Diyarbakır Cezaevi müze değil hastane olsun
Diyarbakır Cezaevi'nin müzeye çevrilmesinin PKK talebi olduğunu belirten Reşit Can, buranın hastane yapılarak halka hizmet götürülmesini istedi
Diyarbakır Cezaevi’nin müze olması tartışmasına Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Can da dahil oldu. Diyarbakırlılar, müze talebini yıllardır PKK/HDP'nin dile getirdiğinin tanığı. Can, cezaevi binasının PKK propagandasına değil halka hizmet için kullanılmasını istedi.
Cezaevinin bulunduğu ilçe Bağlar, göç alarak büyümüş. Hastaneye ihtiyaç artmış. Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Reşit Can, cezaevini müze yapma kararına Diyarbakırlı olarak nasıl baktıklarını Aydınlık'a anlattı.
‘PKK, ELEMANLARINI ÖLÜMSÜZLEŞTİRME PEŞİNDE'
“Müze kararı, Diyarbakır’a yarar mı getirecek, zarar mı getirecek?” diye söze başlayan Reşit Can terör örgütüne dikkat çekti: “Bir yanda tamamen yok olmasını istediğimiz örgüt var. Örgüt yıllardan beri cezaevinin yıkılıp müze yapılmasını istiyor. Örgüt kendi öldürdüğü adamların üzerinden bile adam devşirmeye çalışıyor. Müze olması yanlış, devlet eliyle yapılmasının yanlışlığı zaten anlatılamaz. Adamlarının isimlerini ölümsüzleştirmek istiyorlar. Adamlar, devlete kurşun atan adamın ölüsü üzerinden bile dağa adam kazanmaya çalışacak. ‘Devlet bunu yaptı, biz de devlete bunu yaptırttık.’ diyecekler. ‘Her istediğimizi alabiliyoruz.’ anlayışı hâkim olacak. Cezaevinin müze olması çok büyük yanlış olur.”
HALKA HİZMET
Cezaevinin bulunduğu Bağlar ilçesinin hastane ihtiyacını hatırlatan Can şunları söyledi: “Son şehir çatışmalarından sonra Bağlar ilçemiz çok göç aldı. Bağlar’a yeni bir hastane lazım, burayı tam teşekküllü bir hastaneye çevirelim. Hiç yıkmaya gerek yok, masraf etmeye gerek yok. İçine cihazlarını alalım, doktorlarını atayalım. Cezaevini müzeye çevirmektense halka hizmet için orayı bir hizmet kulübü haline getirelim. İnsanımıza, ülkemizin bütünlüğüne, birlikteliğimizi pekiştirecek şeylere imza atalım, karar alalım. Diyarbakır halkının takdirini kazanacağına yüzde yüz eminim.”
'İLLA MÜZE OLACAKSA ŞEHİTLERİMİZİN ADINA OLSUN'
Duvarda asılı panoda şehit isimlerini göstererek konuşan Reşit Can, sözlerine şöyle devam etti: “Müze yapılmasına ilimizde birçok insan da karşı çıkacaktır. Arkamda gördüğünüz şu kahramanların hepsi vatanın bölünmez bütünlüğü için kendini feda ettiler. Bugün onlar feda olmasaydı, ben burada oturup rahatça bu konuşmayı yapamazdım, siz de bu soruları bana soramazdınız. Biz bunlar için şehit düştükleri yeri yeniden inşa edip şehitler müzesi yapabildik mi? Ülkeye, vatana, devlete, millete karşı başkaldıran insan, orada yatmış diye o insanı ölümsüzleştirmenin ne kadar yanlış olduğunun tarifi bile olamıyor, anlatılamıyor. Diyarbakır’da müze yapacaksak şehitlerimiz adına oluşturalım. Şehitlerden geriye kalan emanetlerini koyalım, millet gelsin ne için nerede şehit düştüğünü, nasıl bedel verdiğini, oraları gezsinler.”
'PKK’YA HİZMET EDECEK'
Açılım sürecini hatırlatan Reşit Can, “Flama açabilecek eleman bulamazken açılım sürecinde bunlar mantar gibi türediler biliyorsunuz. Buna benzer yeni bir hareket yapılıyorsa bu, kabullenilecek bir şey değildir.” dedi.
Diyarbakır cezaevinin aynı zamanda Times gazetesinde dünyada en ağır şartları barındıran cezaevleri içerisinde gösterildiğini anımsatan Can, "Batı ülkeleri kendi cezaevlerinin şartlarına bakmıyor. Konu Türkiye olunca kasıtlı davranılıyor." diye konuştu.
Can, son olarak Cumhurbaşkanına şu çağrıyı yaptı: “Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız, istirhamımız, müze kararından vazgeçilmesi, topluma hizmet konusunda bir kapı olarak açılmasını istiyoruz. Müze olarak örgüte hizmet edecek.”