Diyanet İşleri Başkanlığının 2024-2028 Stratejik Planı: Sekülerleşme risk
Diyanet İşleri Başkanlığının 2024-2028 Stratejik Planı’nda riskler arasında ‘Sekülerleşme’ de yer aldı. Planda manevi danışmanlara ek ders ücreti talep edildi, cami derneklerinin Diyanet’e bağlanması istendi.
Diyanet İşleri Başkanlığının dört yıllık Stratejik Planı yayımlandı. Sekülerleşmenin riskler arasında gösterildiği planda “Seküler anlayışın toplum üzerindeki etkilerinin geleneksel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında olumsuz yansımaları olmaktadır” denildi. Buna karşılık yapılacaklar şöyle sıralandı:
“Sekülerleşmenin getirdiği değişimleri ve etkiler konusunda toplumsal farkındalığın artırılması, Sosyal dayanışma ve yardımlaşma kültürünü destekleyen projeler ve inisiyatiflerin geliştirilmesi, Manevi değerlerin güçlendirilmesine yönelik çalışmaların artırılması…”
CAMİ DERNEKLERİ
Planda İçişleri Bakanlığı denetimindeki binlerce cami derneğinin Diyanet İşleri Başkanlığına bağlanması istendi. Planda, cami derneklerinin Diyanet'in denetimine açık olmaması sebebiyle cami yönetiminin ve din hizmetlerinin yürütülmesinde problemler yaşandığı bildirildi: “Cami derneklerinin de Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olması ve idari ve mali açıdan Başkanlıkça denetlenmesi hususunda gerekli mevzuat çalışmasının yapılması gerekmektedir.
CAMİ RUHSATLARINDA ‘TASARIM’ YETKİSİ
“Cami inşaatlarına ruhsat verilirken tasarım ilkeleri kapsamında projeleri kontrol etme yetkisinin Diyanet İşleri Başkanlığına verilmesi konusunda mevzuat çalışması yapılması gerekmektedir.”
MANEVİ DANIŞMANLARA EK DERS ÜCRETİ
Buna göre, gençlik ve izcilik kamplarında manevi danışmanlık, rehberlik ve din hizmeti sunmak üzere ve Başkanlık mevzuatı çerçevesinde din hizmetlerinin farklı alanlarında koordinatör ya da koordinatör yardımcısı olarak görevlendirilen personele görev süresince ek ders ücretinin ödenmesi talep edildi.
4/B sözleşmeli personelin "manevi danışman" olarak istihdam edilmesi gerektiği açıklanarak, gençlik hizmet mekanlarına ve gençlere yönelik faaliyetler için bütçe imkanları oluşturulması istendi.
AİLEYE YÖNELİK FAALİYETLER
Planda “başta gençler ve çocuklar olmak üzere toplum üzerinde olumsuz etki yapan sapkın düşünce ve akımlara karşı tüm toplumsal katmanların sağlıklı gelişiminin her açıdan desteklenmesine ve sapkın düşünce akımlarının zararları hakkında aile bireylerinin bilinçlenmesine yönelik faaliyetlerin artırılmasının hedeflendiği” bildirildi.
Planda, aileyi korumaya yönelik çalışmalarda farkındalık faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve güçlendirilmesi, aileyi yozlaştırıcı faaliyetlere karşı dayanıklı ve kararlı bir tutum sergilenmesinin önemi vurgulandı.
YABANCI DÜŞMANLIĞI
Göçlerin toplumsal etkileri ve sonuçlarına yönelik çok boyutlu çalışmalarla yeni eylem planlarının oluşturulacağı belirtilerek, "Toplumda ayrımcılığı azaltma ve farklılıklara saygı gösterme bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır." denildi.
Bu noktada diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine ihtiyaç duyulduğu ifade edildi, göçmenlere yönelik olumsuz algıları azaltmak için bilinçlendirme faaliyetlerinin artırılacağı ve göçmenlerin sosyal entegrasyonuna katkı sağlanacağı bildirildi.