Depolar TGB’ye emanet
Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Hatay'da bakanlıklarla eş güdüm halinde çalışmalarını sürdürüyor. Depolarda sorumluluk üstleniyor, gece gündüz demeden yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Yetkililer, “TGB burayı çözer.” diyerek diğer işlere yöneldi.
Deprem bölgelerinde başlatılan yardım ve dayanışma faaliyetlerinde Türkiye Gençlik Birliği (TGB) gönüllüleri en önde sorumluluk alıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla eşgüdüm halinde çalışmalara katılan TGB’liler, yardım depolarında her işin altına giriyor.
Hatay’ın Antakya ilçesindeki Mobilyacılar sitesindeki çalışmalarda yer alan TGB gönüllüleri, burada vatandaşların ihtiyaçları için gece gündüz demeden çaba gösteriyor.
Çalışmalar hakkında Aydınlık’a bilgi veren TGB yöneticileri, 2 bin gençle bölgeye geldiklerini, depremden etkilenen 10 ildeki çalışmalarda her türlü sorumluluğu üstlendiklerini bildirdiler.
TGB Genel Merkezi yöneticisi Yağmur Biçen, asıl amaçlarının Türk gençliğinin fedakarlığını göstermek olduğunu vurgulayarak şunları belirtti:
“Burada gördük ki çok fazla iş var. Milletimiz bizden dayanışma bekliyor. Hep birlikte el ele, kol kola tüm yaralarımızı saracağız. Bizim buraya gelme amaçlarımızdan biri de Türk gençliğinin fedakarlığını, vatanseverliğinin göstermek.
“Burada tüm işlerin altına giriyoruz. İlk önce gelen kolileri ayıracağız. Her şeyi tek tek ayırdığımız, temizlediğimiz ve paketlediğimiz bir sistem oluşturuyoruz. Burada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla birlikte ortak bir çalışma yürütüyoruz. Bir çağrı da yapmak istiyorum: Bizim 2 bin genç yola çıkma hedefimiz vardı ve çıktık. Şu an afet bölgesinin tamamına ulaşmaya çalışıyoruz.
GÖNÜLLÜLÜK ÇAĞRISI
“Ama biliyoruz ki, Türkiye'nin 2 bin değil yüzbinlerce insana ihtiyacı var. TGB deprem gönüllüsü olmak, bizimle buralara gelip milletimizin yaralarını sarmak, derman olmak isteyenler, TGB’nin internet sitesi tgb.gen.tr’den form doldurabilirler.
“TGB, depremin ilk gününden itibaren bölgede. Biz buraya geldiğimizde, ‘TGB burayı halleder’ dediler. Biz gelince de yetkililer başka işlere yöneldiler. TGB, Türk milletinin emrinde.
‘DOĞRULARI GÖSTERMEYİ BORÇ BİLİRİZ’
“Savaş iki boyuttan yürüyor. Biri cephede biri de sosyal medyada. Yalanlar çok hızlı yayılıyor, ‘Asker yok, devlet yok.’ diye. Biz kameraya da alıyoruz. Koli taşıyan askerler var. Polisimiz sürekli aç olup olmadığımızı soruyor. Kendi çadırlarını bize verdiler. Bize çay demliyorlar. Ben bunu Türk milletimize aktarmayı borç biliyorum.”
‘ASKER VE POLİS HER YERDE’
TGB İstanbul İl Sekreteri İbrahim Serhat Özbaş ise devletin bölgede olmadığı iddialarıyla ilgili konuşarak, “Asker de burada, polis de. Her türlü işi yapıyorlar. Koli taşıyorlar, çadır kuruyorlar, çay demliyorlar.” dedi. Özbaş şöyle konuştu:
“İlk önce Kahramanmaraş'a otuz arkadaşımızı gönderdik. Türkiye genelinden çalışmalara katılmak isteyenler çok sayıda arkadaşımız var. Telefonlarımız hiç susmadı. Biz gelince görevlilerin de yüzü güldü. Afşin'deki arkadaşlarımız da bunu söylüyor. Burada cidden insan gücüne ihtiyaç var. Biz geldiğimizde buradaki işler de hızlandı. Daha fazla gönüllüye ihtiyacımız var.
“Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, jandarma, polis her yerde, her işe el atıyor. Her şeyiyle savaşıyor. Bütün iş gücünde, koordinasyonda, güvenlikte onlar var. Bizim çadır konusunda eksiğimiz vardı. Çadırların kurulmasında, yerleştirilmesinde bize yardım ediyorlar.
“Çadırlarını boşaltıp bize veren askerlerimiz, polislerimiz oldu. Her yerde fedakarlığını gösteren güvenlik güçlerimiz var. Türk milleti olarak çok şanslıyız.”
HATAY’DA 22 LOJİSTİK DEPOSU
Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Sayın Mehmet Demircioğlu, Hatay’ta bin 200 personelle çalışma yürüttüklerini şehir genelinde 22 depo kurduklarını belirtti. Bugüne kadar şehre 3 bin 900 yardım tırı ulaştığını belirten Demircioğlu şunları söyledi:
“Depremden sonra ilk 12 saatte biz bütün ayni lojistik depolarımızın kurulumunu tamamladık.
“Şu an itibariyle Hatay ilimizde, ilçelerimiz dahil 22 tane depomuz var. Hatay merkezde de 3 depoyla hizmet veriyoruz. Ayni yardımlarımızı yapıyoruz. Giyim, gıda, hijyen yardımının yanı sıra aşevlerimizin ihtiyacı olan destekleri de sağlıyoruz.
Bugüne kadar yardım getiren tır sayısı 3 bin 900’e ulaştı. İskenderun ilçemizde büyük bir depomuz var. Muhtarlarımızla çalışıyoruz. Mülki idare amirlerimizin sürekli sahadan bize bilgilendirme yapıyor. WhatsApp hattı kurduk. Ulaşım, iletişim ağlarımızı güçlendirdik
“Sadece Hatay merkezde bin 200 personelle hizmet ediyoruz. 131 köyümüz var. Bütün köylerimizi dört tur attık. Bugün itibariyle beşinci tura geçtik. Dün ilk defa hane bazlı yardım dağıtımına başladık. En kısa zamanda yaraların sarılması, devletimizce, milletimizce sağlanacak. Biz de ne zamana kadar sürerse görev yapacaksak bütün kanımızın terimizin son damlasına kadar vatandaşlarımıza hizmet edeceğiz.”
2 BİN KONTEYNER
Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Ulaşım Anonim Şirketi (BURULAŞ) Genel Müdürü Sayın Mehmet Kürşat Çapar, Hatay’ta 2 bin binalık konteyner kent kurulması için yürütülen çalışmaların da tamamlanmak üzere olduğunu vurguladı. Çapar şunları aktardı:
“İlk gün Gaziantep'te göreve başladık. Osmaniye'de çalışmalar yaptık. Sonra Hatay’da görevlendirildik. Her biri 10 kişilik olan 2 bin binalık konteyner şehir çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili altyapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Üst yapıyla ilgili de sevkiyatlar yakında başlayacak. Sosyal yardımların ulaştırılmasıyla ilgili de bir sorumluluğumuz var. Lojistik kısım. Onun koordinasyonu şu anda benim tarafımdan yürütülüyor. Bu bölgede gerek araçlarımızla gerekse de yüzün üzerinde personelimizle gelen malzemenin indirilmesi, tekrar paketlenmesi, yüklenmesi ve dağıtımıyla ilgili süreçlere katkı sağlıyoruz.
“Güzel güzel bir çalışma ekibi kurduk. Burada iletişim altyapımız ve teknik altyapımız da sağlandı. Şu anda sıkıntısız bir süreç ilerliyor.
“Ben destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Şu anda ihtiyaçlarımız ağırlıklı olarak gıda ve iç giyime döndü. İlk gün battaniye, çadır ihtiyacı daha yoğundu ama şu an onlar biraz daha yönetilebilir hale geldi.
“Buraya yardımlar daha çok Ramazan kolisi formatında yani küçük paketler haline gelirse buradaki işçilik çok ciddi manada azalacaktır. Dolayısıyla çok daha hızlı şekilde eşyaları vatandaşımıza ulaştırabiliriz.”