Deepfake tehlikesi: Bunlara dikkat edin kimse güvende değil!
Biyometrik güvenlik şirketi iProov, insanların gerçek ve sahteyi ayırt edip-edememesi üzerine dikkat çeken bir araştırmaya imza attı. Verilere göre insanların %99,9’u sahteyi gerçekten ayırt edemiyor.

Biyometrik güvenlik şirketi iProov, İngiltere ve ABD'den 2.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği araştırmanın detaylarını paylaştı. İnsanların yüz, hareket ve sesini gerçeğe uygun olacak şekilde taklit etme teknolojisi olan deepfake üzerine yapılan araştırmaya göre, insanların yalnızca %0,1’i deepfake içerikleri doğru şekilde ayırt edebiliyor. Yapılan incelemeler deepfake tehdidinin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi.
ESKİ NESİLLER DEEPFAKE KONUSUNDA SAVUNMASIZ
Araştırmalara göre, eski nesiller deepfake konusunda daha savunmasız. Her beş katılımcıdan biri, deepfake kavramına aşina olmadığını belirtti. Gençler sahte içerikleri tespit etme yeteneklerine aşırı güveniyor. Ancak çoğu durumda yanılgıya düşüyorlar. İnsanlar deepfake olduğunu fark etse bile harekete geçmiyor. Bu da kimlik sahtekarlıklarının artmasına sebep oluyor.
Deepfake teknolojisinin hedef aldığı alanlardan bir tanesi de şirketler. Dolandırıcılık önleme yazılımı üreticisi Trustpair'in raporuna göre, İngiltere’deki şirketlerin %42’si, 2023 yılında en az iki başarılı deepfake saldırısına maruz kaldı. Firmaların %75’i, 2025’te bu risklerin artmasını bekliyor ve yatırım yapmayı planlıyor. Buna rağmen, sadece %33’ü otomatik dolandırıcılık önleme sistemlerine yatırım yapıyor. Çoğu firma hala manuel doğrulama yöntemlerine güveniyor.
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nin (NTU) yürüttüğü araştırmaya göre, sosyal medyadan haber alanlar deepfake’lere daha kolay inanıyor.
DEEPFAKE NASIL ANLAŞILIR?
Deepfake tehlikesine maruz kalmamak için şunlara dikkat edilebilir:
- Kaynağı doğrulayın: İçeriği paylaşmadan önce resmi haber sitelerinden teyit edin.
- Aşırı gerçekçi yüz hareketlerine dikkat edin: Deepfake videolar genellikle göz kırpma veya dudak senkronizasyonu gibi küçük detaylarda hatalar barındırır.
- Tersine görsel arama kullanın: Google veya diğer araçlarla görsellerin orijinalliğini kontrol edin.
- Siber güvenlik çözümlerinden faydalanın: Özellikle işletmeler için yapay zeka destekli güvenlik sistemleri büyük önem taşıyor.