Diyarbakır’da festival sevgi ortamı yarattı ‘Her yıl istiyoruz…’
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında düzenlenen Sur Kültür Yolu festivali sona erdi. Vatandaşlar festivalin değiştirdiği atmosferi anlattı
Diyarbakırlılar, Sur Kültür Yolu Festivali’ni pür dikkat takip etti. Festival boyunca düzenlenen konser, tiyatro, film gösterimi, söyleşiler, sergiler ve sokak gösterilerine binlerce vatandaş akın etti.
Sur Kültür Yolu Festivali, şehrin ekonomisine de katkı sundu. Şehirde turistik ziyaretler de artarken oteller doldu, esnafın işleri arttı. Diyarbakırlı vatandaşlar da festivalle birlikte sosyalleştiklerini, hayatlarına renk geldiğini ifade ederek her sene yapılmasını istediklerini belirttiler.
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında 8 Ekim’de başlayan festivalin hafta sonu düzenlenecek olan etkinlikleri, Bartın’daki maden ocağında 41 işçinin hayatını kaybettiği üzücü olay nedeniyle iptal edildi.
‘DAHA GÜZEL GÜNLER BİZLERİ BEKLİYOR’
Sur içinin ve festivalin ana caddesi olan Gazi Caddesi tatlıcı esnafından Erhan Cihangir, etkinliğin başlamasıyla işlerinin yüzde 70-80 arttığını anlatarak şöyle konuştu: “Bütün esnafımız memnun, otoparkçısı ayrı, lokantacısı ayrı, tatlıcılarımız ayrı herkes iş yapıyor çok şükür. Gelişmiş olan Türkiye’mizle beraber daha daha güzel günler bekliyor bizleri… Festival çok iyi oldu, insanlarımıza bir etkinlik oldu. İnsanlarımız mutlu oldu. Diyarbakır’ımıza gerçekten de çok lazım olan bir şeydi. Kentin zaten herhangi bir aktivitesi falan yok. Spor aktivitemiz var, işte böyle şeyler olunca etkisi çok farklı oluyor. Her sene olursa Diyarbakır’ımız için bizler için, tanıtılmamız için çok çok daha iyi olur. Diyarbakır’ımızın tatlısıyla festivali tatlandırıyoruz. Halkın yüzü gülüyor, Allahın izniyle her şey daha güzel olacak.”
‘GÖNÜL RAHATLIĞIYLA DİYARBAKIR’A GELİN’
Yine Gazi Caddesinin köklü lokantacılarından Cemal Kutlu’nun değerlendirmesi şöyle: “Festival iyi olur, kaynaşma olur, bütün Türkiye için insanların birbirini tanıması, önyargıların kırılması için muhakkak faydası olacaktır. Festivalin ne faydası oldu gibi düşünenler ileride bunun faydasını daha iyi görecektir. Gönül istiyor ki festivalin içerisinde Diyarbakır’ın tanıtımı olsun, sadece ciğer tatlı değil. Camilerimiz, medreselerimiz, Hazreti Süleyman, Sahabeler, On gözlü köprü, hevsel bahçesi, buralar çok özel yerler… Bunların hep birlikte tanıtılmasından sonra kalkınmamıza yarayacağını düşünüyorum.”Kutlu konuşmasını Türkiye’ye seslenerek bitirdi: “Diyarbakır’a gönül rahatlığıyla gelsinler, Sur içini kesinlikle gezsinler. Suriçi bir tarih, açık müze…”
‘İNSANLAR ÖZLEM GİDERİYOR’
İnşaat sektöründe çalışan Murat Ertuğrul geçmişi de anımsatarak bugüne dikkat çekti: “Burada festivalin olmasıyla bazı çevre illerden ziyaretçi akını oluyor. Esnaf bu festivalleri çok sever çünkü esnafa bir getirisi var.
“Eskiden bu caddede dolaşılmıyordu, ben onları da gördüm, hani terör dolayısıyla… Şu anda hem yabancı hem yerli insanlar burada rahatlıkla gezebiliyor. Hatta gece yarılarına kadar…
Şu anda kafesten kurtulmuş gibi bülbül gibi şakıyor insanlar. Aralarda gezseniz, şarkı türkü söyleyenler, kafeler falan bayağı dolu… Caddenin etkinliğinden belli ki bir özlem var yani özlem gideriyor insanlar. İnsanlar böyle şeylere hasret kalmış.”
‘MEMLEKETİMİZİ GÜZEL TANISINLAR’
Çocuklarıyla birlikte akşam etkinliklerine gelen Zemzem Hanım, “Festival güzel gidiyor, bugün Nihat Hatipoğlu’na katıldık, şimdi burada çocuk eğlencesine geldik, sonra da konsere gideceğiz. Diyarbakır Sur’da… Diyarbakır’ın böyle şeylere ihtiyacı vardı, olması güzel oldu. Her sene olmasını isteriz, renk katıyor. Festivale herkes çok güzel bakıyor. Hem tanıtım açısından hem memleketimizi güzel tanısınlar istiyoruz. Yani hep silahlarla tanımasınlar böyle tanısınlar.”şeklinde konuştu.
Kucağında bebeğiyle festival alanında konuştuğumuz Rabia Gülistan festival nedeniyle yaşadığı mutluluğu anlattı: “Bence çok güzel, değişik bir etkinlik. Bütün halkın gelmesi, mutluluk diyelim. Söyleşilere katıldık, çocuk etkinliklerine katıldık, konserlere gittik, harika her şey… İnsanlar için güzel bir kaynaşma yani birbirlerini sevmek, birbirlerine daha anlayışlı olmak gibi bir şey… Her sene istiyoruz…”
Hamdiye Bayrak da insanların eğlendiğini ve mutlu olduğunu ifade ederek her sene festival olursa güzel olur şeklinde konuştu.
Festival kapsamında düzenlenen 600’ü aşkın etkinlikte 2 bin sanatçı görev aldı. Festival, Diyarbakır’la birlikte çevre illerden gelen yüz binleri Sur’da buluşturdu.