Dış ticaret açığı azaldı
Ocak ayında ihracat 15 milyar dolar, ithalat 18 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı ise geçen yıla göre yüzde 32 azalarak 3.08 milyar dolar kaydedildi. Bakan Pekcan, ihracatta Türk lirasını tercihinin artışını sürdürdüğünü bildirdi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ocakta ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2,5 artışla 15 milyar 48 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu rakamın tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu vurguladı. İhracatçılar, Türk bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. İlk 5 ülke 1 milyar 455 milyon dolarla Almanya, 933 milyon dolarla ABD oldu. Ocak ayında en çok ihracat gerçekleştirilen 10 ülkenin 6’sına ihracat artırıldı. Ocak ayında ülke gruplarına göre ihracata bakıldığında en büyük pazar olan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatın binde 4 artışla, 6,5 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 42,9 pay aldı. AB haricindeki diğer Avrupa ülkeleri de toplandığında Avrupa Kıtası’nın, ocak ayı ihracatındaki payı ise yüzde 55,5 oldu. Söz konusu ayda, 169 ülkeye toplam 5 milyar 215 milyon TL tutarında Türk lirası ile ihracat yapıldı. 6 bin 235 firmanın ihracat işlemlerinde Türk lirasını tercih edildi. Son aylarda TL ile ihracatta artış trendinin devam etti.
İLAVE DESTEKLER VERİLECEK
Bakan Pekcan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ile Ticaret Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısı yaptı. Pekcan, 2019 yılında kamuoyuyla paylaştıkları İhracat Ana Planı'nda belirlenen 17 hedef ülke ve 5 hedef sektöre yönelik odaklanma çalışmalarının sürdürüleceğine işaret ederek, bu ülkelere yönelik ihracatçılara ilave destekler sağlanacağını bildirdi. Pekcan, "Tüm bu gayret ve çalışmaların desteği ve ihracatçılarımızın her zamanki azmiyle pandemi sürecindeki gelişmelere de bağlı olarak 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Pekcan, şu değerlendirmede bulundu: "Ocak ayı ihracat rakamı geçen yılın son çeyreğinde görülen büyüme sürecinin devam ettiğini göstermektedir. Öte yandan, ocak ayında ithalatımız, geçen senenin aynı ayına göre, yüzde 5,6 azalışla 18 milyar 123 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak ayı dış ticaret açığı, 3 milyar 75 milyon dolar olmuştur. Bu da geçen sene ocak ayına göre yüzde 32'lik bir azalışa karşılık gelmektedir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ocakta geçen sene ocak ayına göre 6,5 puan artışla yüzde 83 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir. Altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 87'dir."
POZİTİF YÖNLÜ ARTIŞ
İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarının 2020 Mayıs'tan bu yana yükselişini sürdürdüğünü belirten Pekcan, reel kesim güven endeksinin de yıllık bazlı artışını 2020 Aralık ayının ardından ocakta da devam ettirdiğini anlattı. Yeni İhracat Siparişleri Endeksi'nde de 5,7 puanlık artış kaydedildiğini ifade eden Pekcan, endekslerdeki bu artışlarla Türkiye'nin diğer ülkelerden net biçimde pozitif yönlü ayrıştığını söyledi.
GÜLLE: 184 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKABİLİRİZ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, ocak ayı ihracat performansının ayrı bir önem arz ettiğine işaret ederek, yıllık ihracat hedefi olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara ulaşacak güce, altyapıya ve enerjiye sahip olunduğunu söyledi. Gülle, “Diğer yandan ABD’de yeni dönemle beraber küresel ticarette korumacılığın azalacağına dair sinyaller artıyor. Ocak ayında, küresel sanayi PMI verileri, sanayide ve ihracatta beklentileri aşmış durumda. Bu anlamda, sanayi üretimindeki artış eğilimi ve ihracat siparişlerindeki yüksek seyrin, yılın diğer aylarına da tesir edeceğini görüyoruz” diye konuştu.
TAŞIMACILIKTAKİ SORUNLAR
Gülle, son dönemde ihracat ailesinin gündeminde olan navlun fiyatlarına da değinerek, şunları kaydetti: “Taşımacılıkta ve teslimatta gecikmeler, yeterli konteyner bulunamaması ve artan navlun fiyatları küresel ticareti zorlamaktadır. Bu sıkıntılı koşulları yakından izlemekte ve riskleri takip etmekteyiz. 11 Şubat’ta başlayacak Çin yılbaşı tatili sonrası navlun fiyatlarında normalleşmenin başlayacağına inanıyoruz. Diğer bir önemli husus da iklim değişikliği. Küresel ölçekte yaşanan en sıcak ocak ayı ve birçok coğrafyada yaşanan kuraklık, sürdürülebilirliğin önemini hatırlatırken tarım ürünleri giderek daha kritik hale gelmektedir. 2021 yılında ihracatçılarımızın sürdürülebilirlik koşullarına uyum sağlamaları adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.”
BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMA ÇAĞRISI
Gülle, son dönemde küresel ticarette bölgesel işbirliklerinin öneminin artmış durumda olduğunu belirterek, Türkiye’nin de bölgesel işbirliklerine yönelmesinin, küresel tedarik zincirlerindeki değişimle, küresel ticaretten alacağı payın artmasına önemli katkı sağlayacağına inandıklarını kaydetti.
17 SEKTÖRDE ARTIŞ
Bu yılın ocak ayında sektörlerin performansı incelendiğinde ise önceki yılın aynı ayına göre 17 sektörün ihracatını artırdığını ifade eden Gülle, şunları aktardı: “Sektörel anlamda ocak ayında 2 milyar 267 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini korurken, 1 milyar 648 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz ikinci, 1 milyar 523 milyon dolara ulaşan hazır giyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Ocak ayının en güçlü performansına imza atan sektörler, yüzde 13 artışla 331 milyon dolara ulaşan mücevher, yüzde 11 artışla 401 milyon dolara ulaşan iklimlendirme, yüzde 9 artışla 279 milyon dolara ulaşan yaş meyve sebze sektörleri oldu.”