DİSK Hazine Bakanlığı önünden seslendi: Cumhurbaşkanı vergi dilimi yetkisini kullansın
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek, ‘Yasaya göre Cumhurbaşkanı’nın vergi dilimi oranını yüzde 50 artırma yetkisi var. Eğer kullanırsa 2025 yılı için birinci vergi dilimi 158 bin lira değil, 237 bin lira olabilir. Adalet sağlanmaz ama nefes olur.’ dedi

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki DİSK yönetim üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde ''Vergide Adalet'' talebiyle basın açıklaması yaptı.
DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talep ettiklerini fakat alamadıkları için bakanlığın önünde açıklama yaptıklarını belirtti.
Asgari ücretin 50 yıl sonra bir gece yarısı toplantısıyla işçiler olmadan belirlendiğine dikkati çeken Çerkezoğlu, "Asgari ücreti hükümet yerli ve yabancı sermayenin talebine göre belirledi. TÜİK'in resmi enflasyonunun, bastırılmış enflasyonun bile yüzde 46 olduğu, devletin önümüzdeki yıl bütün ceza ve harçlar için uygulayacağı yeniden değerleme oranının yüzde 44 olduğu bir ülkede; asgari ücrete sadece yüzde 30 artış yapılarak 22 bin 104 lira olarak belirlendi'' ifadelerini kullandı.
‘BİR NEBZE NEFES ALDIRIR’
2025 yılı için vergi dilimleri önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayınlanacağını hatırlatan Çerkezoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak yüzde 50 arttırma yetkisini kullanarak vergi dilimlerinin yüzde 50 arttırmasını talep etti. Çerkezoğlu, şunları söyledi:
''Pazartesi ya da salı, ayın 30 ya da 31’inde hükümet tarafından yayınlanacak. Biliyorsunuz, bu yıl yeniden değerleme oranı yüzde 44. Şu an 110 bin lira olan birinci vergi dilimi yeniden değerleme oranı kadar artarsa 2025 yılı için birinci vergi dilimi 158 bin lira olacak. Sadece 158 bin lira. Yani biz brüt olarak 158 bin lira elimize geçtiğinde bir üst vergi dilimine gireceğiz. Daha yılın ilk aylarında.
"Oysa yasaya göre Cumhurbaşkanı’nın bu oranı yüzde 50 arttırma yetkisi var. Eğer Cumhurbaşkanı bu yetkisini kullanırsa 2025 beş yılı için birinci vergi dilimi 158 bin lira değil, 237 bin lira olabilir. Peki bu vergide adalet sağlar mı? Hayır sağlamaz. Ama bir nebze nefes aldırır.
"Ardından da 'Vergide Adalet Yasası Meclis’ten geçirilir. O yüzden buradan Cumhurbaşkanına sesleniyoruz vergi dilimini yüzde 50 arttırma yetkinizi kullanın. Ve birinci vergi dilimini 158 bin lira değil 237 bin lira olsun diyoruz.''
‘YÜZDE 10’A DÜŞÜRÜLSÜN’
Vergide adalet için geçtiğimiz yıl İstanbul’dan Ankara’ya yürüdüklerini ve yürüyüşün ardından Meclis'te grubunu olan tüm siyasi partilere verdikleri kanun teklinin bir an önce geçmesini talep eden Çerkezoğlu, ''Birincisi ödediğimiz vergilerin oranı yüzde 10'a düşürülsün. İkincisi biraz önce konuştuğumuz vergi en az yeniden değerleme oranı kadar artsın ve geçmişteki kayıplar giderilsin.
"Üçüncüsü asgari ücret, vergi istisnası matrahtan indirim yoluyla, yani işçilerin lehine uygulansın. 2008 yılından beri işverenlere verilen 5 puan SGK prim desteği işçilere de verilsin. Vergide adalet için gerekli düzenlemeler bir an önce Meclis’ten geçirilsin ve bu yüksek enflasyon, hayat pahalılığı karşısında; işçinin, emekçinin gelirinin bir nebze olsun artmasını sağlayacak adımlar atılsın diyoruz.”
SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYE ÇAĞRI
Çerkezoğlu, konuşmasının sonunda herkesi sendikalı olmaya davet etti:
“Bu ülkedeki temel mesele bir bölüşüm meselesi. Hepimiz çalışıyoruz. Hepimiz üretiyoruz. Çok verimli çalışıyoruz. Yeter ki tercihler değişsin yeter ki adaletli bir bölüşüm olsun. O nedenle bu ülkede bu ülkenin tüm değerlerini üreten tüm işçi arkadaşlarımızı, sendikalı, sendikasız bütün sınıf kardeşlerimizi sendikalı olmaya çağırıyoruz'' diye konuştu.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.