Dama Çözümleri (21 Mart 2020)
Türk Daması Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Sponsorluk Kurulu Başkanı Ahmet Murat Çelik'in hazırladığı Dama Köşesi her cumartesi Aydınlık Gazetesi'nde, yanıtlar Aydinlik.com.tr'de. 21 Mart 2020 tarihli dama soru ve çözümleri aşağıda...
Yayınlanma:
Güncellenme:
Bağlantıyı Kopyala
A+
A-
R Ö P O R T A J
Hasan Kenan ÖZER
Öncelikle dünyanın üzerine çöken bu virüs kabusundan başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyanın bir an önce kurulması dileği ile. Geçen hafta da belirttiğim gibi size bu hafta damanın kıymetli abilerinden Hasan Kenan ÖZER'i yani Kenan abimizi tanıtacağım.
- Ahmet - Aslında biz İstanbul damacıları senin gibi bir abiye sahip olduğumuz için gerçekten çok şanslıyız.
- Kenan - Teşekkü ederim
- Ahmet - Abi dama maceranız nasıl başladı anlatır mısınız?
- Kenan - Tabii, aslında 1953'te mahalle arasında yere çizerek oynamaya başladım. Kısa zaman içinde mahallemdeki (Karacaahmet) bütün yaşıtlarımı yenmeye başladım. Sonra bir gün evden çarşıya yolladılar. Çocukların dama oynadığını görünce hemen aralarına karıştım, hepsini de yendim. Çocuklardan biri bi ara kayboldu gelirken yanında biri var... okuldan tanıyorum bizim Ufuk.
- Ufuk dediğiniz Bahriyeli (Ufuk Karayel) mi?
- Evet Bahriyeli falan yok o zamanlar ben 12 o da 13 yaşında. Daha o zamandan ileride nasıl bir usta olacağı belli, o yendi beni tabii. Zira Kısa zamanda da Türkiye'nin en ünlü ustalarından biri oldu. Bizim dostluğumuz da 1953'ten bu yana devam ediyor. 1958 de Kahvehanelerde müstakil olarak dama oynandığını öğrendim. O zamanda gerçek dama ile tanıştım.
- O yıllarda nerelerde dama dama oynanırdı?
- En başta Beşiktaş'ta Acem'in kahvesi ve Beyazı'ta Marmara kraathanesi vardı. Eyüp'te, Balat'ta ve Anadolu yakasında da muhtelif yerler vardı.
- Usta olarak kimler vardı o dönem
- Beşiktaşta Başçavuş Mustfa vardı. O zamanlar İstanbul'un en iyi ustası o. Söylenen İzmire gidip İzmirli Bekir bey ve Kasabalı Mehmeti yenmiş. Bu üçü daha önceki Âsaf ve Velid beylerle halef selef. Bir sonrası da o ünlü süper dörtlü var 60'ların ortasından başlayıp 80'lerin sonu hatta doksanlara kadar kadar devam etti. Eyüplü Ayhan, Bahriyeli Ufuk, Antepli Büyük Ömer ve İzmir'den Hamleci Hurşit. Tabi bu arada. Sinan Arslan, Mahmut Hülakü, Vecdi Naim Deveci, Murat Keser, Bilal Sabah, Osman Pıtır gibi iyi oyuncularda hep oldu. Sonrası da sizin nesil zaten.
- Bunca dama bilgisi ve birikimi ile neden kenarda oturmayı tercih ettiniz?
- Ben yapı olarak birilerini üzebilecek bir şeye sebep olmak istemem. O sebeple izlemek daha cazip geldi. Bu arada da çalışma hayatı başladı hem fabrikadaki hem de damadaki arkadaşlar anlaşmış gibi Prof. Kenan demeyi uygun bulmuşlardı.
- İş hayatı sizi dama dan bir nebze ayırdı mı peki?
- Aslında Türkiye'de iken hayır. Almanya'da çalışmaya başlayınca bir kopukluk olsada her ülkeye gelişimde bir dama molası olurdu. 1981'de geri dönüş yaptım damanın merkezi değişmiş. Artık Silivrikapı vardı. O zamanlar İzmirli Hamleci Hurşit ( Mürşid Ersöz) ile Antepli Arap Bilal ( Bilal Sabah) arasındaki bir maçta yan tarafa oturarak bu günkü pozisyonuma geçiş yapmış oldum. O gün bu gün Kenan Abi oldum.
- Dama sayesinde tanıştığın sizde iz bırakan kimler var.
- Merhum Kemal Demirbaş, Demir Büyüközkaya, Sebahattin Yaraman (üçünü de rahmetle anıyorum) benim hayatıma ayrıcalık katan insanlar oldular. Ayrıca çok iyi dostlarda edindim.
- Eski ustalarla şimdiki nesli karşılaştırsan tespitin ne olur
- Sizin bu nesil damayı daha güçlü oynuyor ancak âdâbı mûaşeret meselesinde bir hayli mesafe kat etmesi gerekiyor.
- Son olarak bize söylemek istediğin neler var dama ile ilgili.
- Ben hepinize sağlık ve muvaffakıyetler diliyorum. İnşallah şu İstanbul idarecilerine de bu kültürün bizim özümüz olduğunu anlatabilirsiniz.
Dama çözümleri 1. Oyun
Dama çözümleri 2. oyun