Doğal protein deposu! Cevizin bu faydalarını hiç duymadınız
Cevizin sağlığa faydaları uzun yıllardır uzmanlar tarafından araştırılıyordu. Doğal protein deposu olan cevizin pek bilinmeyen faydalarını sizler için derledik.
Kalp ve bağırsak sağlığını destekleyen cevizin gücü, bağışıklığımızı olumlu yönde etkiliyor gibi görünüyor. Sizler için EatingWell'den derlediğimiz, mükemmel besin profili nedeniyle hem yetişkinlerin hem de çocukların diyetlerine dahil etmesi gereken bir besin olan cevizin faydalarına bakalım.
CEVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Ceviz, antioksidan içeriği sayesinde yıllardır kalp sağlığı konusunda umut vaat etmektedir, ancak yeni araştırmalar ceviz yemenin hem yetişkinler hem de çocuklar arasında besin eksikliklerini gidermeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Tüm detayları öğrenmek için okumaya devam edin.
1. KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Çoğu kuruyemiş kalp sağlığı açısından faydalı kabul edilirken, ceviz Amerikan Kalp Derneği tarafından Heart-Check Sertifikasına sahiptir, yani kuruluşun "kalp sağlığı açısından faydalı gıda" olma kriterlerini karşılamaktadır. Buna sodyum, doymuş yağ ve trans yağ oranının düşük olması ve A ve C vitaminleri, demir, kalsiyum, protein veya diyet lifi için günlük değerin en az %10'unu içermesi dahildir.
2. BAĞIRSAK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR
Bağırsak sağlığını çevreleyen son araştırmalar, biyotik, daha doğrusu prebiyotik dünyası söz konusu olduğunda cevizin ne kadar sağlıklı olduğunu göstermiştir. Antioxidants'da yayınlanan 2023 tarihli bir inceleme, cevizin gastrointestinal sisteminizdeki faydalı mikroplar için bir "besin" kaynağı olarak hizmet ederek prebiyotik olarak hareket etme potansiyeline sahip olduğunu paylaştı. Diyetinize daha fazla ceviz eklemek, sindirim sağlığınız için bu faydaları elde etmenize yardımcı olabilir.
3. HAFIZAYI VE BİLİŞSEL SAĞLIĞI GELİŞTİRMEYE YARDIMCI OLUR
Nutrients'te yayınlanan 2020 tarihli bir çalışmada bildirilen araştırmalar, ceviz tüketmenin hafıza ve beyin işleyişi üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Akşamları ceviz atıştırmak, beyinde iltihaplanmayı azaltmanın püf noktası olabilir.
4. YETİŞKİNLER VE ÇOCUKLAR ARASINDA DİYET KALİTESİNİ ARTIRIR
Nutrients dergisinde 2023 yılında yayınlanan yeni bir araştırma, çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin diyetine sadece bir avuç ceviz eklemelerinin, iyi olan yağların ve potasyum, magnezyum, lif ve folat gibi az tüketilen besinlerin tüketimini artırdığını ortaya koydu.
5. STRESİ AZALTABİLİR VE RUH SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Kalloo, "Ceviz, melatonin, folat, E vitamini ve polifenoller gibi nöro-destekleyici bileşikler açısından zengindir ve bunların hepsi ruh sağlığı için faydalı olabilir" diyor. Nutrients'te yayınlanan 2022 tarihli bir çalışma, 16 hafta boyunca günde yaklaşık iki porsiyon ceviz yemenin, kendi bildirdikleri stres ve depresyon düzeylerini iyileştirdiğini, daha uzun bir uyku süresine yardımcı olduğunu ve genel ruh sağlığını iyileştirdiğini ortaya koydu. Ayrıca, sonuçlar ceviz tüketmenin mikrobiyomda da iyileşmelere yol açtığını ortaya koymuştur.
6. KAN ŞEKERİNİ YÖNETMEYE YARDIMCI OLABİLİR
Kalloo, "Cevizdeki protein, lif ve sağlıklı yağların kombinasyonu kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olabilir" diyor. Bu, özellikle tip 2 diyabet yönetimi söz konusu olduğunda önemli olabilir. Nutrients dergisinde yayınlanan 2023 tarihli bir inceleme, ceviz de dahil olmak üzere toplamda daha fazla kuruyemiş alımının tip 2 diyabet riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Kişinin kalp hastalığı ve diğer rahatsızlıklara yakalanma riskinin, beslenme ile arttığını hatırlamak da önemlidir.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan