Humeyni’nin evi yakıldı yalanı
İran’daki kışkırtmanın son hedefi İran İslam Cumhuriyeti’nin kurucu lideri İmam Humeyni’nin Humeyn şehrinde bulunan doğduğu ev oldu.

Sosyal medya üzerinden hızla dolaşıma sokulan “Humeyni’nin doğduğu ev göstericiler tarafından ateşe verildi” şeklindeki iddia kısa sürede yalanlandı. Aydınlık Tahran muhabiri Gürkan Demir de evin yakılmadığını, görüntülerin ise o eve ait olmadığını teyit ettirdi. Ev, her sabah olduğu gibi vatandaşların ziyaretine açıldı. Dün sabah evin önünde ve avlusunda çekilen görüntülerde de herhangi bir saldırı olmadığı görüldü. Evi görüntüleyen şahıs, videonun başında çekimin dün sabah saat 10.50’de çekildiğini söylüyor.
MANEVİ DEĞERLERE SALDIRIYORLAR
ABD ve İsrail merkezli saldırının hedefi İran Devriminin manevi simgeleri. Tahran’ın 336 km güneyinde bulunan Humeyn şehri, İmam Humeyni’nin 1902 yılında doğduğu yer. Varlıklı bir ailenin çocuğu olmasına rağmen hayatı yokluk ve baskılarla süren Humeyni, inatçı bir mücadeleyle ABD kuklası olan Şah Rıza Muhammet’i 1979 yılında halk ayaklanmasıyla yıkmayı başardı. Doğduğundan kısa bir süre sonra babası toprak ağaları tarafından katledildi. Annesini ise 15 yaşındayken kaybetti. Kum şehrinde dini eğitimle şekillenen yaşam Türkiye, Irak ve Fransa’da sürgünlerle yeni bir boyut kazandı. Genç yaşından itibaren İran’ın bağımsızlığı için mücadele etti. 1 Şubat 1979 tarihinde Tahran’a dönerek İran İslam Cumhuriyeti’ni ilan etti. İran halkı bunu destekledi. Şah rejimi kalıntılarıyla hesaplaşıldı. Devrimin hem dini hem de siyasi lideri oldu. Onun döneminde ABD ve İsrail ülkeden kovuldu. Ardından başlayan ve 8 yıl süren İran-Irak Savaşı’nda vatan savunması yapıldı. Humeyni savaşın bitiminden bir yıl sonra 3 Haziran 1989 tarihinde 87 yaşında vefat etti. Humeyni 10 yıl Tahran’ın kuzeyinde bulunan sade döşeli sıradan bir evde kaldı. İki katlı evin küçük bir avlusu bulunuyor. Gelen insanları bu avluda kabul etti. Onlara tarihi konuşmalarını yaptı. Humeyni’nin oturduğu ev kiralıktı. Ölümünden sonra satın alınarak müzeye dönüştürüldü, tıpkı Humeyn şehrinde doğduğu ev gibi. İran halkı ve devleti için bu iki mekan tarihi nitelikte. Manevi değeri çok yüksek. Saldırılar da bu manada yapılıyor. Hedef ise bağımsızlık ve başı dik İran devrimi!

HUMEYNİ’NİN SADE EVİ
İmam Humeyni’nin yaşadığı evi 2008 yılı Ocak ayında ziyaret ettim. Sadeliği dikkatimi çekti. Ev bugün birçok şehrimizde bulunan sıradan evden farksız... Humeyni iki katlı evin üst katında oturuyor. Merdivenleri çıktığınızda sizi balkon ve hemen karşısında bulunan büyük camlı bir salon karşılıyor. Yerde sade bir İran halısı, çekyat ve arkasında kişisel eşyalar. O günün fotoğraflarında gördüğümüz geniş gibi gözüken avlu ise küçücük... Ve yüksek duvarlarla çevrili. Bir yokuştan eve çıkıyorsunuz...
Humeyni elden ayaktan düşene kadar çayını kahvesini bile kendisi yapar, gelen misafirleriyle sohbet edermiş. Ona yardım eden ise aile üyeleri... Bu sadelik içinde burada son nefesini vermek üzere hastaneye kaldırıldı ve orada vefat etti. Bu ev ölümünden sonra satın alınarak müzeye dönüştürüldü. Devrimin simgesi durumunda. Humeyni’nin evinin ateşe verildiği haberleri bile manevi yıkıcılığa yönelik olduğu her haliyle belli. İnsan böyle bir haberi duyunca bile içi burkuluyor. Ev yakılmasa bile niyetler ortada. Hedef Humeyni’nin manevi şahsında İran Devrimi ve bağımsızlığı...
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.