Dink ailesi avukatı tahliyeyi Aydınlık’a değerlendirdi: Cezasızlıkla karşı karşıyayız
Hrant Dink cinayetinin tetikçisi Ogün Samast'ın tahliyesini, Aydınlık’a değerlendiren Dink ailesinin avukatı Deveci, 'Sadece cinayetten ceza aldığı için hukuk tekniği açısından tahliye normal. Fakat suç örgütü üyeliği kapsamında değerlendirilmediği için cezasızlıkla karşı karşıyayız.' dedi.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de gazete binası önünde o dönem 17 yaşında olan Ogün Samast tarafından yapılan suikast sonucu yaşamını yitirdi. Cinayetin faili olduğu belirlenen Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun otogarında yakalandı. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Samast’ın, önceki gün koşullu salıverme kapsamında tahliyesine karar verildi.
'TAHLİYE HUKUK TEKNİĞİ AÇISINDAN NORMAL’
Ogün Samast hakkında verilen tahliye kararı tartışmalara neden olurken Dink ailesinin avukatı Havva Hülya Deveci, tahliye kararını Aydınlık’a değerlendirdi. Deveci şunları söyledi:
"Ogün Samast ceza aldığında suç tarihi itibariyle yaşı küçük olması sebebiyle zaten normalden daha az ceza almıştı. Yani çocuk olmasın ve üstünde başka bir ceza olmaması nedeniyle normal koşullarda cinayetten verilen cezadan daha düşük ceza verilmişti. Örneğin örgüt üyeliğinden çok sonra dava açıldı. Çok sonra dava açıldığı için yerel mahkeme ceza verdi fakat Yargıtay suçun örgüt üyeliği açısından zaman aşımının dolması sebebiyle örgüt üyeliği suçundan olan dosyanın düşürülmesine karar verdi. Ogün Samast sadece adam öldürmekten ceza aldığı için infazını tamamlayıp çıkması hukuk tekniği açısından çok normal. Fakat etkili soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı için, ek suçlar ya da suç örgütü üyeliği kapsamında değerlendirilmediği için, çok çok sonra dava açıldığı için cezasızlıkla karşı karşıyayız."
Hrant Dink cinayetine ilişkin devam eden diğer davalar hakkında da bilgi veren Deveci şu ifadeleri kullandı:
DEVAM EDEN DİĞER DAVA
"Kamu görevlilerinin yargılandığı dosya Yargıtay'a gitmişti. Yargıtay bir kısım sanıklar açısından cezayı onadı. Bir kısım sanıklar hakkında da anayasal düzeni değiştirmek suçundan tekrar suç duyurusu ve ek dava açtı. O davanın duruşmaları da devam ediyor. Devam eden bu davaya ilişkin kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerimiz olacak."
YARGITAYIN DEĞERLENDİRMESİ
Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 26 Mart 2021'deki hükmüne ilişkin temyiz incelemesi Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından yapılmıştı. Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek'e "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki "tasarlayarak kasten öldürme", "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", "silahlı terör örgütüne üye olma", "silahlı terör örgütüne yardım" suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozmuştu. Kararın gerekçesinde, Dink cinayeti sonrası FETÖ'nün, örgüt mensuplarının yönetim kadrolarına atanmasını sağladığı, ardından Ergenekon ve Balyoz gibi kumpasları başlattığı, bunlarla meşru hükümeti devirmeyi amaçladığına dair tespitler yer almıştı. Kararda şöyle denilmişti:
"Takiye yöntemi ile devlet içine sızan örgüt mensubu emniyet ile jandarma istihbarat görevlileri tarafından iş bölümü çerçevesinde gerçekleşen bu örgütsel organizasyonun, FETÖ'nün terör eylemi olduğunu söylemenin isabetsiz olmayacağı belirlenmiştir."
ADALET BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü de, Ogün Samast'ın tahliye edilmesiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şunlar yer aldı:
"Hrant Dink’in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesinin ardından yapılan yargılamalar sonucunda; Yasin Hayal ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve 14 yıl 22 ay 75 gün hapis cezasına hükümlü olup, koşullu salıverilme tarihi 25 Temmuz 2047’dir. Yine aynı suçtan diğer hükümlü Erhan Tuncel ise toplam 96 yıl hapis cezasına hükümlü olup, koşullu salıverilme tarihi 26 Temmuz 2040’tır. Adı geçen iki hükümlünün halen cezalarının infazına devam edilmektedir.
'İNFAZI 24 OCAK 2007'DE BAŞLADI'
"Ogün Samast hakkında ise İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda, tasarlayarak kasten öldürme suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, yaşının küçük olması nedeniyle Türk Ceza Kanununun 31. maddesi uyarınca 18 yıl olan hapis cezasının alt haddinden uzaklaşılarak 21 yıl 6 ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte failin; yasak silah taşımaktan aldığı 1 yıl 4 ay hapis cezasının içtiması ile 22 yıl 10 ay hapis cezası kesinleşmiştir. Hükümlünün cezası infaz edilmekteyken, cezaevinde işlemiş olduğu suçlardan dolayı 2 yıl 36 ay 43 gün hapis cezası daha almış olması nedeniyle neticeten 24 yıl 46 ay 43 gün hapis cezasının infazı tutukluluk tarihi olan 24 Ocak 2007’den itibaren başlamıştır."
'DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKI ŞUBAT 2022'DE DOĞDU'
"Hükümlünün, denetimli serbestlik hakkı 19 Şubat 2022 tarihinde doğmuş olmasına rağmen denetimli serbestlikten yararlandırılmamıştır.
Adı geçen hükümlü hakkında 19 Ocak 2023 ve 13 Temmuz 2023 tarihlerinde yapılan değerlendirmelerde koşullu salıverilmesine uygun olmadığına karar verilmiş, şartlı tahliyesi 15 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu süreçte 2015 yılından itibaren hükümlünün beş kez açık ceza infaz kurumuna ayrılma talebi, 2 kez de denetimli serbestlik talebi uygun görülmemiştir. Bu kapsamda, 7456 sayılı Kanun ile yapılan infaza ilişkin düzenlemelerden istifade etmesi söz konusu değildir. 5275 sayılı Kanunun genel hükümlerine göre cezası infaz edilmiştir."