Demek ki ismini buradan alıyormuş! İşte Zincirlikuyu semtinin bilinmeyen hikayesi
Zincirlikuyu semtinin daha önce duyulmamış bu hikayesi okuyanları etkileyecek cinsten. Bu hikaye, bu semtte neden bir mezarlık olduğunu da açıklıyor. Zincirlikuyu semti demek ki ismini buradan alıyormuş.
Özellikle çoğu İstanbullunun metrobüs geçiş güzergahı olan Zincirlikuyu semtinin isminin nereden geldiği dikkat çekecek cinsten. İlk defa duyan kimseler semtin ismi için 'demek ki ismini buradan alıyormuş' diyecekler. Zincirlikuyu isminin nereden geldiği ile beraber bu semt içerisinde neden bir mezarlık olduğununun cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Zincirlikuyu semtinin bilinmeyen hikayesi bakın nasılmış...
ZİNCİRLİKUYU SEMTİ DEMEK Kİ İSMİNİ BURADAN ALIYORMUŞ
İstanbul'a ayak basmış. herkesin metrobüs ile en az bir kere geçmiş bulunduğu Zincirlikuyu semti, ismini semt içerisinde yer alan zincirli bir kuyudan alır. Semte ismini veren zincirli kuyu ise bir zamanlar Garanti Bankası'nın arka kısmında yer alan askeri lojmanların arkasında yer alıyordu. Günümüze ulaşmamış kuyunun üzerindeki çıkrığın ipinin zincirden yapılmıi olması ve pek çok kişinin bu kuyuyu kullanması nedeniyle orası Zincirlikuyu ismi ile anılmış.
ZİNCİRLİKUYU SEMTİNİN BİLİNMEYEN HİKAYESİ
Bilindiği üzere eski zamanlardan beri Şişli’nin semtleri olan, Ihlamur, Nişantaşı, Okmeydanı, Zincirli kuyu gibi kırlık alanlar padişahların yazlık saraylarının ve av köşklerinin bulunduğu ağaçlık yerlerdi.
Mezarlığın bulunduğu Zincirlikuyu'daki yer ise ise 1870 senesinde Sultan Aziz Han’ın oğlu veliaht Yusuf İzzettin Efendi için yaptırılan yazlık köşkün bahçesiymiş. Ama nedense içinde çeşit çeşit çiçeklerin yetiştiği, evcil hayvanların koşuştuğu bir bahçede bulunan bu köşk, onca güzelliğine rağmen Yusuf İzzetin efendi için pek iyi olmamış.
Yusuf İzzettin Efendi'nin 1917 tarihinde girdiği bunalım sonucunda intihar etmesi ile Zincirlikuyu semti ile çevresinin uğursuz olduğuna inanılmış. Bazı kaynaklara göre Yusuf İzzetin efendinin öldürülme ihtimalinden bahsederler. Bu vehim olayın neticesinde, Zincirlikuyu semtinin uğursuzluğuna inanılarak buralara pek de rağbet edilmez. Yerleşimin olmadığı bu alana şehir mezarlığı yapılması uygun görülür.
Şimdiki mezarlık 1935 tarihinde köşkün avlusunda kurulur. Takriben 391 bin metre kare gibi bir alana tekabül eden 43 adadan oluşan mezarlık içerisine ilk gömülen insan ise şair ve yazar Abdülhak Hamit Tarhan’dır.
Yusuf İzzettin Efendi'nin köşkü ise günümüzde hala ayaktadır. Lise olarak kullanılan köşkün bulunduğu Zincirlikuyu semtinde apartman ve ev pek bulunmaz, bunun yerine iş yerleri ve bankalar semti mesken tutmuştur mezarlık sakinleri dışında.
Zincirlikuyu semtinin bilinmeyen hikayesi ile semtin isminin nereden geldiği bu şekildedir.