülkesinde çıkıyor? ‘Biz memleketimize bağlıyız’ diye bir yazı yazmışlardı, DHKP-C terör örgütünün reklamını yapacak ve bir savcının şehadetini söyleyemeyecek kadar tiniyetten yoksunlar. İsmi Cumhuriyet; onlar unutmuşlardır, bir dönem FETÖ’nün esiri olan Cumhuriyet. Ne FETÖ ne PKK ne de DHKP-C ile aralarında bir fark görünmüyor” dedi.
Soylu’nun açıklamalarının ardından Cumhuriyet Gazetesi yayımladığı cevap ile bahsi geçen gazete manşetlerinin Can Dündar dönemine ait olduğunu ve Cumhuriyet’in 2018 Eylül ayından bu yana cumhuriyetçi bir çizgide olduğunu söyledi. Cumhuriyet’in açıklaması şu şekilde: “Cumhuriyet Gazetesi, 2018 Eylül ayı başında, Atatürk’ün adını verdiği ve Yunus Nadi’nin kurduğu Cumhuriyetçi çizgisine oturduğunu kamuoyuna duyurmuştur. Bu çizginin herhangi bir suç ya da terör örgütü ile ilişkilendirilmesi bir kasıtlı çarpıtmadan öteye gidemez. Cumhuriyet’in çizgisi, apaçık bellidir; demokrasiden, laiklikten, özgürlüklerden, bağımsızlıktan ve ulusal bütünlükten yanadır.”
2018 yılı Eylül ayı başında gelen yeni yönetim ile gazeteyi Cumhuriyetçi bir çizgiye oturttuğunu söyleyen Cumhuriyet’in, beyan ettikleri yayın politikaları ile çelişen bazı haberleri kafa karışıklığına neden oldu. Onlardan birkaçını sizin için derledik.
1-) 13 Aralık 2018-‘Siyasi’ Harekât
Fırat’ın doğusunda yapılacak operasyonlar Cumhuriyet Gazetesi tarafından siyasi harekat olarak nitelendirilmişti.
2-) 3 Ocak 2020–Libya Kumarı
Cumhuriyet, Türkiye’nin Libya harekatına karşı çıkarak “kumar” manşeti atmıştı.
3-) 23 Kasım 2020–Akdeniz’de Irini Gerilimi
Alman savaş gemisinin Türk gemisini hukuka aykırı olarak durdurması ve yine hukuksuz şekilde araması Cumhuriyet Gazetesi tarafından ufak bir gerginlik olarak görülmüştü. Cumhuriyet, haberde bir yorum getirmekten kaçınmış ve Türkiye’ye karşı uygulanan hukuksuzluğa göz yummuştu.
4-) 20 Şubat 2021-Subaylar Torpil Peşinde Koşacak
Subay ve astsubay atamalarının Milli Savunma Bakanlığı’na devredildiği yasa üzerine Cumhuriyet, subayların torpil peşinde koşacaklarını öne sürmüş, TSK üzerinde kara propaganda yapmıştı.
5-) 24 Mart 2021-İrticaya Yasal Kılıf
Harp okullarına giriş koşullarının değişmesi üzerine Cumhuriyet, TSK’yı karalamaya yönelik, ordu ve irticayı beraber göstermeye çalışan bir sürmanşet yayımlamıştı. 27 Mart 2021 tarihinde de benzer içerikte bir haber yayımlanmıştı.
6-) 20 Mart 2021-HDP’nin İki Seçeneği
HDP’ye açılan kapatma davasını haberleştiren Cumhuriyet, “HDP’yi yaşat ki devlet yaşasın” haberi ile terör örgütlerine ve uzantılarına sahip çıkmaya devam etmişti.
7-) 26 Şubat 2021-Seçime Ayarlı Hesap
Cumhuriyet, HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının düşürülmesi, gelecek seçimlere HDP’siz girme planı olarak haberleştirmişti. Gazete, haber içerisinde HDP’ye sahip çıkmıştı.
8-) 23 Şubat 2021–Temelli Kapatma, Ömür Boyu Siyasi Yasak
Terör örgütü PKK’nın siyasi uzantısı HDP’nin kapatılması tartışmalarında Cumhuriyet, HDP’yi aklamaya yönelik bir manşetle çıkmıştı.
9-) 9 Mayıs 2021-Gökyüzünü Sömüremezler (Pazar Eki)
Cumhuriyet, Tunceli’ye Dersim demesi ve 4 PKK mensubunun cenazesine sahip çıkması ile gündeme gelen Mehmet Fatih Maçoğlu’na pazar ekinde yazması için köşe ayırmıştı.
10-) 3 Şubat 2021-İlk 4 Madde Hamlesi
Yeni Anayasa tartışmalarında ilk 4 maddenin dokunulmazlığını iktidarın muhalefeti bölme çalışmaları olarak haberleştirdi. Haberde ilk dört maddenin dokunulmazlığının koz olarak kullanılacağı ve muhalefetin HDP ile iktidar arasında seçime zorlanacağı belirtiliyordu.
11-) 2 Şubat 2021-Aşağı Bakmayacağız
Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Rektör Melih Bulu’ya karşı protestolar sırasında çıkan haberde, “aşağı bak” söylemine yer verildi. “Aşağı bak” söyleminin emniyet güçlerince yalanlanmasına ve yayınlanan videolardan “aşağıdan geç” sözlerinin açıkça anlaşılmasına karşın, Cumhuriyet haberlerinde polis karşıtlığına yer vermeye devam etmişti. 3 Şubat 2021 tarihinde de Cumhuriyet, “#AşağıBakmayacağız” manşeti ile yayımlanmıştı.
12-) 11 Mayıs 2021-Derin İlişkiler
Cumhuriyet haberde "Peker'in, Elazığ'da Yeldana Kahraman'ın şüpheli ölümüne ilişkin Mehmet Ağar'ın oğlu AKP milletvekili Tolga Ağar'ı suçlamasının ardından iddiaları yalanlayan Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'in, Ağarlar'ın ardından çete raporunda adı geçen Selahattin Yılmaz ve Galip Öztürk'le de fotoğrafı çıktı" ifadeleriyle Jandarma Genel Komutanı Arif Çetin'i hedef almıştı.
Süleyman Soylu, gazete manşetine, “Bir mafya pisliğinin hezeyanlarıyla terörle mücadele tarihimizin en Şanlı Komutanına çamur atan, ortakları HDPKK için intikam alan, Cumhuriyet gazetesi; Sizin tarihiniz, derin, kirli ve karanlık ilişkiler tarihidir. Türkiye eski Türkiye değil. Hesabını hukuk önünde vereceksiniz” sözleriyle tepki göstermişti.