Dolu kadroya görevlendirme
Sayıştay'ın üniversitelerle ilgili hazırladığı raporlar yayınlandı. Raporlarda üniversitelerdeki kanunlara aykırı uygulamalar tek tek sıralandı.
Sayıştay'ın üniversitelere ilişkin 2022 yılı denetim raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi raporunda, üniversitede bazı fakülte, enstitü ve yüksekokulların dekan ve müdürleri ile bunların yardımcılarının, mevzuat izin vermemesine rağmen sendika üyesi oldukları tespit edildi. Raporda bu bulguya ilişkin şöyle denildi:
"4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 'Sendika üyeliğinin kazanılması' başlıklı 14’üncü maddesinde kamu görevlilerine, sendikalara üye olma konusunda serbestlik tanınmıştır.
Ancak Kanun’un 'Sendika üyesi olamayacaklar' başlıklı 15’inci maddesinde sendika üyesi olamayacaklar tahdidi olarak sayılmış ve maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde; üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarının sendika üyesi olamayacakları düzenlenmiştir. Üniversitede yapılan denetimlerde, kanunen sendikaya üye olamayacak 2 dekan, 3 enstitü müdür yardımcısı, 2 yüksekokul müdürü ve 5 yüksekokul müdür yardımcısının sendika üyesi oldukları görülmüştür."
KANTİNLERİN ÇALIŞMA RUHSATI YOK
Marmara Üniversitesi'yle ilgili hazırlanan 2022, yılı denetim raporunda, üniversite tarafından kiraya verilen ve kantin, kafeterya ve restoran olarak faaliyet gösteren taşınmazların iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının bulunmadığı belirlendi. Raporda bulguya yönelik şu ifadelere yer verildi:
"Kiraya verilen taşınmazlar incelendiğinde toplam 24 adet kantin, kafeterya ve restoranın faaliyet gösterdiği ancak hiçbirinin ilgili belediyeden faaliyet konularına göre iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almadıkları görülmüştür. Kamu idaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış, söz konusu hususun mevzuat çerçevesinde yürütülmesine ilişkin hassasiyet gösterileceği ifade edilmiştir. Sonuç olarak; gıda üretimi ve satışı yapan işletmecilerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının bulunması mevzuat gereği olup üniversite tarafında bu hususun kontrol ve takibinin yapılması gerekmektedir."
TAŞITLARDA ARAÇ TAKİP SİSTEMİ EKSİKLİĞİ
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne ilişkin hazırlanan raporda da, taşıtların bazılarında araç takip sisteminin bulunmadığı dolayısıyla söz konusu araçların görev emri dışında şahsi amaçla kullanılıp kullanılmadığının idare tarafından takip edilemediği tespit edildi. Üniversitenin taşıt kullanımlarının incelendiği ve kiralama suretiyle temin edilen hizmet araçlarında taşıt takip sisteminin bulunmadığının görüldüğü kaydedilen raporda şu tespitler yer aldı:
"Araç takip sisteminin olmaması taşıtların hangi yönde kullanıldıkları noktasında tarafımıza denetim olanağı vermediği gibi idare tarafından da araçların kullanımlarının izlenememesine neden olmaktadır. Taşıt kullanımları araç takip sisteminin olmaması nedeniyle izlenememekte ise de taşıt tanıma sistemi aracılığıyla akaryakıt alımlarına bakıldığında taşıtların il dışına çıkarıldıkları ancak söz konusu çıkışların büyük bir çoğunluğunda taşıt görev emri bulunmasına rağmen memuriyet mahallini terke ilişkin personel görevlendirmesi bulunmadığından hangi maksatla il dışına çıkıldığı tespit edilememiştir."
DOLU KADROYA GÖREVLENDİRME
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesine ilişkin denetim raporunda da dolu olan fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri ve enstitü sekreteri kadrolarına 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sayılan istisnalar dışında görevlendirme yapıldığı belirlendi. Raporda bulguya ilişkin şu ayrıntılara yer verildi:
"Yapılan incelemede fakülte sekreteri, yüksekokul sekreteri ve enstitü sekreteri kadrolarına usulüne göre atanmış olan 8 fakülte sekreteri, 4 yüksekokul sekreteri ve 1 enstitü sekreteri olmak üzere toplam 15 personelin asıl kadrosu dışında çalıştırıldığı, bu personelin kadro görevlerinin ise yine görevlendirme ile başka personel tarafından yürütüldüğü görülmüştür. Belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde dolu kadro, kadronun halen başka bir memur tarafından kullanılıyor olması hali olup dolu kadroya vekalet ancak, kadroda bulunan memurun kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işinden geçici olarak ayrılması halinde mümkündür."
PERSONELE HARÇ İNDİRİMİ YAPMIŞ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne yönelik hazırlanan raporda, tezli ve tezsiz ikinci öğretim yüksek lisans harçlarında üniversite personeli ile eş ve çocuklarına indirim yapıldığı tespit edildi. Raporda şu ifadeler kullanıldı:
"Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosunun 20 Şubat 2020 tarih 2020/6-4 sayılı kararında; üniversite personeli, eşi ve çocuklarına Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan lisansüstü ikinci öğretim programları harç ücretlerinde yüzde 50 indirim yapılması kararlaştırılmıştır. Sonuç olarak; üniversitenin kendi personeli ve yakınlarına öğrenim ücretinde indirime gitmiş olmasının, 4736 sayılı Kanun’un 1’inci maddesine, 2547 sayılı Kanun’a, 3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına ve Cumhurbaşkanı kararlarına aykırı olduğu değerlendirilmektedir."