Doğum günü kutlamak günah mı? Pastada mum üflemek caiz mi?
Kafirlerin adetlerinde olduğu gibi pastaya mum dikmeden, helal-haram sınırlarına dikkat edilerek yapılabilecek bir doğum günü etkinliği için dinimizde bu şekilde bir kutlamaya haramdır gözüyle bakılmamaktadır. Ne helal ne haramdır denilebilecek bu gibi kutlamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar..
Günlük hayatımızda eşimizin dostumuzun özel günlerini ya da doğum günü kutlamak, pek çok kimse tarafından bir tür adet haline gelmiş olsa da, dini anlamda baktığımızda bu gibi kutlamaların dinen uygun olup olmadığı konusunda bazı tereddütler yaşanabilmektedir. Kutlayıp kutlamama arasında kalanlar bu gibi etkinliklere pek sıcak bakamayabiliyor. İlk etapta çocuk ve gençler için düşünülen doğum günleri daha sonra bu geleneği yetişkin bireylerin de dahil olduğu bir "yaş günü kutlaması" geleneğine çevrilmiştir. Bu konu ile ilgili dini kaynaklara baktığımızda kesin bir hükmün bilgisine rastlanılmadığı görülmüştür.
Yaş günlerinin dinen uygun olup olmamasına dair ana konu; bir kimsenin yeni yaşına gireceği andaki sevincini, dinen kabul edilebilir sınırlar dahilinde yapmanın uygun görülüp görülmediğidir.
Diyanet doğum günü kutlamalarına dair herhangi bir fetva vermemektedir. Dolayısıyla ille de kutlama yapılmak isteniyorsa kutlama yapılacak etkinliğin içeriğine çok dikkat edilmelidir.
Kutlamayı haram kılan durum ve şekillerden kesinlikle uzak durulmalıdır. (Örneğin; kadınlı erkekli karışık ortamlar, kafirler gibi pastaya mum dikmek ya da alkollü içecekler tüketmek gibi) Eğer bu gibi şartlardan uzak durulacak ise ve de bunu taklitten uzak bir şekilde yapmaktan ziyade dine uygun nasihat çerçevesinde; vaktin, yaşamın, sağlığın ve gençliğin önemi üzerinde durularak yapılması en uygunu olabilmektedir.
"Her kim, bir topluluğa (kavme) benzerse (onların giyindiği gibi giyinirse, gittiği yolda giderse ve onların işlediği fiilleri işlerse, günah ve sevap bakımından) o da onlardandır." (İmam Ahmed; hadis no: 2/50. Ebu Davud; hadis no: 4/314. İbn-i Teymiyye, "İktidâu's-Sıratı'l-Mustakîm"; c: 1, s: 279'da hadisinin senedinin ceyyid-iyi olduğunu söylemiştir. Suyutî de "el-Câmiu's-Sağîr"; hadis no: 5893'de hadisin hasen olduğunu belirtmiştir.)
EK BİLGİ: Fâtımîler IV. (X.) yüzyılda Efendimiz (SAV)'in doğum gününün yıldönümünün kutlarken ayrıca Hz. Ali, Fâtıma, Hasan, Hüseyin ve halifeleri için de mevlid (doğum yıldönümü) merasimleri uyguladıkları bilinmektedir.