Diyarbakır yaş koza lideri
Türkiye'nin bu yıl yaş koza üretiminin yaklaşık yüzde 70'i Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde gerçekleştirildi.
Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde ipek böcekçiliğinde önemli bir merkez olan Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 12 yıl önce "İpek İplik Üretim Tesisi Projesi" hayata geçirildi. Proje kapsamında devletin verdiği destekler sayesinde yaş koza üretimi Kulplular için yeniden önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
Proje kapsamında ilçeye bağlı kırsal Ağaçlı Mahallesi'nde açılan İpek İplik Üretim Tesisi ile yaş koza üretimi yaygınlaştı. Her yıl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri saha çalışması yaparak, belirledikleri damızlık ipek böceği yetiştiricilerine tohum dağıtıyor.
İlçeye bağlı köylerde 700 ailenin yetiştirdiği damızlık ipek böceğinden elde edilen yaş kozalar, tesiste iplik haline getiriliyor, daha sonra el emeği göz nuruyla ipek şal, kravat, fular ve eşarba dönüştürülüyor.
KULP’A 7,5 MİLYON KATKI
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selman Karayaka, ipek böcekçiliğinin ilçeye, şehre ve ülkeye kültürel ve ekonomik anlamda katkısı olduğunu söyledi. İpek böcekçiliğinin ilçenin tanıtılmasını da sağladığını kaydeden Karayaka, geçen yıl 44 ton yaş koza üretimi yapıldığını, ilçeye gelen destek miktarının 7,5 milyon lira olduğunu anımsattı.
ÖMER YASİN ERGİN - AA