Dediğini yaptı Türkiye’yi sattı
France TV’ye röportaj veren yazar Ahmet Altan, Türkiye’nin mayın tarlasına benzediğini iddia etti. FETÖ’ye verdiği destekle bilinen Altan, demokrasi havarisi kesilerek, ‘Türkiye hiçbir zaman hukuk ve demokrasi yaşamadı.’ dedi.


‘FETÖ üyesi olmak’ ve ‘hükûmeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasıyla tutuklanan yazar Ahmet Altan, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinin 4 Kasım 2019 tarihli kararıyla “FETÖ terör örgütüne yardım etmek” suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edilen Altan, Türkiye’yi hedef almayı sürdürüyor. FETÖ’nün Ergenekon-Balyoz kumpaslarına verdiği destekle, Cumhuriyet karşıtı söylemleriyle bilinen Altan, en çok “Bir kiraz ağacıyla bir kadın memesine, onların değerini bilmeyen her memleketi satmaya hazırım.” sözleriyle hatırlanıyor.
Tahliyesinden sonra Batı’da kendisine ödüller verilen ve hatta “Türkiye’nin Tolstoy”u olarak lanse edilen Altan, en son France Tv’de Augustin Trapenard’ın sorularını yanıtladı.
BATI’YA ŞİKÂYET RÖPORTAJI
Türkiye’yi Batı’ya şikâyet eden Altan, “Türkiye risklerle dolu bir yer. Burası bir mayın tarlası gibi, yürürken nereye bastığını tam bilemezsin.” dedi. Türkiye’de hiçbir zaman hukuk ve demokrasinin olmadığını öne süren Altan, “Türkiye hiçbir zaman hukuk ve demokrasi yaşamadı. 50 yıl önce babamın, daha sonra benim ve kardeşimin hapse girmesi bunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE ‘MAYIN TARLASI’YMIŞ
Türkiye’de Kürt kökenli vatandaşların hukuksuzluğun hedefi olduğunu öne süren Altan, Türkiye’yi “mayın tarlası”na benzetti. Altan, “Türkiye mayın tarlası gibi, yürürken nereye bastığını tam bilemezsin. Ben hayatımı risklerle, korkularla dolu olarak geçiremem ama korktuğun için konuşmuyorsan o zaman kendine bir hapishane yapmışsın demektir ve seni oradan kimse kurtaramaz.” diye konuştu. Ulusal kimlikleri yok sayan Altan, “Ben edebiyatta sınırlara inanmam. Fransa benim için yabancı bir ülke değil. Tolstoy benim için bir Rus yazarı değil, bir yazar... Hepimiz de okuyucuyuz.” dedi.
‘ALTAN EYLÜLİST BİR YAZICIDIR’
Edebiyat eleştirileriyle de bilinen Prof. Dr. Yalçın Küçük, Ahmet Altan’ın 12 Eylül’cü olduğunu belirtmişti. Küfür Romanları kitabında Küçük, “Ahmet Altan bir eylülist yazıcıdır. Bilmediği bir alanda, hiç sorumluluk taşımadan, ülke sevgisini, toplumuna hizmet etmenin sıcaklığını bir kenara atıyor ve durmadan, her iki anlamda da karalıyor. Bunun sorumluluğunu kabul etmek durumundadır. Türkiye'nin bir sorumsuzluklar ülkesi olduğu düşünülmemelidir; öyle sanılıyor.” ifadelerini kullanmıştı.
ROMANCILIĞI İNANDIRICI DEĞİL
Bir başka eleştiri ise Edebiyat Eleştirmeni Ahmet Yıldız’ın internet sitesi Gerçek Edebiyat’ta yayınlanmıştı. Altan’ın 2013’te çıkan “Son Oyun” romanı üzerine Selim Aydın’ın 15 Mayıs 2013’te yayınlanan eleştirisinde ise şu ifadeler yer almıştı: “Ahmet Altan’ın roman kişileri kimlerdir? Onlar, yazarın canının istediği gibi oynattığı kuklalardır. Romanın inandırıcı bir olay örgüsü olmadığı gibi, yaşayan, hayati çıkar ve tutkularıyla hareket eden, zorunluluklar içinde eylemde bulunan karakterleri de yoktur.”
ERGENEKON İÇİN ‘YÜZYILIK TEMİZLİK’ DEMİŞTİ
FETÖ’nün kumpaslarına destek veren Ahmet Altan, 26 Temmuz 2008 tarihinde Ergenekon ve Balyoz tertipleri için “yüzyıllık temizlik” ifadesini kullanmıştı. Altan, “1923'te kuruldu, 2008'de arınıyor: Bu toplum neredeyse bir asır boyunca 'devletin çıkarı' için adam öldürmeyi 'kutsal bir gelenek' olarak benimseyenleri sessizce izlemek zorunda kaldı. Şimdi ilk kez ciddi bir davayla karşı karşıyayız. İlk kez hukuk, İttihatçı zihniyetin mirasçılarını sanık sandalyesine oturtuyor.” demişti.