08 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 21°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Dakikalar içinde avokadonuzu olgunlaştırın! Avokado nasıl hızlı olgunlaştırılır?

Avokadoları tüketmek için olgunlaşmasını beklemek, sabırsız kişiler için bir eziyet haline gelebilir. Ancak avokadoların olgunlaşma sürelerini hızlandırmak için bazı yöntemler var. İşte avokadoların tadını erkenden çıkarabilmeniz için bazı yöntemler..

Dakikalar içinde avokadonuzu olgunlaştırın! Avokado nasıl hızlı olgunlaştırılır?
A+ A-

Yemeklerde, salatalarda, soslarda, atıştırmalıklarda... Avokadoya bir alıştık, pir alıştık. İçeriğindeki potasyum, antioksidan, lutein ve demir içeriği ile sağlığa da oldukça faydalı olan bu besin, kilo vermek isteyenlerin ve sağlıklı beslenenlerin de tercihi.

Avokadonun yumuşak ve kremsi dokusunu bilirsiniz. Olgunlaştığında kabuğu koyu yeşil bir renge dönüşür ve iç kısmında muhteşem bir sarı veya yeşil renk ortaya çıkar. Dokunduğunuzda parmağınızın izi çıkıyorsa, sert değilse, olgunlaşmış demektir. Avokadolarınızın hızlı olgunlaşmasında etilen gazı denilen bir gazın rolü büyüktür. Bu gaz salgılandığı sürece olgunlaşma gerçekleşebilir. Olgunlaşmamış şekilde aldığınız avokadoların 5-6 gün süresince kendi kendine olgunlaşabilmesi söz konusu; bu süreyi yarı yarıya indirmek için ise sizlerle paylaşmak istediğimiz ipuçları var.

KAĞIT TORBADA BEKLETME

Daha önceden kullandığınız kağıt bir torba ya da temiz bir gazeteden yardım alabilirsiniz. Kağıt torba avokadoların etrafında hava dolaşımını sınırlar ve etilen gazını avokadoların etrafında yoğunlaştırır. Burada oluşturduğu mikro çevre sayesinde avokadolar kendi ürettikleri etilen gazını daha fazla absorbe ederler ve böylece olgunlaşma süreci hızlanır. Aynı şekilde gazeteye sarmak da benzer etkiyi gösterir. Hava akışının kesilmesi istediğimiz bir şey olmadığından plastik torbaları tavsiye etmeyiz.

MUZ YA DA ELMA İLE BİRLİKTE BEKLETME

Muz ve elma doğal olarak etilen gazını en fazla üreten meyveler arasındadır. Ürettikleri gaz sayesinde avokadolara temas etmeden dahi aynı ortamda bulundurularak olgunlaşma sürecinin hızlanmasına katkıda bulunabilirler. Bu işlem aynı anda muz ve elmaların da olgunlaşmasını hızlandıracaktır. Özellikle muzlar en hızlı olgunlaşan meyvelerden olduğundan dilerseniz bu işlem için daha yeşil muzları da tercih edebilirsiniz. Bu yöntemle olgunlaştıracağınız avokadoları rahatlıkla buzdolabında saklayabilirsiniz.

MİKRODALGA YA DA FIRIN KULLANMA

Avokadolarınızı hızlı olgunlaştırmanız için en az tavsiye ettiğimiz yöntem budur. Bu işlem avokadolarınızın dokusunda ve lezzetinde ufak değişiklikler yaratabilir. 200 dereceye ayarladığınız fırını 15 dakika kadar ısıttıktan sonra fırınınızı kapatın. Avokadolarınızı içerisine koyabilirsiniz. Bu şekilde yarım saat beklettikten sonra avokadolarınız olgunlaşma sürecine girecektir. Mikrodalga fırında ise ortalama 100 derecede 5 dakika kadar tutabilirsiniz. Bu işlemi bütün ya da kesilmiş avokadolarınız için uygulayabilirsiniz. Eğer kesilmiş avokado tercih ederseniz bir miktar limon sıktıktan sonra fırına koymanızı öneririz. Limonun asit seviyesi sayesinde avokadolar daha hızlı olgunlaşacaktır.

OLGUNLAŞAN AVOKADO KAÇ GÜN DAYANIR?

Olgunlaşmış bir avokadoyu bütün şekilde 2 ila 3 gün muhafaza edebilirsiniz. Eğer ikiye böldüyseniz limon suyu ve zeytinyağı eklediğiniz bir kavanoza su doldurduktan sonra avokadonun yarısını içerisine ekleyebilirsiniz. Aynı gün tüketecekseniz avokadonun diğer kabuğunu saklayacağınız etli kısmın üzerine kapatabilirsiniz. Avokadonun etli kısmını püre haline getirdikten sonra buz kalıplarına ekleyebilir, bu şekilde dipfrizde 1-2 ay muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra içeceklerinizde, soslarınızda ve salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Kaynak: Yemek.com

avokado nasıl olgunlaşır püf noktası