Doğal gaz ve soba zehirlenmelerine dikkat! İşte alınabilecek önlemler!
Kış aylarında evde karbonmonoksit veya doğalgaz sızıntısına bağlı ölümler artış gösteriyor. Peki alınması gereken önlemler neler? Uzmanlar sorunun yanıtını açıkladı.
Meteoroloji tahminlerine göre yurt genelinde havalar daha da soğuyacak. Kombi ve doğalgazın dereceleri artacak, sobalara daha fazla odun, kömür atılacak. Tam da bu yüzden aşağıdaki bilgiler hayat kurtarıyor. Karbonmonoksit gazı sızması durumlarına karşı mutlaka önlem almanız gerekiyor.
Mutfakta ocak kullanırken olumsuz bir durum oluştuğunda bunu anlamanın belli püf noktaları nelerdir? İGDAŞ Makine Mühendisi Zeynep Eda Bayram konuyla alakalı önemli bilgiler verdi:
OCAKTA SIZINTIDAN ŞÜPHELENİYORSAK NE YAPMALIYIZ?
“Mutfağımızda temizlik yaparken ocağımızı oynatabiliriz. Ve bu bağlantı noktalarında erime ve yırtılma meydana gelebilir. Eğer böyle bir durumdan da şüpheleniyorsak şöyle sünger ile köpüğü sürdüğümüzde köpük böyle oluyorsa sızıntı anlamına gelir. Sızıntı fark edildiğinde yapılması gereken ise, hemen vanamızı kapatmalı ve İGDAŞ acil birimleri ile irtibata geçmeliyiz.”
DOĞRU BACA SEÇİMİ NASILDIR?
En önemli konulardan biri de doğru baca seçimi. İşte standartlara hiç de uygun olmayan bir baca örneği, bacanın malzemesi hiç uygun değil ve yıpranmış peki ya doğrusu hangisi?
Bayram, baca seçimi konusunda ise “Bu, doğru baca kullanımı örneği. Cihazımız ile birlikte hermatik bir bacamız ve paslanmaz” ifadelerini kullanırken kapatılan menfezlerin de tehlike saçtığını şu sözlerle açıklıyor: “Kesinlikle yanlış menfezlerimize soğuk hava geliyor diye kesinlikle kapatmamız gerekiyor. Cihazların verimli ve güvenli çalışması için menfezlerin mutlaka açık olması gerekiyor. Kapalı ortamda karbonmonoksit dışarı atılamıyor ve istenmeyen durumlar yaşanıyor.”