‘Deri-kürk sektörüne savaş kredisi açılsın’
İTO Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan deri konfeksiyon ve kürk sektörünün, savaştan en fazla zarar gören sektörlerin başında geldiğini, uzun vadeli kredilerle ayakta kalabileceklerini belirterek destek istedi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, Rusya ve Ukrayna’ya ihracat yapan deri konfeksiyon ve kürk sektörünün, savaştan en fazla zarar gören sektörlerin başında geldiğini söyledi. Evin, uzun vadeli kredilerle ayakta kalabileceklerini belirterek destek istedi. Mehmet Musa Evin, ilk yıl ödemesiz kredi talep ettiklerini, bunun çok büyük hacim tutmayacağını ifade etti.
Evin, sektörün durumunu şöyle özetledi: “Bizim sektör uzun zamandır sıkıntı içinde. Önce Rus uçağını düşürdük, ardından pandemi başladığında önce lüks tüketim ürünleri durdu, ardından Ukrayna savaşı. Sektörümüz sıkıntıya düştü.
“Aslında ihracatımız tek bir ülkeye bağımlı: Rusya ve eski Rus Cumhuriyetleri. Bizim sektörün deri satabilmesi için soğuk ülke olması lazım, alım gücü olması lazım, deri kültürü olması, deriyi sevmesi lazım. Dünyada çok az ülke var buna uygun, bizim sektörün en büyük şanssızlıklarından biri.
“Rusya ve Ukrayna’da yerleşik Türk dericiler var. Ukrayna’da bizim ihracat yaptığımız Türklerin kiminin mağazası yandı, bombalandı. Onlar da mağdur. Türkiye’den mal aldıkları yerlere borçları var. Bunca sene döviz getirdiler, ahde vefa borcumuz var. Eğer ödemelerini yapamazlarsa bizim sektör tahsilat yapamayacağı için sıkıntıya düşecek, bizim de tedarikçilerimize borcumuz var. Tedarik zinciri bozulacak.”
“300-400 milyon dolarlık ihracatı var deri sektörünün, yüzde 70’i Rusya ve Rus Cumhuriyetlerine yapılıyor. Ukrayna’ya ihracatımız fazla değildi ama Rusya’ya ihracatımız da yüzde 50’nin üzerinde düştü. Rusya’daki durum toparlanası ambargolara bağlı.”
‘THY İHRAÇ MALI KOLİSİNİ BENDEN PAHALIYA TAŞIYOR’
Mehmet Musa Evin, diğer taşıma alternatifleri sekteye uğradığı için THY kargosuyla mal gönderdiklerini, ancak taşıma maliyetinin çok yüksek olduğunu belirtti. Evin şöyle konuştu: “90 kiloyum, THY beni 400 dolara taşıyor, 90 kiloluk kargo kolimi (kilosu 11 dolar) bin dolara taşıyor. Üstelik bana hizmet ediyor uçakta. Aynı koliyi Rus şirketi Aeroflot, yarı fiyata taşıyor.”
İstanbul ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Mehmet Musa Evin, diğer sorunlarını ve taleplerini şöyle sıraladı:
- Micro ihracat yapıyoruz (15 bin avroya kadar ihracatın gümrük beyannamesiz, gümrüksüz çıkması) fakat yaptığımız ihracat, adı ihracat olmasına rağmen ihracat kredilerinin kapanmasında ihracat sayılmıyor, yeşil pasaport ta da kabul edilmiyor, ihracat rakamlarında da görünmüyor.
- Yarı mamul değerli kürkün ithalinde yüzde 25 ÖTV kalktı, yalnızca yüzde 18 KDV uygulanıyor. Ama biz bunu dikip, istiham sağlayıp sattığımızda yüzde 25 ÖTV ekleniyor, bu durum ülkemiz firmaları aleyhine haksız rekabete yol açıyor. Değerli kürkten mamullerin yüzde 95 gibi yüksek bir oranı ihraç ediliyor veya ülkemizin güney sahillerinde turistlere satılıyor. Büyük bir kısmı iç piyasada satılan pırlantada, yatta ise ÖTV uygulanmıyor.
- Deri ceket, çanta, ayakkabı ve kemere yüzde 8 oranındaki KDV uygulanırken cüzdanda yüzde 18 olarak uygulanması deri sektörünü olumsuz etkiliyor.
- Kurban derilerinin zayi olmamasını için kesimde ve derilerin toplanmasında ehil kişiler görevlendirilmeli.