Doğu Akdeniz’de ‘Geçitkale’ hamlesi
Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik eden İHA ve SİHA artık KKTC’deki Geçitkale Havaalanı’na konuşlanacak. Beyazıt Karataş’a göre bunun bir anlamı da Türkiye karşıtı cepheye ‘bakın siz bir adım atarsanız, biz de bir hamle yaparız’ mesajı içermesi.
Doğu Akdeniz’de doğalgaz gerilimin yaşandığı bir dönemde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu’ndan kritik bir adım geldi. KKTC Bakanlar Kurulu, 1982 yılında askeri maksatlar için inşa edilen Geçitkale Havaalanı’nın İnsansız Hava Araçları (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) merkezi yapılması yönünde karar aldı. İHA ve SİHA’lar yarından itibaren Geçitkale Havaalanı’ndan uçmaya başlayacak. İHA ve SİHA’lar Doğu Akdeniz’de görev yapan sondaj ve savaş gemilerine eşlik ediyor.
STANDARTLARA UYGUN
İHA ve SİHA’ların KKTC’de konuşlanması için uzun süredir çalışmalar devam ediyordu. Bu amaçla Ankara’dan uzman bir ekip KKTC’ye geldi. Geçitkale’de incelemeler yapan uzman ekibin, olumlu görüş bildirdiği belirtildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, uzun süredir kapalı olarak tutulan Geçitkale Havaalanı konusunda, Ankara ile KKTC yönetimi arasında görüşmeler yapıldı. Ankara, havaalanının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)’nin kullanımına verilmesi isteğinde bulundu. TSK, havaalanının Doğu Akdeniz’de görev yapan İHA ile SİHA merkezi yapılması yönünde bir görüş sundu. Zaten NATO standartlarında inşa edilmiş olan Geçitkale Havaalanı, savaş uçaklarının sığacağı büyük beton hangarlar bulunuyor. Bunun yanında, pist de savaş uçaklarının rahatlıkla kalkış ve iniş yapacağı şekilde inşa edildi.
KARŞI HAMLE
Geçitkale kararını emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş’la konuştuk. Karataş, kararın bir çok anlamda önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayarak Geçitkale’nin sadece İHA ve SİHA’lar için değil jetlerin kullanımı için de uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Karataş şu ifadeleri kullandı: “KKTC’nin aldığı bu karar oldukça önemli ve olumlu bir karar. Bu aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)’nin de kendisini adanın tek sahibi gibi görüp anlaşmalar yapmasına da iyi bir cevap. Çünkü GKRY de adanın tek sahibi gibi üs anlaşmaları yapıyor. Şöyle bir konu da var ki; sadece İHA ve SİHA’lar için değil Geçitkale’nin jet trafiğine müsait olacak şekilde bakım ve onarım yapılması gerekir. Bununla ilgili olarak pistin Geçitkale Meydanı uzantısındaki yüksek gerilim hatlarının da kaldırılması veya toprak altına alınarak jet trafiğine uygun hale getirilmeli.”
Türkiye’nin sahada şu an İHA ve SİHA’ları aktif olarak kullandığını belirten Karataş, bu kararın politik önemine de değindi. Karataş şunları söyledi: “Biz zaten sahada İHA ve SİHA’ları kullanıyoruz. Fakat KKTC’de bir üssün kullanılması yedek meydan ve mezil açısından önemli. Aynı zamanda KKTC’nin kendi egemenlik haklarına uygun olarak ev sahipliğine izin vermesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki menfaatleri açısından da önemli. Bunun bir anlamı da ‘bakın siz bir adım atarsanız, biz de bir hamle yaparız’ anlamına geliyor. Türkiye’nin yedek bir meydana kısa ve orta vadede ihtiyacı yok fakat bu politik açıdan yapılan en önemli hamlelerden biri.”