Demokrat Parti'de kongre krizi: İptali için dava açıldı
Demokrat Parti'nin 15. Olağan Büyük Kongresi'ne adaylık krizi damga vurmuştu. Adaylığı kabul edilmeyen İlay Aksoy, kongrenin iptali için dava açtığını duyurdu.
Demokrat Parti'nin 15'inci Olağan Kongresi, "Söz Yeniden Milletin" sloganıyla geçen günlerde Ankara'da yapıldı. Kongreye ise aday gerginliği damga vurdu.
Kongre öncesinde genel başkanlığa adaylığını açıklayan ancak adaylığı kabul edilmeyen Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy, kongrenin iptali için yargıya başvurdu. Aksoy, kongrenin iptali için dava açtığını sosyal medya hesabından şu sözlerle duyurdu:
Sevgili Demokrat Partili dava arkadaşlarım; Bildiğiniz gibi geçtiğimiz pazar günü yapılan 15. Demokrat Parti Kongresi maalesef çok utanç verici bir şekilde partimizin tarihine kara leke olarak geçmiştir. Öncelikle destek vermek için arayan, değişim için saatlerce yollara düşenlere en derin şükranlarımı sunuyorum.
11 DELEGENİN İMZASI GERİ ÇEKİLDİ
Çok yoğun baskılar sonucunda 11 delegemizin hür iradesiyle attıkları imzaların geri çektirilmesine divan tarafından müracaatımız 49 imzada bırakılarak adaylığımız kabul edilmemiştir. Kıymetli dava arkadaşlarım; Bilin ki bu operasyon partimizin büyümemesi, Demokrat Parti’nin yapıcı bir politika yürütmesi halinde tüm merkez partilerle birleşip tek vücut olabileceğini ve hareket edebileceğini engellemek amacıyla yapılmıştır.
KONGRE İPTALİ İÇİN DAVA AÇMIŞ BULUNUYORUZ
Bu operasyonun partimizin mülklerinin başta genel merkez olmak üzere daha fazla satılmasına karşı olduğumuz için de yapılmış olma olasılığı çok yüksektir. Dünden itibaren partimizin kamuoyunda olumsuz tartışılmasına ve yapılan birçok hukuk dışı uygulamalara karşı delillerle birlikte 15. Kongremizin iptali için dava açmış bulunuyoruz. Ekibimle birlikte bizler adaletten, ahlaktan ve adımıza yakışır bir şekilde DEMOKRASİDEN yanayız. Kongremizde yaşanan olaylar birçok partilimizi harekete geçirmiştir.
MÜCADELEDE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Partimiz asla sahipsiz değildir. Güçlendiğimiz takdirde ayağa kalktığımız takdirde AK Parti’nin karşısında tek alternatif olacağımızı buradan duyuruyorum. Kıymetli arkadaşlarım; Umutsuzluğa sakın ve sakın kapılmayın. Sakın ola istifa etmeyin. Görevlerinizi bırakmayın. Kongrede yaşananlar uyuyan bir devi uyandırmıştır. Mücadele etmeye devam edeceğiz.
NE OLMUŞTU?
Kongre öncesinde genel başkanlığa adaylığını açıklayan Genel İdare Kurulu Üyesi İlay Aksoy adına toplanan imzalardan bazılarının imza atan delegelerce geri çekildiğini, bazı imzaların ise geçersiz sayıldığını açıkladı. Bunun üzerine gerginlik çıktı.
Adaylığı kabul edilmeyen İlay Aksoy, "Siz bugün kendi partinize darbe yaptınız. Bu kadar insanın iradesine ipotek koydunuz. Sizin AK Parti'den hiçbir farkınız yok. Siz darbe yaptınız, bu parti böyle değil. Yazıklar olsun" diye tepki gösterdi. Aksoy'u destekleyenler ile diğer partililer arasında tartışmalar yaşandı.
Yaşanan tartışmanın ardından yapılan seçimde, 1208 delegeden 778 delege oy kullandı. 765 oy alan Gültekin Uysal, yeniden genel başkanlığa seçildi. 13 delegenin oyu ise geçersiz sayıldı.
İKİ VEKİL İSTİFA ETTİ
Öte yandan, Demokrat Parti kongresine katılmayan İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt ve İzmir Milletvekili Salih Uzun partilerinden istifa ettiğini duyurdu.
ISRARLA KONGRE YAPILDI
Enginyurt, video mesajda, 4 yıldır Demokrat Parti'de siyaset yaptığını ve bugün önemli bir karar aldığını belirterek, "Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlar, merkez bir oluşumun şart olduğunu gösterdi. Bu maksatla Demokrat Parti'de 2025 Mart ayında kongre yapılması için karar alınmıştı. Kongreye kadar merkez sağı toparlamak için Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi ve başka partilerde siyaset yapan insanların bir araya gelmesiyle bir merkez oluşturalım istedik. Fakat Demokrat Parti aniden kongre kararı aldı ve 17 Kasım'da kongre yaptı. Biz Sayın Genel Başkanı kibar bir şekilde uyardık; 'Bu ani kongre kararının Demokrat Parti'ye bir faydası olmaz' dedik. Ama ısrarla kongre gerçekleşti. Bu saatten sonra Demokrat Parti'de düşüncemizin kabul görmediği, mücadelemizin takdir edilmediği anlayışından hareketle partide bulunamayacağımızı gördüm. Bugün itibarıyla Demokrat Parti'den istifa ediyorum" ifadelerini kullandı.
SORUMLULUĞA UYGUN DAVRANILMADI
İzmir Milletvekili Salih Uzun da istifasını sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklama ile duyurdu. Uzun, "33 yıl önce girdiğim ve genel başkanlığa kadar her kademede görev yaptığım partime bugün veda ediyorum. Öncelikle Anavatan Partisi'nden itibaren şimdiye kadar yol arkadaşlığı yaptığım, ülkemin her köşesindeki Demokrat Parti ailemin her bir ferdine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yollarımız yine mutlaka kesişecektir. Merkez siyasetin tarihsel adresi olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır. Türkiye'nin geleceği, uçlara savrulan siyasi yaklaşımların insafına bırakılmamalıdır. Merkez zaruridir. Makul mümkündür" dedi.