Deprem bölgesinde üretim tehlikede: Ücretli çalışan sayısı azaldı
TEPAV’a göre, deprem bölgesinde sigortalı ücretli sayısı yüzde 33 geriledi. Kahramanmaraş ve Hatay, çalışan kaybında başı çekti. Uzmanlar, bölgeye kamu eliyle daha fazla yatırım yapılmasını istedi.
Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, deprem bölgesinde sigortalı ücretli sayısı yüzde 33 geriledi.
Ocak 2023’e ait sigortalı çalışan istatistiklerinin deprem bölgesindeki iş gücü kaybına yönelik önemli bilgiler içerdiği ifade edilen TEPAV bülteninde, verilerin 26 Şubat 2023'e kadar beyan edilen bilgilere dayandığı bildirildi. Depremler nedeniyle afet illerindeki vatandaşların SGK'ya vermesi gereken her türlü bilgi, belge ve beyannamenin 26 Mayıs 2023'e kadar ertelendiği bilgisi not edilirken; “Nisan verilerinin daha kesin bilgiler içereceği dikkate alınmakla birlikte, Ocak ayına ait sigortalı çalışan istatistiklerinin deprem bölgesindeki yıkım, hasar ve göç nedeniyle karşılaşılan mevcut iş gücü kaybına yönelik önemli bilgiler içerdiği düşünülmektedir.” değerlendirmesi yer aldı.
KAHRAMANMARAŞ VE HATAY BAŞI ÇEKTİ
Ocak ayı itibarıyla deprem bölgesinde yer alan 11 ilin sigortalı ücretli istihdam içindeki payı yüzde 7,7 oldu. Bölgede çalışan sayısı yıllık 465 bin 695 (yüzde 26,8); aylık ise 614 bin 272 (yüzde 32,5) düştü.
Ocak ayında afet bölgesindeki iller başta olmak üzere 13 ilde istihdam yıllık olarak geriledi. Kahramanmaraş 113 bin 330 kişiyle yüzde 68,1; Hatay 111 bin 344 kişiyle yüzde 57,9 çalışan kaybı ile istihdamı en fazla daralan ilk iki il oldu.
ÜCRETLİ ÇALIŞAN 766 BİN AZALDI
TEPAV'ın bültenine göre, ocak ayında Türkiye'de toplam sigortalı çalışan sayısı yıllık yüzde 3,5 puanla 766 bin kişi; aylık olarak ise 3,4 puanda 805 bin kişi azalarak 22 milyon 935 bin oldu. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,2’sini sigortalı ücretli çalışan grubu oluşturdu. Esnaf-çiftçi grubundaki yıllık değişim yüzde 2,6 artış yönünde oldu. Ocak ayında inşaat dışındaki sektörlerin hemen hepsinde yılın en düşük istihdam artış oranları meydana geldi. Özellikle imalat ve toptan-perakende ticaret sektörlerindeki ivme kayıpları dikkat çekti. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,3’ü üç ana sektörde istihdam edilmekte olup bu sektörler, sırasıyla imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörleri oldu.
'DİYARBAKIR'A YATIRIM GEREK'
TÜRK-İŞ Diyarbakır Bölge Temsilcisi Bahri Zülküf Karakoç deprem öncesinde de işsizlikle boğuşan illere kamu eliyle daha fazla yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aydınlık'a konuşan Karakoç, şunları kaydetti: “Depremden sonra Diyarbakır'da çalışanlar ve yerleşik düzen açısından göç konusunda diğer iller gibi olmadı. Ama TÜİK'e göre işsizlik yüzde 12 düzeyinde olsa da bölgedeki işsizlik oranı Türkiye'nin çok üzerinde; Diyarbakır'da yüzde 20'ye yakın. Pandemiden sonra deprem geldi, hayat pahalılığı geldi. Bölgedeki işsizliğin bertaraf edilebilmesi için hem özel sektör hem de kamunun önemli bir yatırımı olmalıdır. Devlet yatırım yaparsa teşvik konusunda özel sektöre de öncü olur. Yalnızca Diyarbakır değil; Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’daki her ilde bu sorunlar var.”