22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Defne ve zeytinin sabuna dönüşme yolculuğu başladı

Zeytin hasadının sürdüğü günlerde Hatay’ın meşhur defne sabununun yapımı da başladı. Depremin acı izlerinin silinemediği şehirde defnenin ve yağın güzel kokusu sabunda birleşiyor ve şehri sarıyor. İnsanlara canlılık veriyor. Defne sabunu atölyesi çalışmalarını izledik…

Defne ve zeytinin sabuna dönüşme yolculuğu başladı! Zeytin sabunu nasıl yapılıyor? Sabun nasıl yapılır? Sabun nasıl imal edilir?
A+ A-
HÜSEYİN GÜLER / HATAY

Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği’nin her yıl düzenlediği ‘Defne Sabunu Atölyesi’ etkinliği, bu yıl da dernek binasında gerçekleştirildi. Sabun yapma çalışmalarına kadınlar büyük ilgi gösterdi. Çalışmaları dikkatle izlediler ve yapıma da katıldılar. Defne ve zeytinyağının buluştuğu etkinlik sırasında güzel kokular etrafı sardı.

Defneden sabuna yolculuğun ustası Hüseyin Ali Kiremit, işinin başına geçiyor ve misafirlere defne sabunu yapımını gösteriyor. Ali Usta, 25 yıldır geleneksel Hatay defne sabunu yapıyor. El yapımı sabun yapımına her yıl zeytin hasadı ile birlikte başlıyor.

Kiremit, sabunun yüzde 40 defne yağı, yüzde 60 zeytin yağı ve uygun miktarda kostik ve su karışımıyla yapıldığını göstererek anlatıyor. Karışım büyük bir kazanda kaynatılıyor ve daha sonra karıştırılarak koyulaştırılıyor. Kıvamına geldikten sonra da kazanda biraz soğumaya bırakılıyor. Daha sonra, hazırlanan kalıplara dökülüyor. Burada katılaştıktan sonra da kesme işlemi yapılarak satışa sunuluyor.

‘SAĞLIKLI TEMİZLENME’

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Recep Yıldırım, etkinliğin amacını şöyle anlattı:

“İnsanı sağlıklı olarak ayakta tutmak için bu etkinliği yapıyoruz. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı temizlenme konusunda dernek olarak hassasız. Sabunlarımız doğal ve içerisine birtakım kimyasalların katılmadığı bir üründür. Etkinliği şehrin merkezinde yapmak bizi mutlu ediyor. Yaptığımız sabunun kokusu her tarafı sarıyor. İnsanlarımız sabununu buradan alıyor. Biz bunu ticari amaçlı olarak da yapmıyoruz. İstiyoruz ki kadim sabun yapımı tanınsın ve bu sağlıklı ürünün güzel kokusu buraları sarsın. Buradan da tüm Türkiye’ye yayılsın. Sabunumuza Türkiye’nin her yerinden büyük ilgi var. Vatandaşlarımız sabun alırken de defne sabunu olmasına dikkat ediyor.”

Defne ve zeytinin sabuna dönüşme yolculuğu başladı - Resim : 1

DOĞAL SABUN

Sabun ustası Hüseyin Ali Kiremit, yağın sabuna dönüşme yolculuğu hakkında şunları söyledi:

“Sabunumuzu defne ve zeytinyağını belli oranda karıştırarak yapıyoruz. Bu bazen yarı yarıya da olur. Ya da sizin isteğinize göre de… Kazana kattığımız yağları belli bir dereceye kadar ısıtıyoruz, daha sonra kilo başına 167 gram kostik katıyoruz. Kostiği suda eritiyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz.

“Eskiden deneme yanılma yöntemi yapılıyordu. Kostik ayarına dikkat etmek gerekiyor. Kostik fazla olunca vücutta alerji, kaşıntı ve yanma yapar. Bizim yaptığımız sabunda buna dikkat edildiği için alerjik rahatsızlık olmaz. Yağ da bizim elde ettiğimiz bölgenin zeytinyağıdır. Bu nedenle ürünümüze doğal sabun diyoruz. Yurdun her tarafından defne sabununa büyük ilgi var. Bu da bizi mutlu ediyor.”

Defne ve zeytinin sabuna dönüşme yolculuğu başladı - Resim : 2
Hüseyin Ali Kiremit ve Recep Yıldırım

ZEYTİN VE DEFNE VARSA

Mehmet Berkyürek, antik dönemden gelen defne kültürünü yaşatmak için etkinlikleri düzenlediklerini belirterek şöyle konuştu:

“On yıldır bu etkinliği yapmaktayız. Bunu başlatan kişi de 6 Şubat depreminde yitirdiğimiz gazeteci ve yöneticimiz Ayşe Figen Arlı’dır. Bir anlamda onun da anısını yaşatmış oluyoruz. Biz ona kurucu annemiz diyoruz. Zeytinyağı ve defneden kutsal kitabımızda bir ayette bahsedilir. Derki, bir beldede zeytin varsa yanına inciri de ekleyin o belde emin ve güvenilir şehirdir. Defne Yunan tanrıçası Apollon’dan kaçıyor. Kıbrıs’a ve daha sonra Hatay Harbiye’ye geliyor. Apollon’dan kurtulmak için ağaca dönüşüyor ve bu ağaç da defne oluyor. Biz bu kültürü yaşatıyoruz.”

İskenderun sabun Zeytin