Diyarbakır'da gecekondu kiraları bile 3 bine dayandı
Diyarbakır’da ne kiralık ne de satılık ev bulmak kolay. En ucuz gecekondu fiyatı 3 bin liraya dayanmış. Satılık evler ise 3 milyondan başlıyor. Müteahhitler şehirdeki konut açığının 100 binin üzerinde olduğunu belirttiler, acil çözüm çağrısı yaptılar
Konut, Diyarbakır’da önemli sorunlardan biri haline geldi. Kiralık da satılık konut da neredeyse yok. Maliyet nedeniyle fiyatların yüksek olması satışları olumsuz etkiliyor. Kilitlenen sektör durma noktasında. Şehirde konut açığı büyürken kısa vadede çözüm de öngörülmüyor.
Sektöre ucuz arsa temininin fiyatları düşüreceği belirtiliyor. Konuyu Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı ile konuştuk. Diyarbakır’ın yıllık ortalama 25-30 bin konut ihtiyacı olduğunu vurgulayan Aziz Elaldı, depremden sonra bu ihtiyacın 80 bine yükseldiğini ifade etti. Elaldı, “Geçen yıl da konut açığı kapatılmamıştı, bu seneyi de eklersek konut açığımız 100 binin üzerine çıkıyor.” dedi.
GECEKONDU KİRALARI 3 BİNE DAYANDI
Şehirdeki kiralık daire durumuna da dikkat çeken Elaldı, inşaat sektörünün satış olmaması nedeniyle tıkandığını belirtti. Elaldı şöyle konuştu:
“Kiralık daire sıkıntısı çekiliyordu, bu katlandı. Kiralık daire bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Diyarbakır’da gecekonduda bile 2 bin 500-3 bin liraya ev bulunamıyor. Kira fiyatları 15-20 bin liraya dayandı.
“İnşaat sektörü minimal çalışıyor, fiyatlar çok arttı. Yapılan konutlara müşteri bulamıyoruz. Bugün en basit daire 4-5 milyona çıktı. Yeteri derecede kredi kullanılmıyor. Alıcı bulamadığımız için müteahhit de üretimden kaçıyor. Her geçen gün yapılan zamlarla fiyatlar sürekli artıyor. Krediyle de satış yapılamıyor, 4-5 milyon kredi çekip ödeyecek geliri olan insan sayısı çok az. Şu anda verilen kredi maksimum 2 milyon lira.”
MÜTAEHHİDE UCUZ ARSA
DİMDER Başkanı Aziz Elaldı çözüm önerilerini de şöyle anlattı:
“Kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması, yasasının düzenlenmesi ve hızlı bir şekilde başlatılması lazım. Müteahhitlere ucuz arsa, devlet ve milli emlak tarafından temin edilmeli. Bir konutun maliyetinin yarısı arsa payıdır. Arsa ücretleri düşünce daire fiyatları da düşer. Arsa temin edilirse Diyarbakırlı müteahhitler olarak hem hızlı hem daha fazlasını yapabiliriz. “Müteahhide vergi istisnası sağlanabilir. Sattığın daireden KDV, gelir vergisi almayacağım denebilir ki bunlar fiyatları aşağı çeker. TOKİ’nin de hızlı bir şekilde konutlarını bitirmesi ve yeni konutlar yapması lazım. Bu süreç en az 2 yıllık bir dönem, yani talep de artmaya devam edecek. Bu çalışmaları yaparsak önümüzdeki 10 yılda sorun çözülür.”
FAKİRİN İŞİ ZOR
Konuştuğumuz Diyarbakırlılar da ev bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirttiler.
Mehmet Emin Türk, “Sağlam binalarda kiralık ev yok, çoğu vatandaş da ilçelere, köylere kadar gitti. En ucuz 3 bin liralık evlerin kirası 5 bin lirayı geçti.” dedi.
Mehmet Özer, “Kiralık evler 4 bin liradan başlıyor 15 bin liraya kadar çıkıyor. Kiralık ev bulmak da çok zor. Daire fiyatları çok pahalı, 4+1 evler yerine 2+1, 1+1 şeklinde küçük evler yapılsın daha ucuz olur. En azından evsiz kalmaktan iyidir.” diye konuştu.
Apdullah Çağlar da şunları söyledi: “Fiyatlar fahiş, bundan sonra ev bulamazsın. İyi bir evde oturmak istersen 10 bin liradan aşağı bulamazsın. Fakir fukaranın işi zor, TOKİ’nin oraya bazen gidiyorum, yüzlerce insan geliyor ev soruyor, çok zor durumdalar… TOKİ’nin evi olmayanlara taksitli ödeyebileceği ev yapması lazım, böyle ancak çözülebilir.”