‘Dev’ kirazda rekolte artışı
Çanakkale'de, uzun raf ömrü, iriliği, tadı, kendine has rengi ve aromasıyla öne çıkan, "Lapseki devi" olarak adlandırılan kiraz bu yıl kalitesi ve verimiyle üreticisini memnun etti.
Lapseki ilçesinde yaklaşık 10 bin dekar alanda yıllık ortalama 8 bin ton üretilen meyve, "küçük çay bardağının boğumundan geçmeyen kiraz" olarak da biliniyor. Bölgede ağaçların çiçeklenme ve ürünün olgunlaşma döneminde hava koşullarının uygunluğunun yanı sıra üreticilerin bilinçli tarım uygulamaları sayesinde Lapseki kirazında bu yıl rekoltenin 10 bin tonu aşmasın bekleniyor. Kalibresi yüksek, ağırlığı 22 grama kadar ulaşabilen Premier Giant çeşidinin hasadına devam eden üreticiler, topladıkları kirazın bir bölümünü Avrupa ülkelerine ihraç ediyor, kalanını ise çevredeki büyükşehirler başta olmak üzere yurt içinde pazarlıyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, özellikle kiraz üreticilerinin son yıllarda ciddi anlamda bilinçli tarıma yöneldiğini anlatan Kaçan, bunun da verimin artmasını sağladığını belirtti.