Dolara karşı, e-RMB savaşı!
ABD Başkanı Trump, Kovid-19 salgını sırasında, ABD halkını tam bir çaresizlik ve perişanlık tablosuna mahkum etti.
Mars’a uydu gönderen ABD, doktorlarına koruyucu kıyafet, halkına maske dağıtmayı beceremedi.
An itibarıyla, dünyadaki vakaların yaklaşık üçte biri, ölüm sayısının ise dörtte biri ABD’de üzücüdür ki.
Bu nedenle, yaklaşan seçim paniğiyle Trump, önce WHO-Dünya Sağlık Örgütü'nü hedef aldı. Yetmeyince de Çin’i şeytanlaştırma çabasına ve Çin’i hedef göstermeye karar verdi.
Milyarlarca dolarlık kaynağa sahip, ABD emeklilik fonlarının, Çin borsasına yatırım yapmasını yasakladı.
Çin ise Trump’ın bu niyet ve girişimleri karşısında çok önemli savunma mekanizmaları geliştirmeye başladı hızla.
28 Nisan Salı günü Çin medyasında yer alan haberlere göre Çin’in, mayıs ayından itibaren toplam 40 milyona yakın nüfusun yaşadığı dört büyük şehirde, yeni “dijital para” birimiyle ödemelere başlayacağı açıklandı.
Sheizen, Suzhou, Chengdu ve Pekin’in yakında gelişmekte olan yeni münhasır ekonomik bölge olan Xiong’da başlatılacağı söyleniyor bu uygulamanın.
Bu ilk pilot uygulamada “dijital renminbi” ya da e-RMB olarak adlandırılan dijital para birimi kullanılacak. Bazı kamu görevlilerine maaşlarının mayıs ayından itibaren, bu dijital para birimiyle ödeneceği söyleniyor.
Amaç, öncelikle küçük miktarlı harcamaların yapılabileceği bir uygulamayla başlamak. Akıllı telefonlara elektronik cüzdan uygulamasının yüklenmesi öngörülen bu e-RMB uygulamasının zaman içinde yaygınlaştırılması planlanıyor.
e-RMB böylece dünyada bu kadar büyük bir ekonomide ilk kez kullanılmaya başlayacak bir dijital para olacak.
***
Bunun yanı sıra Çin borsa işlemlerinde de, dolar yerine Çin yuanı ile işlem yapılmasına karar verdi.
Böylece ABD’nin dolar hegomanyasına karşı bir pozisyon almak için önemli bir adım daha attı.
Çin’in halen kullanmakta olduğu, ulusal paranın yerini alacak olan dijital paraya geçmeye başlaması ve borsa işlemlerinde resmi olarak dolar yerine Çin yuanı kullanma kararını ilan etmiş olması, yaklaşmakta olan bir dünya ticaret savaşının ilk adımları olarak da görülebilir.
Trump, hırçınlaşıp, agresifleştikçe ABD’ye de, dünya ekonomisine de zarar vermeye devam ettikçe ve “First America” diyerek dünya ekonomisini alt-üst edecek, tek taraflı kararlar ve yaptırımlara yöneldikçe, buna maruz kalan ekonomilerin kendilerini savunmak için yeni mekanizmalar geliştirmeleri kaçınılmaz hale geliyor.
***
Hatırlanacağı üzere Avrupa Birliği de, İran’a karşı ABD’nin tehdidi nedeniyle SWIFT ödeme sistemi yerine, ikame edebileceği yeni bir ödeme sistemini devreye sokmaya çalışıyor. Instex adı verilen sistemde, Avrupa ülkeleri İran’la serbest ticaret yapabilme imkanına, ABD’yi ve SWIFT ödeme sistemini devre dışı bırakmak suretiyle imkan bulabilecekler.
Bu konuda 3 Aralık 2019 tarihinde yazdığımız yazımızı da bu vesileyle hatırlatmak isteriz.
Özetle, hırsla kalkan, zararla oturur derler. Trump, bir yandan seçim kaygısı, bir yandan salgınla mücadelede ABD halkını perişan eden başarısız icraatları nedeniyle köşeye sıkışınca, kural, nezaket, diplomasi, hukuk vb. tanımadan tek taraflı adımlar atmaya, yaptırımlar uygulamaya başladı maalesef.
Önce AB’nin, şimdi de Çin’in ister istemez bu ticaret savaşlarına ve tehditlerine karşı nefsi müdafaa amacıyla adımlar atmaları kaçınılmaz ve haklı.
Salgın sonrası şiddetini arttıracağı anlaşılan bu ticaret savaşının, yeni bir dünya savaşına dönüşmemesini umalım. Çünkü bu pilav daha çok su kaldırır gibi görülüyor.