Doğal Sofra Gönüllülerinden Urla’nın Kulaklı Mantısı
Urla Belediyesi Aryom Kültür Merkezinde yeni bir sosyal sorumluluk projesi hayata geçirildi. Projelerde sürdürülebilir bölgesel kalkınma, sürdürülebilir tarım ve geleneksel lezzetlerin korunması gibi hedefler gözetiliyor.
Amaç, sezonunda tüketilen gıdayı öne çıkarmayı ve yöresel üretici ve esnafı kalkındırmak. Bu çerçevede, Urla Doğal Sofra Derneğinin katkılarıyla yerel gastronominin gelişimini destekleyen “Geleneksel Yemek Atölyeleri”nin ilki gerçekleştirildi. Zengin mutfak kültürü ve gastronomisi ile ön plana çıkan Urla’da, bu alandaki ilk etkinlikte Urla Mantısı (Kulaklı Mantı) sofradaki yerini aldı.
DENEYİMLEME FIRSATI
İlk atölye konusu “Urla Mantısı (Kulaklı Mantı)” yapımına yoğun ilginin olduğu atölyede Doğal Sofra Urla (DSU) Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü’nün anlatımları ile başladı. Katılımcılar Urla Mutfağının değerli elleri Handan Kaygusuzer, Fazile Paksoy, Berrin Karadağ eğiticiliğinde özgün Urla Mantısını ilk aşamadan tadıma kadar deneyimleme fırsatı buldular.
Urla Mantısı; et ve nohutun birlikte haşlandıktan sonra havanda ezilmesi, karabiber ve maydonuz ile lezzetlendirilmesi ile hazırlanan iç; un, su, tuz ile yoğurulan ve incecik açılan yufkalara konulurken özel şekli “kulaklı mantı” verilerek yapılıyor.
Önce Ayçiçek yağında kızartılıp ardından et suyu ile kabartılan mantılar sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı kırmızı biber ile servis ediliyor. Urla’nın geleneksel yemek kültürünü deneyimlemek amacıyla bir araya gelen katılımcılar keyifli bir günün ardından bir sonraki atölyenin konusunun ne olacağı merakı ile atölyeden ayrıldılar.