'Cumhuriyet'in Renkleri' kapılarını açtı
Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 98. yıl dönümünde EKM, sanatçıları bir araya getiren karma sergi düzenledi. 'Cumhuriyet’in Renkleri' başlıklı sergiye katılan sanatçılar duygularını Aydınlık'a anlattı
Erkan Yücel Kültür Merkezi (EKM), 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Zafer Bilgin'in düzenlediği “Cumhuriyet'in Renkleri” isimli karma sergiye 54 sanatçı yapıtlarıyla katıldı. Duygularını Aydınlık'a anlatan sanatçlar, sergiye katılmaktan dolayı mutluluklarını dile getirdiler. EKM'nin Kadıköy'deki yerleşkesinde düzenlenen sergi 15 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.
Serginin dün yapılan açılışında piyano ve gitar dinletileri sunuldu. Konserin son parçası olarak da 6 yaşındaki Poyraz Tonger ile babası piyano öğretmeni Doç. Dr. İlhan Tonger, İzmir Marşı'nı piyanoda dört el olarak seslendirdi.
Cumhuriyet'in Renkleri sergisinde eserleri bulunan sanatçılardan Muhsin Bilyap ve Serap Durmaz değerlendirme yaptı.
Muhsin Bilyap: Cumhuriyet'in ilanı sanatçının da yolunu açmış, geniş kitlelerle buluşmasına vesile olmuştur. Sanatın her dalında yetişen sanatçılar, devlet desteğiyle kısa zamanda önemli atılımlar gerçekleştirmişlerdir. Atatürk'le gelen bu özgürlük, ülkede bir heyecan yaratmıştır. Ancak ressamlarımız, çoklukla Asyai geleneklerinden kopup Avrupai, Batı tarzı geleneklere giderek artan biçimde bağlanmışlardır, oysa şiirimiz gelenekten kopmadığı için halkın ruhunda önemli bir yer edinmiştir. Neticede Cumhuriyet yolu açmıştır. Resimde kendi köklerimizi idrak edeceğimize inanıyorum.
Serap Durmaz: Mustafa Kemal'in Cumhuriyet’le yapmak istediği, millet egemenliğine dayanan, bağımsız yeni bir Türkiye yaratmaktı. Her alanda yaptığı yenilikçi devrimleri ve ilerici önsezileri sayesinde bugün özgürce nefes alabiliyoruz.
Atatürk; “…Güzel sanatlarda başarı; bütün inkılâpların başarılı olduğunun en kesin delilidir. Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır. Onlar, bütün başarılarına rağmen medeniyet alanında yüksek insanlık sıfatıyla tanınmaktan daima yoksun kalacaklardır” demiş ve sanatın önemine vurgu yapmıştır. Toplumun gelişim ve dönüşüm aşamasında büyük öneminin olduğu kabul edilen sanat çalışmalarına 1932 yılında açılan halkevlerinin de katkısı büyük olmuştur.